Burčák z pohledu diety a zdraví – pít, či nepít? | Foto: iStock

Foto: iStock

Burčák z pohledu diety a zdraví – pít, či nepít?

Vinaři říkají, že kudy teče burčák, tudy léčí. Burčáku se má prý za sezónu vypít tolik, kolik má člověk krve. Jak vhodný je ale pro štíhlou linii?

Od moštu k burčáku

Burčák se vyrábí výhradně z moštu z vylisovaných hroznů. Nejčastěji pak z aromatických bílých odrůd, jako jsou Muškát moravský nebo Irsai Oliver. Méně často se pak na trhu objevuje červený burčák, ten se zpravidla připravuje z odrůdy Modrý Portugal. Hroznový mošt po několika dnech začíná kvasit a cukr se pozvolna mění na alkohol, během procesu začíná nápoj také díky vznikajícím bublinkám oxidu uhličitého příjemně perlit. Proces je bouřlivý, nápoj rychle mění vlastnosti a doba, kdy lze pít kvalitní burčák, je omezená. I proto je nejlepší kupovat tento nízkoalkoholický perlivý nápoj přímo u vinaře. Obsah alkoholu v burčáku se pohybuje od 1 do 7 %, nejčastěji se však prodává nápoj s obsahem 4 až 6 %. Tedy podobně „silný“ jako pivo. Vinaři tvrdí, že burčák s obsahem alkoholu okolo 6 % je chuťově nejvyváženější – ani přeslazený, ani kyselý, ani trpký.

Tip na video: Jak počítat kalorie a zjistit, kolik energie a živin mám konzumovat

Pokračování 2 / 5

Burčák léčí

Lidová moudrost tvrdí, že člověk by měl vypít tolik litrů burčáku, kolik má krve. Avšak pochopitelně ne za večer, ale za jednu burčákovou sezónu! Burčák své milovníky potěší nejen chutí, ale také vitaminy řady B, které mají pozitivní vliv na činnost srdce, nervové soustavy a také na pokožku a sliznice. Podobně jako zralé víno obsahuje i jeho meziprodukt burčák lidskému zdraví prospěšná přírodní barviva a některé další bioaktivní látky s pozitivními účinky na lidský organismus. Zajímavé jsou kupříkladu třísloviny disponující antibakteriálními a antivirovými vlastnostmi. Speciálně modré odrůdy hroznů pak obsahují červená barviva, tzv. antokyany, tato přírodní barviva disponují prokazatelně ochranným vlivem na cévy, zrak a také brání růstu nádorových buněk. Avšak i ve slupce bobulí bílých odrůd najdeme zajímavé látky, například flavonoidy. Tyto organické chemické sloučeniny mají pozitivní vliv na imunitní a kardiovaskulární systém a mohou sehrát významnou roli i v onkologické prevenci. Vzhledem k vysokému obsahu cukru však není burčák vhodným nápojem pro diabetiky.

Pokračování 3 / 5

Burčák čistí

Vzhledem k obsahu celé škály lidskému zdraví prospěšných bioaktivních látek se zdá, že lidová moudrost „Kudy teče burčák, tudy léčí“ se blíží pravdě. Nicméně toto vinařské pořekadlo má ještě pokračování! Vinaři s nadsázkou tvrdí, že burčák má po jeho požití téct ven všemi otvory. Burčák totiž dokáže řádně pročistit, a to jej mnohdy není nutné vypít litry! Burčák je živý nápoj, plný velmi aktivních kvasinek, proto je s oblibou doporučován k pročištění organismu, jako nápoj čistící zažívací trakt.

Pokračování 4 / 5

Burčák a hubnutí

Burčák je v rozumné míře jistě zdravým, živým a z nutričního pohledu i výživným nápojem. Vzhledem k obsahu cukru a alkoholu se však nejeví jako ideální nápoj pro osoby, které chtějí zhubnout. 2 dcl burčáku v sobě ukrývají až 830 kJ, což není málo. Ve srovnání s vínem je to skoro dvakrát tolik. Z tohoto pohledu je tedy vhodnější konzumace oblíbených 2 dcl vína či vinného střiku.

Pokračování 5 / 5

Zajímavosti a legislativa

Pokud byste si chtěli dát burčák na dovolené třeba v Rakousku či v Chorvatsku, budete mít smůlu. Češi a Slováci jsou svou náklonností ke kvasícímu hroznovému moštu v evropském měřítku spíše výjimkou. Mnoho jazyků ani nemá pro burčák speciální označení. Ale pozor, není burčák jako burčák! Dle české legislativy se u nás může burčák prodávat od 1. srpna do 30. listopadu roku, kdy byly hrozny sklizeny. Na webu Informačního centra bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství se dále uvádí: „Podle zákona č. 321/2004 Sb. (zákon o vinohradnictví a vinařství) smí být jako burčák nabízen částečně zkvašený hroznový mošt, jestliže pochází výlučně z vinných hroznů, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky.“ Pokud se pak totožný výrobek ze zahraničních hroznů prodává v ČR, musí být označen jako částečně zkvašený hroznový mošt.

Doporučujeme

Články odjinud