Bylinkami ke zdraví aneb Jak posílit imunitu před zimou

Bylinkami ke zdraví aneb Jak posílit imunitu před zimou

Podzim už je v plném proudu a tak nastává nejvhodnější čas na posílení obranyschopnosti organismu. Poradíme vám, jak si pomocí bylinek hýčkat celý imunitní systém...

Silná imunita je prevencí všech onemocnění

Naše těla jsou vybavena širokou škálou obranných mechanismů určených k tomu, aby nám poskytly určitou imunitu před škodlivými vnějšími vlivy a to včetně virů, bakterií, znečišťovatelů životního prostředí a dalších. Tento imunitní systém nám slouží dvěma způsoby – zneschopňuje škodlivé vnější vlivy a opravuje poškozenou tkáň a buňky. Náš systém je však velmi často přetížen vnějšími faktory – špatnou životosprávou, nadmírou alkoholu, kouřením či vystavením jedovatým chemikáliím. Naše obranyschopnost už nestačí nebo jede na moc velké otáčky a jsme nemocní.

Bylinky, které nám pomůžou posílit obranyschopnost organismu:

Echinacea

Třapatka nachová se se svou krásou řadí mezi nejdekorativnější rostliny. Nad záhonem rozkvetlých třapatek se musí každý zastavit a zamyslet se nad krásou přírody, která nás obklopuje.

Co z třapatky používáme?

Nejúčinnější a také nejpoužívanější částí třapatky je kořen, méně se uplatňují květy a nať. Nejlépe se hodnotné látky uvolňují ve formě tinktury. Můžeme si ji připravit i jako čaj.

Léčivé účinky třapatky

Třapatka významně podporuje činnost bílých krvinek, které považujeme za „ochránce“ v organismu. Tím pomáhá zabíjet choroboplodné zárodky a zvyšuje odolnost organismu před nemocemi. Zvyšování imunity má v dnešní společnosti mimořádný význam, protože lidský organismus je velmi často oslabován chemickými přísadami (hlavně z potravin), špatným ovzduším, stresem a konzumním způsobem života. Je třeba ji proto užívat hlavně jako prevenci například v blížícím se chřipkovém období.

Čaj z třapatky

Potřebujeme: 1 lžičku třapatky, 2 dl vroucí vody

Postup: Léčivku přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, pak přecedíme a můžeme popíjet. Tato kúra by měla trvat 7 týdnů.

Čajík na zvýšení imunity

Potřebujeme: 1 díl echinacey, 1 díl lípy, 1 díl bezu, 1 díl květu měsíčku

Postup: Bylinky smícháme, čaj si připravíme tak, že 1,5 polévkové lžíce drogy přelijeme 1 litrem vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Pak scedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Čaj musí být denně čerstvý. Popíjíme po dobu 7 týdnů.

Tinktura z echinacey

Nejsme-li příznivci „čajových obřadů“, můžeme tuto léčivku užívat ve formě tinktury. Je běžně k dostání v lékárnách, bylinkářství nebo obchodech se zdravou výživou. Užíváme ji 3 x denně 10 kapek nakapaných do 2 dl vody po dobu 6 týdnů.

Pro koho je třapatka vhodná?

Třapatka nemá žádné vedlejší účinky, proto jí mohou v menších dávkách užívat i děti, těhotné a kojící ženy.

Lapacho

Rudé lapacho (vyslovujeme lapačo) je strom dorůstající výšky až dvaceti metrů. Jeho kmen dosahuje v průměru až sedmdesát centimetrů. Kůra je poměrně hladká, zevně šedá, uvnitř červenohnědá. Domorodci tomuto stromu říkají tajy, což v překladu znamená síla a moc.

Co lapacho obsahuje?

Drogou je vnitřní část kůry červené barvy. Obsahuje především lapachol, dále vanilin, furan, organické kyseliny, saponiny, katechiny, bioflavonoidy a další.

Léčivá síla lapacha

Podle tradiční indiánské medicíny má lapacho značný protinádorový účinek a to při zevním i vnitřním použití. Tlumí též rozvoj leukémie a pomáhá léčit nejrůznější disharmonie v těle, například po chemoterapii, ozařování či užívání psychofarmak. Tato droga odstraňuje z organismu těžké kovy, normalizuje činnost vnitřních orgánů, jako jsou ledviny, játra a slezina. Lapachol a ostatní složky pomáhají zničit mikroorganismy, které vyvolávají infekční choroby, od malárie po běžné afty.

Čajík lapacha

Vnitřní použití této drogy je takové, že 2 čajové lžičky drogy přelijeme 4 dl studené vody a vaříme na mírném ohni asi 7 minut. Pak odstavíme a přikryté necháme ještě 15 minut louhovat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Kúra by měla trvat 7 týdnů.

Pro koho je lapacho vhodné?

Lapacho nemá žádné vedlejší účinky, mohou ho v menších dávkách popíjet i těhotné a kojící ženy a děti.

Eleuterokok ostnatý

Eleuterokok, latinsky Eleutherococcus senticosus Maxim. (lidově čertův kořen), je dvoumetrový keřík s hustě trnitými větvemi. Domovem eleuterokoku je oblast Ruska.

Co z eleuterokoku používáme?

Drogou je kořen. Obsahuje především eleuterosidy, silice, pektiny, vosky a řadu dalších látek.

Léčivé účinky eleuterokoku

Eleuterokok působí hlavně jako úžasný harmonizátor a adaptogen, což znamená, že obrovským způsobem zvyšuje obranyschopnost organismu před stresem. Eleuterokok se doporučuje při rekonvalescenci po různých nemocech. Tato bylina má i široké uplatnění v onkologii, především jako prevence, ale i jako podpůrná léčba nádorových onemocnění.

Jak užívat černý kořen?

Čertův kořen je možné užívat ve formě odvaru či tinktury. Na trhu jsou k dostání i lihové výtažky s přídavkem betaglukanu, který jeho účinky silně posiluje.

Čaj z eleuterokoku

Potřebujeme: 2 lžičky kořene, 3vody

Postup: Eleuterokok nasypeme do vody a vše přivedeme k varu. Poté po dobu 3 minut vaříme. Následně odstavíme a ještě necháme 10 minut louhovat. Odvar musí být denně čerstvý. Popíjíme po dobu 7 týdnů.

Kdo může eleuterokok užívat?

Eleuterokok je zcela bezpečným přírodním prostředkem. V menších dávkách ho mohou užívat i děti, těhotné a kojící ženy.

Léčivé látka z hřibů - betaglukany

Betaglukan je unikátní přírodní komplexní polysacharid, který je schopen účinně podporovat obranné reakce organismu proti bakteriálním a parazitárním chorobám. Je vědecky prokázáno, že pravidelná konzumace beta glukanu pomáhá imunitnímu systému pracovat na nejvyšší výkon. Beta glukany nalezneme především v houbách – např. hlíva ústřičná, žampion, rezavec, maitake, šii-také, reiši, Jidášovo ucho.

Jak užívat betaglukany?

Na trhu je k dostání mnoho přípravků obsahujících tyto léčivé látky. Můžeme je užívat v tabletkách či tinktuře. Ideální doba užívání je 6 týdnů. Náš obranný systém patří mezi nejvýkonnější systémy lidského těla, proto si právem zaslouží prvotřídní péči. Mějme na paměti, že silná imunita je základem všeho!

ČTĚTE TAKÉ:
Pomoc, on chce dítě, ale já ne!

ČTĚTE TAKÉ:
Karikatury slavných osobností. Poznáte je?

Doporučujeme

Články odjinud