Čerstvým bylinkám se ty sušené nemůžou rovnat. Jedině čerstvé v sobě mají spoustu nezaměnitelné chuti a vitaminů. Nemusíte je ovšem používat jen na dotažení hlavních jídel, polévek nebo salátů. V pomazánkách totiž můžou snadno hrát hlavní roli!
Tvarohová pomazánka s pažitkou
Suroviny (4 porce):
vanička tučného tvarohu
100 ml smetany ke šlehání (alespoň 30 % tuku)
svazek pažitky
sůl
Postup:
V misce smíchejte tvaroh s najemno nasekanou pažitkou. Pak za stálého mixování pomalu vlévejte smetanu a důkladně ji zašlehejte. Podle chuti osolte a podávejte na tmavém pečivu.
Vajíčková pomazánka s řeřichou a koprem
Suroviny (4 porce):
8 vajec
hrst řeřichy
hrst najemno nasekané pažitky
2 polévkové lžíce najemno nasekaného kopru
200 ml řeckého jogurtu
1 polévková lžíce plnotučné hořčice
Postup:
Vejce uvařte natvrdo a dejte je zchladit do studené vody, aby se lépe loupala. Pak je oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Řeřichu omyjte a nasekejte nadrobno. V míse důkladně promíchejte jogurt s hořčicí a bylinkami a opatrně do směsi přimíchejte vejce. Podle chuti osolte. Podávejte na pečivu, posypejte řeřichou.
Avokádová pomazánka s koriandrem
Suroviny (4 porce):
šťáva z 1 limetky
2 zralá avokáda
1 stroužek česneku
hrstku čerstvého koriandru
sůl
pepř
Postup:
Avokádo zbavené slupky a pecky vložte do mixéru. Přidejte umyté a osušené lístky koriandru, nahrubo nasekaný stroužek česneku, šťávu z limetky, sůl, pepř a vymixujte hladkou pastu. Podávejte ji na opečeném toustu.
Pomazánka s bazalkou a pečeným česnekem
Suroviny (4 porce):
2 hrsti lístků bazalky
4 hlavičky česneku
100 g čerstvého smetanového sýra
extra panenský olivový olej
sůl
Postup:
Z česneku oloupejte co nejvíce slupek, aby se hlavičky v troubě nepálily, ale aby současně držely pohromadě. Špičky seřízněte, aby se odhalily jednotlivé stroužky. Paličky vložte do plechové nebo silikonové formy na muffiny, potřete je olivovým olejem, přikryjte alobalem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut. Pak je vytáhněte, odkryjte a nechte vychladnout.
Do mixéru dejte opláchnuté a důkladně osušené listy bazalky, lžíci olivového oleje, špetku soli, sýr a upečené stroužky česneku. Mixujte, dokud nezískáte krémově hladkou pomazánku. Podávejte ji na opečeném bílém chlebu obloženém například rajčaty a parmazánem.
Kristina Hamplová
25. června 2024
Pomazánka z cizrny, máty a petrželky
Suroviny (4 porce):
120 ml extra panenského olivového oleje
1 střední cibule nakrájená najemno
2 utřené stroužky česneku
plechovka cizrny
hrst čerstvé máty
hrst hladkolisté petržele
2 polévkové lžíce citronové šťávy
sůl
pepř
Postup:
V pánvi při střední teplotě rozehřejte 60 ml olivového oleje a dejte na něj zesklovatět najemno nasekanou cibuli. Jakmile změkne, přidejte utřený česnek, krátce ho orestujte, přidejte slitou a okapanou cizrnu a za stálého míchání restujte asi 3 minuty. Odstavte a nechte asi 15 minut zchladnout. Cizrnu, mátu, petrželku, citronovou šťávu a sůl vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte. Pak začněte za stálého míchání pomalu přilévat zbylých 60 ml olivového oleje, dokud nemá pomazánka krémovou konzistenci. Podávejte s pita chlebem nebo na opečených toustech.
Tereza Langmajerová
5. února 2022
Pomazánka s koprem a uzeným lososem
Suroviny (4 porce):
100 g vařeného nebo pečeného lososa
200 g čerstvého smetanového sýra
1 lžíce citronové šťávy
100 g uzeného lososa
2 polévkové lžíce najemno nasekaného kopru
Postup:
Vařeného nebo pečeného lososa rozmixujte s citronovou šťávou a smetanovým sýrem. Pak přimíchejte na kousky natrhaného uzeného lososa a najemno nasekaný kopr. Podle chuti případně osolte, ale počítejte s tím, že uzený losos už slaný je. Podávejte na křupavé bílé bagetě ozdobené kouskem citronu.
Marta Pušová
30. března 2018