Budou obezní platit vyšší zdravotní pojištění?

Budou obezní platit vyšší zdravotní pojištění?

HELSINKI - Obezita se mění v celosvětovou epidemii postihující čtvrt miliardy lidí. Odborníci na zdravou výživu se však obávají, že to nejhorší má teprve přijít.

Blížící se pohromu ještě zhorší obtloustlé děti, neboť z nich rostou obézní dospělí, a to tento globální zdravotní problém dále vyhrotí.

"Generace které přicházejí po nás, jsou ještě tlustší než my, takže budoucnost nevypadá slibně," prohlásil celosvětově uznávaný finský odborník dr. Mikael Fogelholm.

Problém je v tom, že dnešní dospělí tlouštíci byli v dětství štíhlí a nadbytečná kila nabrali až později. Dnes však vyrůstá generace, která je obézní už v dětství. Může za to mimo jiné vysokotučná strava a hodiny prosezené u počítačových her a televize.

Změnit tento trend nebude podle Fogelholma jednoduché. Bude nutné udělat víc než jen přesvědčit mladé lidi, aby se nepřejídali a víc sportovali. Aby ukázal, jak o jak komplexní problém jde, Fogelholm tvrdí, že zodpovědní jsou například i architekti tím, jak plánují centra měst. Podle něj by bylo rovněž správné, aby obézní člověk platil vyšší zdravotní pojištění například jako kuřák či kaskadér. Zdůvodnění je prosté: nadváha zvyšuje riziko mnoha nemocí od cukrovky přes infarkty a mrtvice až po některé druhy rakoviny. A to stojí hodně.

V USA, kde je polovina dospělé populace obézní nebo má nadváhu, to způsobuje v lékařské péči výdaje ve výši skoro sto miliard dolarů ročně. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud