Čas doplnit železné zásoby | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Čas doplnit železné zásoby

Při pohledu do ledničky poznáte, co je třeba doplnit. S vlastím tělem to bohužel tak snadné není, protože k nám vysílá signály, kterým ne vždy rozumíme. Snadno pak zaměníme projevy nedostatku železa za dobře známou jarní únavu. Jste to právě vy, komu může tento stopový prvek chybět?

Jaké jsou hlavní důvody nedostatku železa? Prvním je nedostatečný příjem tohoto stopového prvku, jehož zásoba v našem těle se trvale snižuje. Je na nás, abychom ho ve stravě doplnili, což se ne vždy daří. Dále jde o zvýšenou ztrátu železa, spojenou například se ztrátou krve při operaci. Do třetice je tu zvýšená potřeba spojená s některými životními etapami jako dospívání, těhotenství a kojení.

Doplnění železa věnujte větší pozornost, když…

… jste žena

Pro ženy je železo ideálním partnerem na celý život od dospívání, kdy jeho nedostatek může způsobit například zpočátku nepravidelná menstruace často spojená s větší ztrátou krve. V produktivním věku ženy potřebují přibližně 15 mg železa denně, což je asi o třetinu více než muži ve stejném věku. Potřeba železa ještě roste v těhotenství (cca 30 mg denně) a u kojících maminek (cca 20 mg železa denně).

… nejíte vše

Nejlépe vstřebatelné je pro naše tělo tzv. hemové železo, jehož zdrojem je maso. Cenným zdrojem mohou být i potraviny rostlinného původu, které obsahují tzv. nehemové železo. To je však pro lidské tělo hůře vstřebatelné. Pokud se rozhodnete maso ze svého jídelníčku vynechat, věnujte stravě větší pozornost, abyste tělu zajistili důležité živiny.

… sportujete

S každým litrem potu totiž ztratíte 0,5 až 1,2 mg železa. Právě železo je důležité pro tvorbu hemoglobinu, červeného barviva krvinek, jehož hlavní úlohou je transportovat kyslík z plic do všech tkání těla. Je tedy zřejmé, že ani sportovní výkony se bez železa neobejdou.

… pociťujete projevy nedostatku

Jde o množství nespecifických příznaků, například pocit únavy a vyčerpání, bledost pokožky a sliznic zevnitř rtů, očních víček či dásní, lámavé a suché vlasy, ale i rozpraskané koutky úst.

Klepněte pro větší obrázek

Co vyzkoušet?

K doplnění železa je určený tekutý přípravek Floradix Železo+ vyrobený z přírodních surovin. Kromě dobře vstřebatelného organického železa obsahuje i látky podporující jeho vstřebávání, konkrétně vitamín C a výtažky z ovocných šťáv. Ty podporují trávení, brání zácpě, a navíc dodávají přípravku příjemnou chuť. Nechybí ani další tělu prospěšné látky jako vitamíny skupiny B a výtažky z bylin. Patří k nim bylinné extrakty listu kopřivy a špenátu, plodu fenyklu, květu ibišku a řady dalších. Floradix Železo+ je navíc slazen pouze ovocným cukrem, medem a ovocnými šťávami. Tekutá forma a unikátní technologický postup zaručují výjimečnou kvalitu a stabilitu výrobku, a to i bez použití konzervačních a přídatných látek a barviv. Více na floradix-zelezo.cz

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Doporučujeme

Články odjinud