Čas na jarní detox!

Čas na jarní detox!

Období jarní rovnodennosti je ideálním časem pro to, abyste něco udělali se svým organismem. „Aby měl organismus možnost zareagovat na jarní pročištění a doplnění blahodárných složek, potřebuje nejméně tři měsíce,“ říká známá fytoložka, diplomovaná zdravotní sestra a majitelka bylinkářství Venuše Studničková.





Základem očistné kůry je pitný režim

Je třeba dodržovat pitný režim, abyste co nejvíce látek vyloučili močí. Ledviny potřebují pořádně proplachovat, jinak se v nich usazuje hlen, ze kterého jsou později kameny a různé nádory: „Doporučuji denně vypít dva litry čisté neperlivé vody, či čerstvých bylinných čajů, například dva šálky kopřivy dvoudomé po dobu dvou až tří týdnů. Kopřiva zbavuje tělo škodlivin a dodá mu naopak živiny, které potřebuje.“ Do pitného režimu nezařazujte kávu, čaj, alkohol. Ne příliš vhodné jsou i slazené limonády a džusy.

Podpořte očistu těla

„Doporučuji konzumovat více luštěnin, přidávat do jídla mladé výhonky rostlin, do salátů naklíčená semínka a jíst hodně čerstvé zeleniny,“ dodává Venuše Studničková. „Součástí každé očistné kúry je zvýšená pohybová aktivita – alespoň každodenní procházka v ostřejším tempu.“

Sluch

Sluchový orgán je složité ústrojí, citlivé na řadu vnitřních i vnějších vlivů a je z tohoto důvodu také velmi zranitelné. Vnější zvukovody se průběžně zaplňují ušním mazem. Při nadměrné tvorbě ušního mazu, který může být příčinou mnohých obtíží jako hučení, pískání, šum, nerovnováha ušního tlaku a pocit zalehnutých uší, tento maz tuhne a snižuje sluchový vjem.

V důsledku nesprávného čištění se ušní maz tlačí stále hlouběji do ucha. Je proto vhodné ho šetrně odstraňovat. Pokud si průběžně uši čistíme vhodnými neagresivními přípravky, je to správně. Pokud ne, jaro je vhodná doba na pořádné vyčištění uší. Ale pozor na vatové tyčinky, kterými si můžete poranit bubínek. Lepší variantou jsou ušní svíčky, které jednoduše zakoupíte v lékárně. Nejen, že pomáhají předcházet nadměrnému hromadění ušního mazu, ale mají také příznivý účinek při bolestech uší, hlavy, migréně a rýmě.

Čich je chemickým smyslem, kterým neustále monitorujeme své okolí. Může být dočasně porušen nachlazením, případně alergií. K relaxaci tohoto smyslu je vhodný pobyt na čerstvém vzduchu a pak příjemná aromaterapie.

Hmat

Zapomínat bychom neměli ani na hmat. Ten funguje také jako citlivý poplašný systém - pocit tepla nebo bolesti obvykle varuje náš mozek dříve, než si stačíme ublížit. Proto bychom o něj měli náležitě pečovat a dopřávat svým rukám i nohám bylinnou koupel a reflexní masáže.

Zrak

Přibližně 80 % podnětů ze svého okolí vnímáme zrakem - světlo, jeho intenzitu a barvu. Právě do očí se nám při prvním kontaktu dívá většina lidí. Očima mluvíme a prozrazujeme leccos o sobě. Naše oči jsou také velmi choulostivé - zejména v době v době zvýšeného výskytu alergenů v ovzduší, alergických rým a zánětů spojivek.

Mohou být vysušené, unavené, oteklé i přecitlivělé na světlo. Oči bychom neměli v žádném případě přetěžovat. Jistě si najdete chvilku na to, abyste svůj zrak osvěžili. Skutečný a nečekaný efekt dokáže obyčejný studený čaj.

Doporučujeme

Články odjinud