Buřty na pivu jsou letní klasika. Zkuste dalších pět receptů se špekáčky

20. 6. 2018
Buřty sice nepatří k nejzdravějším potravinám, ale miluje je skoro každý. Jednou za čas si je dopřát není žádný hřích. Dají se připravit na tisíc způsobů – tady je šest receptů. Mezi nimi osvědčená klasika jako buřty na pivu nebo špízy.

Špízy z buřtů s anglickou slaninou

Na špízu je nejúžasnější prolínání chutí a vůní. Buřty, jemné maso, slanina a paprika spolu dokážou vykouzlit úžasnou dobrotu.

Suroviny (4 porce): 

8 buřtů
150 g anglické slaniny
2 zelené papriky
3 cibule

Postup: 

Buřty nakrájejte na kolečka, papriku a cibuli rozkrojte na polovinu a pak na plátky. Slaninu nakrájejte na větší kusy. Všechny ingredience střídavě napichujte na jehlu nebo špejli. Špízy opékejte zlehka na grilu a podávejte je se zeleninovým salátem.

Tip: Špejle namočte na 15 minut do vody. Pak neshoří.

Buřty na pivu s papričkami

Pikantní pochoutka, buřty na pivu jsou osvědčená klasika, se kterou se vždycky blýsknete.

Suroviny (4 porce): 

8 špekáčků podélně rozříznutých asi do 2/3
2 malé skleničky celých červených a zelených sterilovaných papriček
1 velká cibule nakrájená na půlkolečka
300–400 ml kečupu (smíchejte ostrý a sladký)
1 lahev černého piva

Postup: 

Polovinu papriček podélně rozřízněte, odstraňte z nich semínka a nakrájejte je na plátky. Do každého špekáčku nacpěte jeden až dva kousky papriky, špekáčky vyskládejte do pekáčku jeden vedle druhého a zasypejte je kroužky cibule. Kečup promíchejte s pivem a vzniklou tekutinu na špekáčky nalijte. Povrch posypejte zbylými celými papričkami. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba hodinu a občas přelijte. Podávejte s chlebem.

Tip: Pokud nechcete buřty silně pikantní, použijte místo ostrých papriček nakládanou kapii nebo jen mírně ostré beraní rohy.

Krůtí špízy s buřty

Jemné krůtí maso v kombinaci s buřty dostane ten správný říz. Ochucené slaninou a zeleninou bude kralovat na každém letním večírku.

Suroviny (4 porce): 

200 g krůtího masa
2 špekáčky
2 papriky (červená, žlutá)
200 g anglické slaniny
olivový olej
2 snítky rozmarýnu
sůl

Postup: 

Krutí maso, papriku a slaninu nakrájejte na větší kostičky, oloupané špekáčky na kolečka. Do misky vlijte olej, osolte ho a přidejte natrhaný rozmarýn. Na jehly střídavě napichujte maso, špekáčky, slaninu a papriku. Nakonec špízy potřete předem připravenou směsí oleje a bylinek a zlehka je ogrilujte.

Tip: V oleji s rozmarýnem můžete nakrájené maso marinovat. Špíz bude voňavější.

Slaný koláč s buřty

Buřty povýšené do formy dortu skvěle poslouží k večeři, ale i jako příjemné občerstvení pro návštěvu.

Suroviny (4 porce): ​

5 buřtů
toustový chléb (nebo jiné pečivo)
5 vajec
100 g uzené slaniny
2 cibule
250 ml mléka
petrželová nať
pažitka
muškátový květ
mletý pepř
sůl

Postup: 

Slaninu nakrájejte na tenké nudličky, vložte ji do studené pánve a rozehřejte. Přidejte jemně nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Přisypejte oloupané a na kolečka nakrájené buřty. Krátce je prohřejte, pánev stáhněte z ohně a směs opepřete.

Toustový chléb nebo pečivo nakrájejte na větší kusy a promíchejte s připravenými buřty. Směsí naplňte dortovou formu vyloženou papírem na pečení. Zalijte mlékem s rozmíchanými vejci, bylinkami, solí, pepřem a muškátovým květem. V troubě vyhřáté na 170 °C upečte koláč dozlatova.

Tip: Bylinkami nešetřete, dodají koláči chuť, vůni i barvu. Pro změnu můžete přidat i na malé kostičky nakrájenou papriku.

Buřty na černém pivu

Pivo a buřty jsou nerozlučná dvojka a snoubí se skvěle i v kuchyni. S trochou česneku a cibule z nich vykouzlíte dokonalou lahůdku.

Suroviny (4 porce): 

8 buřtů
2 cibule
6 stroužků prolisovaného česneku
1 sklenička tmavého piva (asi 250 ml)
1 lžíce medu
5 lžic rajčatového protlaku
sůl

Postup: 

Špekáčky podélně rozřízněte, ale nedokrojte je úplně – mají zůstat stále spojené. Do zářezu vetřete prolisovaný česnek ochucený trochou soli a vložte plátky cibule. Pak buřty naskládejte do zapékací mísy. Smíchejte med, rajčatový protlak a tmavé pivo, důkladně promíchejte a směs nalijte na špekáčky. Pečte je v troubě 20–30 minut. Výbornou přílohou bude křupavé domácí pečivo.

Tip: Silnou vrstvu prolisovaného česneku namažte plochým nožem na jednu polovinu buřtu a pak stiskněte k sobě. Vložením cibule se buřty rozevřou a zvětší i svůj objem. Počítejte s tím při výběru nádoby.

Ševcovský mls z marinovaných buřtů

Skoro klasika, se kterou nikdy nešlápnete vedle. Přijde k chuti v kteroukoli denní hodinu.

Suroviny (4 porce): 

6 špekáčků
2 sladkokyselé okurky
2 cibule
majonéza

Na marinádu:

3 lžíce kečupu
3 lžíce hořčice
3 lžíce oleje
3 lžíce octa
1 lžíce worcesterské omáčky
2 lžičky cukru

Postup: 

Buřty oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka, cibuli také na kolečka, okurky na kostičky a vše v míse promíchejte. Ze surovin svařte marinádu a ještě horkou ji nalijte na nakrájené ingredience. Všechny suroviny promíchejte a po vychladnutí nechte v lednici dvanáct hodin rozležet. Druhý den přimíchejte podle chuti několik lžic majonézy a salát podávejte s pečivem.

Tip: Salát bude mít říz, když přidáte nakrájenou chilli papričku.

 

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Štíři se mohou těšit na super pondělí a celý týden. Žádná překážka je nepřekvapí a budou se cítit jako na obláčku. |Podávají nadlidské pracovní výkony a dávají šéfovi najevo své kvality.…

Nejčtenější články

Doporučujeme