Čajové pochutnání | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Čajové pochutnání

Dnes jeden z nejpopulárnějších čajů přivezl do Evropy hrabě Charles Grey z Číny. Nápoj s nezaměnitelnou chutí a vůní je skvělý nejen v šálku.

Čokoládové koláčky s želé

4 koláčky o ø 12 cm - příprava: 45 minut + chlazení

  • 300 g křehkého těsta (koupíte v supermarketech)
  • hladká mouka na vál
  • fazole na zatížení
  • 3 plátky želatiny
  • 125 ml plnotučného mléka
  • 125 ml velmi silného čaje Earl Grey
  • 1 vanilkový lusk
  • 200 g tmavé kvalitní čokolády
  • 1 lžíce kakaa na posypání
  • kandované fialky

Troubu předehřejte na 180 °C. Rozdělte těsto na 4 díly a vyválejte na pomoučněném válu malé placičky. Formičky vymažte a vyložte je těstem. Propíchejte, zasypte fazolemi a předpečte asi 10–12 minut. Pak vysypte luštěniny a nechte 3 minuty dopéct. Nechte vychladnout na mřížce.

Želatinu připravte podle návodu. Mléko s čajem přiveďte k varu. Vmíchejte vnitřek vanilkového lusku, prošlehejte s želatinou, přidejte nasekanou čokoládu a šlehejte dohladka.Potom nalijte do předpečených korpusů a dejte zchladit. Zdobte kakaem a fialkami.


Čajové tiramisu s kompotem

4 porce - příprava: 35 minut

  • 175 ml velmi silného čaje Earl Grey
  • 75 g krupicového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání 33%
  • 125 g mascarpone
  • 16 cukrářských piškotů
  • 300 g kompotovaných meruněk
  • kakao na posypání

Asi 50 ml čaje smíchejte s cukrem ve větší míse, přidejte smetanu a mascarpone a šlehejte do zhoustnutí. Do zbývajícího čaje namočte rozlámané piškoty a vyložte jimi dna misek nebo pohárů. Přidejte vrstvu smetanové směsi, na ni vrstvu okapaných nakrájených meruněk a nakonec poháry dokončete poslední vrstvou smetanové směsi. Hotové dezerty dejte na 2 hodiny do ledničky, aby se všechny chutě prolnuly, a potom je před servírováním posypte špetkou kakaa.


Japonská rybí polévka

4 porce - příprava: 45 minut

  • 1 l rybího vývaru
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového vína
  • 2 lžičky rýžového octa (nebo více, podle chuti)
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 150 g nakrájené vodnice nebo bílé ředkve
  • 150 g nudlí (nejlépe rýžových)
  • 200 g čerstvého lososa
  • 1/2 lžičky lístků čaje Earl Grey
  • sůl

V hrnci rozmíchejte a dejte vařit vývar, sójovou omáčku, víno, ocet a cukr.Přidejte nakrájenou vodnici nebo bílou ředkev a po 10 minutách vhoďte nudle. Nakonec asi 5 minut před koncem varu vložte do vývaru lososa nakrájeného na větší kousky. Do hotové polévky po odstavení z plamene nasypte ještě čajové lístky, dosolte, pokud je to třeba, a ihned podávejte.

Náš TIP: Místo lososa můžete do polévky přidat jiné rybí maso nebo mořské plody. Pokud je máte mražené, nechte je nejdříve rozmrznout na sítu, okapat a teprve potom přidejte do polévky a nechte lehce provařit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.

Doporučujeme

Články odjinud