Spousta lidí trpí nebezpečnou alergií, která jim brání pojídat buráky a zpestřovat si tak večer před televizní obrazovkou.
Pro ně teď mají vědci dvě zprávy. Ta dobrá říká, že přišli na to, jak by buráky mohli jíst i alergici, a ta špatná, že nebudou chutnat jako buráky.
Alergické reakce vyvolávají mnohé z bílkovin a cukrů, jež dodávají praženým burákům jejich neodolatelnou chuť, a tak kohosi napadlo obětovat chuť za bezpečnost.
"Je to vlastně něco za něco," uvedl americký časopis New Scientist, který o celé záležitosti referoval ve svém posledním čísle.
Burské oříšky se stávají nebezpečnými při pražení, kdy se vytvářejí látky, jež mohou být alergikům nebezpečné. Vědci proto chtějí ovlivnit pražení tak, aby se tyto látky nevyvinuly a aby při tom byla typická chuť buráků ovlivněna co nejméně.
Anafylaktický šok, který buráky u některých alergiků vyvolávají, zabije ročně deset lidí v Británii a sto v USA. Alergie na buráky se objevuje v raném věku a většinou provází člověka po celý život. (Plus)