V letošním roce ochutnáváme první burčák dříve než v minulých letech. Proč tomu tak je, kolik burčák letos stojí a jaký je? Prozradíme také, čím prospívá našemu zdraví, kolik ho máte vypít a kam vyrazit na burčákové slavnosti. Z našich 30 tipů si vybere každý.
Kdy bude burčák 2024?
Už nyní můžete ve vinných sklepech, vinárnách či ve stáncích u silnice ochutnat první skleničky s burčákem. Vinaři začali nejranější odrůdy vína pro první burčák sbírat již na přelomu července a srpna. U některých odrůd je to téměř o měsíc dříve než v jiných letech. Naposledy vinaři pamatují takto brzký sběr zhruba před 20 lety.
Zákon stanovuje období, od kdy do kdy se může burčák prodávat. Pokud bude burčák někdo nabízet mimo období od 1. srpna do 30. listopadu, porušuje zákon a může být pokutován.
Důvodem letošního takto raného sběru byly dlouho panující vysoké letní teploty. Nemusíte se však obávat kvality získaného vína a ani burčáku. Hrozny jsou zdravé a mají vysokou cukernatost. Jediným strašákem vinařů je fakt, že v jednu chvíli dozrává více odrůd současně. Hromadí se tak práce na vinici a ve sklepě, což ne každý vinař zvládne. Tento problém se pak může částečně promítnout do cen letošních vín a burčáků.
Předpokládaná cena za burčák v roce 2024 je kolem 100 Kč/litr. Za červený burčák dáte asi o 20 Kč/litr více.
Kdy je nejlepší burčák?
Chutný a kvalitní burčák poznáte už od pohledu. Má okrovou barvu s mírně nahnědlými tóny. Protože u burčáku nikdy nekončí proces kvašení, jsou v lahvi i na sklenici patrné jemné, neustále se uvolňující perličky. Kal není na škodu, ale nemělo by ho být příliš mnoho. Vůně i chuť má být svěží, čerstvá a v první fázi ovocná.
Jak silný je burčák? Obsah alkoholu v burčáku se pohybuje okolo 4–6 %. Má tedy velmi podobný obsah alkoholu jako např. pivo.
Každý má rád burčák v jiné fázi kvašení. Jak ve které chutná?
- V první fázi je burčák sladký, chutná trochu jako mošt a pomalinku začíná kvasit. Tomuto burčáku holdují především ženy.
- Postupně se v něm snižuje množství cukru z bobulí a zvyšuje se obsah alkoholu. Přichází fáze varu, ve které je burčák dle vinařů nejkvalitnější a nechutnější. Tato fáze trvá jen několik hodin a množství cukru, alkoholu a dalších látek je ideálně vyvážené.
- Ve fázi lámání začíná v tekutině přibývat alkoholu, kterého je nyní více než cukru. Proces kvašení dále probíhá.
- Vzniká tzv. mydliňák. Burčák má v sobě málo cukru, hodně kvasných látek a alkoholu, je zakalený a má ostrou chuť.
- Dalším kvašením vzniká mladé víno.
Burčák skladujte nejlépe v lednici a v žádném případě neutahujte víčko od lahve. Neustále probíhající proces kvašení by mohl způsobit nečekané bouchnutí lahve. Při splnění těchto dvou podmínek by měla být jeho trvanlivost asi 2 dny.
Na co je dobrý burčák?
Asi vás jako první napadne, že má burčák projímavé účinky a možná si díky němu pročistíte tělo. A máte pravdu. Pokud ho vypijete mnoho, může vás pěkně prohnat. Doporučuje se ho proto vypít denně max. půl litru.
Mezi vinaři se traduje, že by každý měl vypít tolik burčáku, kolik má v těle litrů krve. Je to zhruba 6 litrů. Nenechte se ale mýlit a nevypijte toto množství za jeden večer. Bohatě postačí, když to zvládnete během celé burčákové sezony.
Tato tekutá lahůdka obsahuje vysoký obsah vitamínu B, vitamínu C, thiaminu (vitamínu B1), bílkovin, zinku, železa a dalších minerálních prvků. Díky tomu burčák příznivě působí na kvalitu naší pokožky, vlasů a nehtů. Snižuje únavu a zvyšuje imunitu. Blahodárně také působí na činnost srdce, nervovou soustavu a dobré trávení.
Laura Poláková
9. září 2024
Kam na burčák 2024?
Mnoho burčákových slavností, akcí, pochodů a posezení se koná na Moravě. Součástí bývá doprovodný program, cimbálovka, krojovaná obsluha, dobré jídlo a prodejní stánky. Přinášíme vám 33 tipů na výlety za burčákem pro následujících 5 víkendů, přičemž podrobné informace o těchto akcích najdete na našich stránkách vždy v pátek před jejich konáním.
Od pátku 13. září až do neděle 13. října si můžete užít burčákové a vinné slavnosti na těchto místech:
Pátek 13. 9. až neděle 15. 9. 2024
- Otevřené sklepy Dubňanská hora a burčák, Mutěnice
- Slavnosti vína a burčáku na hradě Šternberk, Šternberk
- Burčákové putování, Vacenovice
- Soutěž gulášů a burčáků v Týnci
- Burčákobraní v Bruntálu
- Radotínské burčákobraní, Praha 16
- Volba Miss a Missák Burčák ve Valtickém Podzemí
- Burčákobraní v Českém Těšíně
- Vinohradské vinobraní, Praha
Pátek 20. 9. až neděle 22. 9. 2024
- Vinobraní na Grébovce 2024, Praha
- Vinobraní 2024, posezení u burčáku, Čejkovice
- Zámecký košt vín a burčáku, Valtice
- Hudba ve vinařství s burčáky, Lednice
- Krajem vína – Tour de burčák po vinařských stezkách Znojemska, Znojmo
- Za burčákem do Strachotína, Strachotín
- Burčákobraní na SPIELBERGU, Archlebov
- Posezení u burčáku, Bošovice
- Burčáková slavnost Tetín, Tetín u Berouna
- Po kobyliských uličkách za vínem a burčákem, Kobylí
Pátek 27. 9. až neděle 29. 9. 2024
- Burčákové veselí ve vinařství Pavlov, Pavlov
- Burčákfest, Znojmo
- Hudba ve vinařství s burčáky, Lednice
- Václavský burčákový pochod, Moravská Nová Ves
- Krajem vína – Tour de burčák po vinařských stezkách Kyjovska, Kyjov
- Hradecký koštýř, Hradec Králové
- Svatováclavské vinobraní u Villy Richter
- Sedlecké vinobraní
Kateřina Hradová
20. září 2022
Pátek 4. 10. až neděle 6. 10. 2024
- Burčákové slavnosti, Hustopeče
- Běh za bořetickým burčákem, Bořetice
- Hudba ve vinařství s burčáky, Lednice
- Valtické vinobraní, Valtice
Pátek 11. 10. až 13. 10. 2024
- Burčákový pochod, Milotice