Čas pro zdravá prsa

Rakoviny prsu se obává snad každá žena. Onemocnění postihuje jednu ženu z jedenácti a bylo prokázáno, že je dědičné. Pro včasné odhalení této zákeřné choroby odborníci doporučují pravidelné vyšetřování podle určitých pravidel.

Čas pro zdravá prsa

Milé čtenářky, rozhodla jsem se podělit s vámi o svoji zkušenost, i když není zrovna radostná. V naší rodině je dědičné zatížení k rakovině prsu. Na toto onemocnění zemřela moje maminka a další dvě blízké příbuzné z matčiny strany. Ani jedné z nich nebylo více jak 55  let. A to je podle mne velmi kruté. Po maminčině smrti jsem podlehla velmi silným depresím a pocitu, že jsem zákonitě na řadě já. Této obavy mne společně s mým manželem pomohla zbavit moje vynikající gynekoložka, která se mi osvědčila i jako výborná psycholožka. Pomohla mi si uvědomit velice důležitá fakta, týkající se této choroby a také mi dala několik důležitých rad, jak preventivně postupovat proti této zákeřné chorobě. Uvědomila jsem si, jak důležitá je osvěta a dostatek informací o dané nemoci. Dnes se už nebojím dotknout se svých prsů s tím, že naleznu něco alarmujícího. Právě naopak. Pravidelně provádím samovyšetření prsou, tak jak mě s ním moje lékařka seznámila. Věřím, že včasné odhalení nemoci a včasná léčba dokáže pomoci. Proto pokud máte podobný problém jako já, nezapomínejte na prevenci, neboň ta nám v naší situaci může hodně pomoci. Přeji vám všem i mne hodně zdraví. Vaše čtenářka Irena

 vyšetření

Za redakci přejeme paní Ireně hodně optimismu a pevné zdraví. Její dopis byl pro nás podnětem pro uveřejnění následujících informací.

Rakoviny prsu se obává snad každá žena. Onemocnění postihuje jednu ženu z jedenácti a bylo prokázáno, že je dědičné. Pro včasné odhalení této zákeřné choroby odborníci doporučují pravidelné vyšetřování podle určitých pravidel. Nutno podotknout, že 90 % nádorů prsu objeví ženy samy.

Jak a kdy takové vyšetření provádět:

  • vyšetření by měla provádět každá žena starší 30 let po každé menstruaci a mělo by trvat alespoň 5 minut

  • prohlédněte si svá prsa v zrcadla v těchto pozicích - s pažemi podél těla, se zvednutými pažemi nad hlavou a s rukama v bok

  • zkontrolujte, zda se nezměnil tvar, barva, velikost vašich prsů

  • proveďte vyšetření bradavek - zda nejsou šupinaté, nevtahují se, nejsou zarudlé, nevytéká z nich tekutina

  • zkontrolujte, zda se na nich nevyskytuje vyrážka,  prohloubeniny, svraštělé plošky

  • zda nejsou viditelné boule, ztluštěniny

  • lehněte si s levou rukou za hlavou a pravou rukou vyšetřete levý prs malými krouživými pohyby za pevného tlaku  plochou tří prstů, poté levou paži položte zpět podél těla a prohmatejte prs až ke klíční kosti a do podpaží ( stejné vyšetření proveďte i u prsu pravého)

Pokud si nejste zcela jistá, jestli provádíte dané vyšetření správně, poraďte se svým gynekologem/ gynekoložkou.

Autor:redakce

Doporučujeme

Články odjinud