Nemohli jste se už dočkat září? Pak určitě nepatříte k mládeži, školou povinné. Ta má září spojené s koncem prázdnin a začátkem povinností. Patrně vám chutná burčák, a těšíte se na začátek jeho sezony. Víte ale, že kromě svých chuťových buněk prospíváte i svému organismu celkově?
Česká rarita
Že Češi mají své libůstky, které zbytek světa nechápe, není žádné tajemství. K jedné z nich patří i burčák, který byste nenašli nikde jinde ve světě. Proto občas vidíte ty nechápavé obličeje zahraničních turistů, když zahlédnou, jak si vychutnáváme zakalený, na pohled ne příliš vábný nápoj, který voní po víně. Pak ale ochutnají a nechápavost se mění v nadšení…. A ke slovu se dostává přímá úměrnost: Čím větší nadšení u nich burčák vyvolá, tím horší kocovina na ně ráno čeká.
Prospějte svému zdraví!
I když se to nezdá, přestože se jedná o alkohol, jeho pití vám může prospět. Ptáte se, čím? Pak tedy vězte, že burčák pomáhá vašim střevům tím, že je pročišťuje. Také chrání Díky kyselině pantothenové sliznice, Vitamin C podporuje srdce a cévy. Je také bohatý na vitamin B, který má blahodárné účinky na vaše vlasy, nehty, pokožku, ale třeba i na nervovou soustavu. A to nemluvíme o tom, jak moc prospěje vaší psychické pohodě, protože málokdo pije burčák sám. Většinou jste s těmi, které máte rádi…
Kde nakupovat?
Napadlo vás, že si koupíte burčák u silnice z malého stolečku, do kterého celý den „pere“ slunce? Pak tedy vězte, že burčák odtud není nic jiného, než časovaná bomba. Dát burčák odtud do kufru auta, je zaručený způsob, jak si „umýt“ kufr auta.
Chcete zaručenou kvalitu? Pak navštivte „burčákomat,“ který se nachází většinou před obchodními centry. Ve velkých „tancích“ je tekutina zaplombována, udržována ve správné teplotě. Tyto burčákomaty provozují renomované vinné sklepy, které si chtějí udržet své dobré jméno. Proto se o svůj burčák vzorně starají. A další specifikum: Dozvíte se, z jaké odrůdy právě burčák pijete, a každých řekněme 10 dní se odrůda mění. Takže stále máte co ochutnávat… Správný vinař vám také „petku“ s burčákem nikdy zcela nedotáhne, aby bublinky měly stále kudy unikat, a vy jste si od nich nepřinesli odjištěný granát…
Druhy burčáku
Jen správný vinař pozná, kdy se z vinného moštu stane burčák. Ti pravověrní tvrdí, že opravdový burčák je záležitostí maximálně jedné hodiny, pak už dle nich nejde o to nejlepší z nejlepšího. Chcete oslnit společnost, s níž budete burčák popíjet? Pak je tedy poučte o tom, že burčáku je vlastně pět druhů (neplést s odrůdami vína, z nichž vzniká!)
sladký – převažuje přírodní cukr nad alkoholem, chuť je moštová, ovocná, v této fázi je pro většinu lidí nejchutnější
ve varu – maximální vrchol aktivity kvasinek, poměr cukru a alkoholu je půl na půl
Prostřední dvě by si dobrovolně asi nikdo nekoupil, přesto je zmíníme:
Zlomený (řezák) vystupují kyseliny, převažuje alkoholická chuť nad sladkostí
mydliňák – chuť je velmi různorodá, obsahuje kvasné látky, cukr zaniká, ostřejší kyseliny.
mladé víno – skoro čisté víno, už ustálená chuť, vystupuje vůně odrůdy, sedimentují kvasné kaly. Přesto neplést se svatomartinským vínem, které se pro změnu prodává od svátku sv. Martina….
Burčák x částečně zkvašený vinný mošt
Setkali jste se někde s tím, že jste u bandasky, z níž vám jindy čepují burčák, viděli ceduli „částečně zkvašený vinný mošt?“ Pak tedy vězte, že v tomto případě nejde o české hrozny a českou výrobu. Kvůli EU totiž smí jako burčák být označen pouze produkt z českých hroznů. Jiný musí být právě označen tímto dlouhým a na první pohled nich neříkajícím názvem. Chcete-li si být jisti, ptejte se, odkud hrozny pocházejí. A hned budete mít jasno.
Burčák 2013
Letošní rok přidělal zemědělcům, vinaře nevyjímaje, nejednu vrásku. Tuhá a dlouhá zima se postarala o to, že hroznů je citelně méně. A proto letos burčáku bude oproti letům minulým o poznání méně. Vinaři proto veškerou úrodu budou chtít zužitkovat na „opravdové“ víno, a na burčák tedy vyčlení méně. O to chutnější ale bude. Tak číhejte a ochutnejte letošní burčákovou delikatesu, protože drtivá většina hroznů se ještě houpe na vinicích, aby správně dozrála. Pokud ale burčák koupíte, budete velmi mile překvapeni jeho chutí.
Ověřené pravidlo našich předků
Aby si naši předkové zachovali pevné zdraví, řídili se jednoduchým pravidlem: Kolik litrů krve v člověku koluje, tolik litrů burčáku by měl vypít. Na to, že sezona tohoto moku trvá stěží dva měsíce, a člověk má průměrně 5 litrů krve, se musíme činit. A proto: Na zdraví!