Brokolice je zázračný elixír mládí chránící mitochondrie

Brokolice je zázračný elixír mládí chránící mitochondrie

Brokolice by měla být na jídelníčku – alespoň během sezóny od jara do podzimu – aspoň jednou týdně. Jedná se totiž o zázračnou plodinu, která obsahuje velmi cenné látky chránící buňky před vážnými poruchami a poškozením. Látky obsažené v zelené brokolici působí blahodárně na buněčné energetické továrny – mitochondrie. A chrání je před negativními vlivy a poškozením.

Přitom je dlouho známo, že jakmile dojde k poškození mitochondrií, buňka začíná špatně fungovat a odumírá. Životnost mitochondrií přitom prodlužuje glukorafanin, který se nachází právě v brokolici. Je ho v ní obsaženo veliké množství. A nejenže chrání mitochondrie před poškozením, ale také v nich katalyzuje řadu chemických reakcí.

„Mitochondrie jsou opravdu velmi důležité, a když začnou špatně fungovat, vede to k řadě onemocnění způsobených stárnutím buněk. Náš objev poskytuje vysvětlení, proč lidé, kteří konzumují hodně brokolice, jsou ve skvělé kondici a zdraví. Dva až třikrát týdně sníst trochu brokolice stačí,“ tvrdí profesor Richard Mithen z University of Leeds.

Doporučujeme

Články odjinud