Bylinky po celý rok

Bylinky po celý rok

Rádi sáhnete po čerstvých bylinkách? Není divu. Používají se od nepaměti. Historikové se dokonce domnívají, že člověk své pokrmy koření od té doby, co začal vařit. Záhy totiž poznal, že určité listy a plody mohou jídlo chuťově vylepšit. Kde ale čerstvé bylinky celý rok brát, když jejich sezona je krátká? Odpověď nabízí švédská prémiová značka Findus, která přichází na náš trh s pěti základními druhy mražených bylin: pažitkou, petrželí, bazalkou, koprem a směsí provensálského koření z bazalky, oregana, rozmarýnu a tymiánu.

První známý záznam o tymiánu pořídili Sumerové už 5000 let před naším letopočtem. Pažitku, ale i další bylinky měli v oblibě už před šesti tisíci lety také staří Číňané. Egyptské papyry staré 3500 let zase zmiňují řadu bylin využívaných nejen v kuchyni, ale také v kosmetice a při balzamování. Ostatně snítky kopru byly nalezeny v hrobě faraóna z Théb (1550 př. n. l.). Stejně staré jsou také záznamy o rostlinách pro ochucování pokrmů a léčení v indické Ájurvédě.

V Evropě se bylinky začaly používat mnohem později. Jedněmi z prvních vědeckých pojednání o nich jsou Theoprastova díla (okolo roku 300 př. n. l.). Pěstování bylin se však na evropském kontinentu nejvíce rozšířilo v 9. století, kdy Arabové omezili vývoz svého koření. Z nařízení Karla Velikého je produkovaly hlavně klášterní zahrady. Obliba zelených léčivek a koření pak vydržela až do novověku. Ostatně, ani česká kuchařská ikona M. D. Rettigová ve svých receptech petrželkou, pažitkou, saturejkou, kerblíkem nebo koprem nijak nešetřila.

Používat zelené bylinky je také trendem moderní výživy. Jejich spotřeba tak roste úměrně tomu, jak se množí poznatky o pozitivním působení bylinek na organismus. A to nemluvíme o kulinářských požitcích, které přinášejí. Gurmán si dnes neumí představit například pizzu bez oregána, uzeného lososa bez kopru, zeleninové saláty bez bazalky, dušené maso bez petržele nebo ozdobený pokrm bez pažitky.

„Mražené bylinky, které si zachovávají vlastnosti čerstvého koření, používá stále více lidí dbajících na správnou životosprávu ale i gurmánů, kteří pro výbornou chuť někdy poruší zásady racionální výživy,“ říká Michael Komers, ředitel společnosti Findus pro střední a východní Evropu. „Přitom právě s bylinkami je možné připravovat chutná a navíc zdravá jídla. Díky správně zvolenému koření je nemusíte dochucovat omáčkami nebo polevami, které často obsahují značné množství tuku, můžete méně solit a podobně. K mražení používá Findus jen ty nejkvalitnější byliny, které se zmrazí do několika hodin po sklizni. Po rozmražení si tak zachovávají většinu vitamínů, barvu, chuť i vůni a působí jako čerstvé.“

Bez koření by jídlo bylo nudné a bez chuti, navíc bylinky jsou také léčivky. Jen namátkou: jejich správná míra podporuje trávení, některé pomáhají hubnout, mnohé druhy mají antibiotické či antiseptické účinky, často slouží jako stimulační prostředky při vyčerpanosti, jsou kvalitním a snadno dostupným zdrojem vitamínů a minerálních látek.

Bylinky lze konzervovat, například sušením, nakládáním do oleje či octa, mražením. Právě poslední jmenovaný způsob dovoluje při správném technologickém postupu zachovat koření jako čerstvé, s podstatně vyšším množstvím účinných složek než například při sušení. „U některých druhů bylin, například bazalky, která po utržení rychle ztrácí svou vůni, se ani jiný způsob uchování než zmražení nedoporučuje,“ dodává M. Komers.

Nároky zákazníků na kvalitu potravin a jejich zájem o zaručeně nezávadné a biologicky hodnotné výrobky stále výrazněji ovlivňují trh s potravinami. Proto Findus používá pouze suroviny, u nichž si zákazník může být jist, že při jejich produkci nebylo narušeno životní prostředí, nebyly použity geneticky upravené suroviny, ani se zbytečně neplýtvalo se zdroji energií.

Zdroj: AC&C

Doporučujeme

Články odjinud