Být, či nebýt BIO

Být, či nebýt BIO

Pro někoho životní styl, pro jiné čistě jen možnost jíst zdravěji. Bio je volba, jak se postavit k přírodě, zvířatům i ke svému tělu.

Dříve bylo bio všechno, co přirozeně rostlo na zahrádkách a na farmách. Naše prababičky byly bio, aniž by o tom vlastně věděly. Dnes je svým způsobem každý, kdo nakupuje bioprodukty tak trochu podivín, snob, zarputilý zastánce zdravé stravy… Ale nemusí to tak být. Někdy prostě stačí chtít pro sebe to nejlepší, a tím může být už jen to, že omezíte ty nepříliš zdravé suroviny ve svém jídelníčku, zaměříte se na lokální a sezonní produkci a nebudete ignorovat svět a především přírodu kolem vás.

5 důvodů, proč být BIO

1. Obnovujete život na venkově

Ekologické zemědělství je založené na tisíciletých zkušenostech našich předků. Stát se ekofarmářem je možnost, jak se mohou uplatnit lidé na vesnicích, či práce, za kterou se lze odstěhovat z města na vesnici. Díky ekofarmám se pak dostávají na trh lokální a sezonní suroviny.

2. Podporujete přírodu kolem sebe

Ekologické zemědělství využívá jak spontánní přírodní procesy, tak i moderní agrotechnické metody. Respektuje životní prostředí, snaží se nabádat lidi ke zdravému „selskému“ rozumu a zároveň přirozeně hraje na naši citlivou stránku. Na ekologických farmách roste polní a luční kvítí, můžete tam slyšet zpěv ptáků, vidět savce, obojživelníky i plazy, žížaly, pavouky, střevlíky apod. Nepoužívá se chemie, jež by znečišťovala půdu, vodu a vzduch a zároveň se chrání ohrožené druhy zvířat a rostlin.

3. Myslíte na zvířata

Zvířata na ekologických statcích žijí v tak trochu jiných podmínkách než ve velkochovech. Mohou se společně pohybovat volně v přirozeném prostředí, mláďata jsou déle kojena a ponechána u matek. I krmivo musí pocházet z ekologického zemědělství, ideálně odtud, odkud pocházejí. Nesmějí se naopak krmit například masokostní moučkou. Nepoužívají se na zvířata elektrické bičíky nebo zklidňující trankvilizéry. Dbá se na jejich zdravotní stav, v případě potřeby se léčí přednostně homeopatiky nebo fototerapeuticky. Šetrněji se se zvířaty zachází i při jejich porážce.

4. Víte, co jíte

Biopotraviny se vyznačují výraznější chutí, vyšším obsahem vitaminů, minerálních látek a vlákniny než běžné potraviny. Při jejich výrobě se nepoužívají umělá dochucovadla, barviva apod. Obsahují tak mnohonásobně méně zbytkových pesticidů a dalších potenciálně škodlivých látek. Jejich kvalita je přísně kontrolována.

5. Chcete kvalitu

Zpracovatelé bioproduktů při výrobě biopotravin nepoužívají umělá ochucovadla, barviva a jiná „zlepšovadla“ vůně, chuti a konzistence. Jejich produkty si tak můžete vychutnat v jejich přirozené podobě.

Bio a legislativa

Všechny biopotraviny označené logem nebo nápisem Produkt ekologického zemědělství, kódem CZ-KEZ nebo CZ-ABCERT musejí splňovat předem dané požadavky odpovídající zákonu č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství a nařízení Rady EHS č. 2092/91. Získat tato označení není až tak jednoduché. Dohled nad nimi drží Ministerstvo zemědělství ČR prostřednictvím nezávislé kontrolní organizace KEZ, o. p. s. (www.kez.cz), Biokont CZ (www.biokont.cz) a německé kontrolní organizace ABCert (www.abcert.cz). Produkt splňující všechny požadavky získává na 1 rok logo BIO, následně si výrobce musí zažádat o prodloužení certifikátu. Je-li v případě kontroly zjištěn nějaký nedostatek, může být výrobci značka odebrána a je potrestán formou pokuty.

V rámci celé Evropy se používá značka připomínající zelený list vytvořený z hvězdiček. České biopotraviny stále mohou být označeny tzv. biozebrou.

Co je to Fair trade?

Se značkou bio jde často ruku v ruce i označení fair trade. Jedná se o spravedlivý nebo také férový obchod organizovaný sociálním hnutím prosazujícím prodej produktů za spravedlivou cenu. Jejich nákupem tak můžete pomoci lidem (producentům) žijících v zemích třetího světa. S označením ochrannou známkou FAIRTRADE se u nás prodává např. káva, čokoláda, kakao, rýže, cukr, ovoce, med, víno, ale i bavlna.

BIO v kuchyni

Biopotraviny mají své zastánce, ale i odpůrce. Nejčastěji se řeší jejich cena, která se může zdát zbytečně přehnaná. To, zda se nejedná o „podfuk“, a také jejich kvalita. Tedy možnost, že by mohly obsahovat plísně a jiné zdraví škodlivé látky.

Éčka v biopotravinách

V souvislosti s biopotravinami se často mluví o tom, jaká mohou či naopak nemohou obsahovat éčka neboli aditiva či přídavné látky. Jejich úkolem je prodlužovat trvanlivost potravin, chránit je proti případným plísním, bakteriím apod. Dále jim dodávají chuť, barvu, aroma, sladivost i konzistenci. V rámci EU a v České republice je podle vyhlášky MZ č. 4/2008 Sb. povoleno používat pří výrobě potravin více než 300 éček rozdělených do 26 kategorií, průměrný Čech jich sní přibližně 3 kg ročně. Jejich přítomnost se na obalu potravin uvádí v sestupném pořadí podle množství již od roku 1997, a to na základě zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích. Pravidla se týkají jak balených, tak i nebalených potravin. Tato povinnost se však nevztahuje na potraviny menší než 10 cm2. Více informací najdete na internetových stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce (www.szpi.gov.cz). Aktuální varování před závadnými potravinami najdete na www.bezpecnostpotravin.cz a seznam éček na www.ceff.info.

Při výrobě biopotravin se smí používat 36 vybraných éček. Jedná se o látky přírodního charakteru, které nejsou geneticky upravené a jsou zdraví neškodné, jako je například kyselina askorbová (E300), kyselina jablečná (E296), vinan draselný (E336), uhličitan sodný (E500) nebo oxid uhličitý (E290). V rámci EU se mohou také přidávat aditiva, která by ve větší míře konzumace u citlivých jedinců mohla mít na zdraví negativní vliv. Patří mezi ně dusitany, například dusitan sodný (E250) a nitritová sůl (E250) se s omezením používaná pro výrobu biouzenin. To ovšem někteří výrobci odmítají a nahrazují ji mořskou solí.

BIO má svou cenu

Problémem biopotravin a jejich začlenění do běžného jídelníčku je jejich cena. Proč byste si měli za tyto orazítkované potraviny připlácet? Protože se jedná o kvalitu, která v sobě skrývá práci lidí. Čím méně používá ekofarmář hnojiva, o to více se musí na poli otáčet, okopávat plodiny a plít plevel. Starat se o zvířata, dávat jim zdravou a přirozenou výživu, díky které maso a mléko chutnají prostě jinak. Při výrobě potravin se nepoužívají náhražky, které by finální cenu mohly snížit. Finanční otázku může řešit přímý nákup na farmách či farmářských trzích, kde se cena nemusí navyšovat o další vícenáklady, jako je například doprava z jiné země.

Kodex cti

Zlepšit kvalitu a věrohodnost prodávaných produktů na trhu může i tzv. Kodex farmářských trhů. Farmáři a prodejci by měli být schopni prokázat původ, kvalitu a hygienickou nezávadnost nabízeného zboží. Zároveň by jej měli prodávat sami, případně je může zastoupit někdo z rodiny či člověk s písemným pověřením splňující seznam pravidel z kodexu. Pokud toto splní, mohou od organizátorů trhu získat viditelné logo. Více se dozvíte na www.mze.cz

Plísně a jiné škodlivé látky

Dalším velkým plusem biopotravin je, že spotřebitel nemusí při jejich výběru tak důkladně sledovat složení uvedené na obalu. Už samo logo by mělo říkat, že se jedná o produkty vypěstované a vyrobené bez chemických látek. Tím, že se nepoužívají fungicidy, látky, které potlačují houbové choroby, předpokládá se, že biosuroviny budou náchylné na výskyt plísní. Tento mýtus byl ale opakovaně vyvrácen paní profesorkou Hajšlovou z VŠCHT. Problém může nastat při špatném způsobu skladování a přepravě biopotravin nebo při nevhodném kulinárním zacházení, jako je např. nedostatečná tepelná úprava či omytí.

Bio a dieta

U biopotravin nečekejte, že budou „light“. Na druhou stranu existuje i tzv. biodieta, která je založena na vyvážené a sezonní stravě s nízkým glykemickým indexem. Udržuje rovnováhu mezi potravinami, které jsou zásadité, a těmi, co okyselují organismus. Hlavní surovinou jsou obiloviny, neměla by chybět ani kukuřice, proso, jáhly, pohanka a luštěniny. To vše se kombinuje se zeleninou a ovocem. Na minimum se však omezují živočišné produkty, jako je mléko a vajíčka a dává se přednost rybám a bílému masu. Tělo tak získává větší množství vlákniny, vitaminů, minerálních látek, bílkovin a méně tuku. A ve stravě eliminuje potraviny obsahující rafinovaný cukr, bílou mouku a přídavné látky.

Vybírejte vajíčka s „0“

Pokud si půjdete koupit do obchodu vejce a rádi byste ochutnali ty z ekologicky kontrolovaného chovu, pak sáhněte po „nulce“. Tímto číselným kódem se označují vajíčka slepic, jež mají možnost výběhu, mohou hrabat, vyhledávat potravu, popelí se a nerušeně snášejí vajíčka do hnízd. Žijí v hejnu s kohouty a jsou minimálně z 80 % krmeny biozrním a dalšími produkty ekologického zemědělství. Zbytek jejich stravy pak tvoří čerstvá tráva a seno.

Přečtěte si více

Mezi zajímavé odkazy na internetu pak patří www.biospotrebitel.cz a www.bio-info.cz

Doporučujeme

Články odjinud