Čaj a jeho účinky: Jaké má zdravotní benefity?

Čaj a jeho účinky: Jaké má zdravotní benefity?

Šálek horkého čaje s medem a citronem pro sychravé podzimní dny, zázvorový nebo heřmánkový čaj na nachlazení, nebo zelený čaj, který nám dodá energii. Druhů čaje existuje nespočet. Jaké jsou zdravotní benefity tohoto horkého nápoje, který je dnes už nedílnou součástí naší kultury?

Asi vás nepřekvapí, že země, ve které došlo k převratnému objevu pití čaje, je Čína. Spousta historiků pokládá za věrohodný objev písemnou zmínku básníka Kuo-Po v čínském slovníku, kde se zmiňuje o nápoji, který se připravuje z listů čajovníku vařených ve vodě.

K velkému rozšíření čaje pak došlo během 19. století díky Angličanům, kteří v Indii zakládali čajové plantáže. A nedlouho poté se čaj stal jedním z nejrozšířenějších nápojů na světě. Předběhla ho už jenom obyčejná voda. 

A není divu: Mnoho studií potvrdilo zdravotní benefity tohoto horkého nápoje – různé druhy čajů pomáhají posilovat imunitní systém, bojovat proti zánětům a pomáhají při srdečních chorobách i cukrovce.

Chcete se o čajích dozvědět více? Mrkněte na Cajovy.blog, kde najdete nespočet článků o čajích, jejich konzumaci, přípravě i historii.

Jak správně připravit čaj?

Kromě zdravotních benefitů by měl čaj především potěšit vaše chuťové buňky. V mnoha kulturách se pije při společenských událostech a je důležitou součástí kultury i stolování. Abyste z něj dostali maximum, je dobré při přípravě dodržovat pár zásad:

  • při přípravě se držte návodu na obalu čaje, pokud jej nemáte k dispozici, dávkujte tolik deci vody, kolik máte gramů čaje
  • nezapomeňte louhovat jen omezenou dobu – záleží na druhu čaje, pokud sáček ale nevyhodíte dřív, čaj vám zhořkne
  • pokud chcete do čaje přidat med a citron, udělejte to až ve chvíli, kdy čaj trochu zchladne a bude mít tak ideální teplotu na konzumaci
  • pro přípravu čaje použijte kvalitní vodu (například z filtrační konvice)
  • nádobu na čaj si předem nahřejte, postačí konvici nebo hrnek propláchnout horkou vodou a až poté v nádobě čaj připravit

Ovocný čaj

Ráno ke snídani, večer ke knížce, zkrátka kdykoliv na něj budete mít chuť, si dopřejte čaj ovocný. Ovocné čaje neobsahují kofein, můžete je pít místo vody. Na druhou stranu nekvalitní ovocné čaje mohou být pro váš organismus příliš kyselé, proto dávejte přednost kvalitnějším čajům, jejichž základ tvoří ibišek, šípek, pomerančová kůra a dužina z jablek. 

Zelený čaj

Zelený čaj je právem považovaný za jeden z nejzdravějších nápojů vůbec. Obsahuje velké množství antioxidantů, které snižují riziko srdečních onemocnění, zlepšují funkce mozku a zvyšují spalování tuků. K získání všech benefitů je důležitá dlouhodobá a pravidelná konzumace – jeden šálek denně je dobrý začátek. 

Černý čaj 

Černý čaj je mezi čajovými milovníky velmi populární. Vyrábí se z listů čajovníku, kdy se listy suší a fermentují, což dodává černému čaji tmavší barvu a bohatší chuť. Pokud si dopřejete kvalitní sypaný čaj, odmění se vám nejen výtečnou chutí, ale celou řadou příznivých účinků. Je ideální na vysoký krevní tlak a obsahuje celé spektrum antioxidantů, které odstraňují toxiny z těla. Protože obsahuje kofein, je dobrý na povzbuzení. Právě proto by se to ale s jeho konzumací nemělo úplně přehánět.

Bylinkový čaj

Bylinkové čaje jsou našimi věrnými společníky, kdykoliv nám není příliš dobře. Mocná síla bylin může pomoci ulevit od mnoha neduhů – od bolesti v krku až po žaludeční či střevní potíže. Bylinné čaje neobsahují kofein, jsou známé svými uklidňujícími účinky a mnohé z nich můžeme pít i před spaním pro lepší spánek. Mezi populární přísady patří třeba heřmánek, rooibos, meduňka, máta nebo zázvor. 

Při výběru čajů dávejte vždy přednost kvalitě před cenou. Rozdíl v chuti i účincích poznáte na první pohled. Stejně tak se vyhýbejte přeslazeným studeným čajům nebo čajům na hubnutí, které vás mají "detoxikovat". 

Doporučujeme

Články odjinud