Buďte vybíravá | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Buďte vybíravá

[Soutěž] Bez čerstvého a křupavého pečiva si málokdo z nás dovede představit byť jeden jediný den. Na trhu je ho velké množství. Umíme ho správně vybrat?

U každého potravinářského výrobku musejí být uvedeny základní informace, z čeho je vyroben. Zákon předepisuje, že toto oznámení musí být sestupné. Pokud je tedy například u chleba uvedeno, že je žitno-pšeničný, převažuje u něho žitná mouka. U pšenično-žitného zase převažuje pšenice.

Dobrou volbou je žitné pečivo, protože obsahuje víc vlákniny, vitaminů a minerálů. Navíc bývá chutnější a déle vydrží. Zdravé pečivo obsahuje co nejvíce vlákniny a co nejmenší podíl sodíku. Vláknina je pro člověka velmi důležitá, přestože neslouží jako zdroj energie. Dobře sytí, pomáhá při hubnutí, snižuje glykemický index potravin a hladinu cholesterolu, udržuje stálou hladinu krevního cukru a má velký význam pro prevenci rakoviny tlustého střeva. Denní příjem vlákniny dospělého člověka by měl být alespoň 25 g. Pečivo by proto mělo obsahovat šest a více procent vlákniny, tedy 6 gramů na 100 gramů. Vyšší obsah vlákniny obsahuje celozrnné pečivo, při jehož výrobě nebyly odstraněny otruby, klíčky.

Pokud kupujete takzvané vícezrnné pečivo, znamená to, že je vyrobeno z několika druhů mouky – pšeničné, žitné, ovesné. Ale vůbec v něm nemusíte najít mouku celozrnnou. Zárukou pečiva celozrnného není ani tmavá barva. Co je tmavé, může být obarvené.

Pro lepší orientaci: cereální = vyrobené z mouky, vícezrnné = vyrobené z více druhů mouky (nemusí vůbec obsahovat mouku celozrnnou), celozrnné = obsah celozrnné mouky je alespoň 80 %. Než půjdete nakupovat, pojďte s námi soutěžit na www.recepty.cz/jakchutnapodzim/.

Doporučujeme

Články odjinud