Brownies - čokoláda jinak + skvělý recept | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Brownies - čokoláda jinak + skvělý recept

Tato archetypální americká dobrota je spíš než dezertem jiným skupenstvím čokolády. A pro mě nejzajímavější moučník, jaký kdy koho napadl. Od jiných se liší vzhledem, texturou a nakonec i téměř úplnou absencí mouky...

Poprvé jsem se s brownies potkala už v minulém století, v „porevoluční“ kuchařce, která přibližovala americké recepty českým hospodyňkám. Autorka tehdy navrhovala český název této nezvyklé laskominky „hnědáčky“. Je to roztomilé, ale neujalo se - možná proto, že brownies jsou tak jedinečné, že si zaslouží nepočešťovat a možná se časem přiřadí i k ham and eggsu, hot dogu, toastu, sendviči, cheesecaku nebo oblíbenému cupcaku...

Jak to začalo

Tvrdí se, že šéfkuchař chicagského hotelu Palmer House chtěl vyhovět šéfově manželce Bertě Palmerové, která si na dámský dýchánek vyžádala „něco malého, sladkého, ne jako dort, ale aby to přece jenom vypadalo jako kousek dortu a dalo se to případně vzít v krabici na piknik“. Brownies byly na světě, ačkoli je tehdejší šéfkuchař zkrášlil ještě meruňkovou glazurou a ořechy v těstě. Ostatně v hotelu Palmer House se podle původního předpisu pečou dodnes.

V kuchařkách se pak recepty začaly objevovat kolem roku 1905, brownies jsou tedy na americké poměry spíše starožitnost. Sám termín byl použit ještě dříve, roku 1896 ve slavné kuchařce Fannie Farmerové, ale vztahoval se ke koláčkům z melasy, které se pekly ve formičkách. Brownies se staly tak populární, že se adeptky vaření v různých kurzech neustále snažily o jejich vylepšení - slávy se dožila například verze jisté hospodyňky z Bangoru v Maine. V té době už šlo o klasické brownies s vláčným, prakticky mokrým středem a tenkou lesklou krustičkou na povrchu.

Národní den brownies se sice v USA slaví 6. prosince, ale vzhledem k čokoládovému tématu tohoto čísla (pozn.: časopis F.O.O.D. 4/2013) jsme vás o ně nehodlali ochudit ani zjara. Málokde se totiž čokoláda, onen nejdokonalejší pamlsek lidstva, dočká stejně dokonalé metamorfózy, která přesto kvalitu čokolády a její základní chuťové vlastnosti ještě zmnohonásobí!

Čokoládové brownies

Příprava: 50 minut

Na 9 řezů:

  • 350 g čokolády, nejlépe s obsahem 50-60 % kakaa, nalámané na kostičky
  • 250 g másla, nakrájeného na kousky
  • 3 velká nebo 4 malá vejce
  • 250 g krupicového cukru (nejlépe hnědého)
  • 85 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva

Troubu předehřejte na 160 °C. Formu (ideální je čtvercová, 30 x 30 cm) nebo malý pekáček vymastěte a teprve pak vyložte pečicím papírem.

Čokoládu dejte spolu s máslem do kastrůlku a na mírném plameni rozehřejte. Vejce šlehejte tak dlouho, až zesvětlají, pak zašlehejte cukr, až je směs hustá a lesklá. Opatrně vmíchejte do rozpuštěné čokolády, navrch prosejte mouku s práškem do pečiva a vše vymíchejte dohladka. Vlijte do formy a pečte 30 až 35 minut, nebo až je povrch pevný na dotek, mírně lesklý, ale suchý.

Zkoušíte-li propečenost pomocí špejle, měly by na ní ulpět vlhké drobečky, protože brownies se v žádném případě nepečou dosucha, přišly by o své kouzlo!

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 4/2013.

Doporučujeme

Články odjinud