Tento lahodný a ve středomořské kuchyni nepostradatelný druh salátu má své jedinečné kouzlo. Ne každému vyhovuje jeho nahořklá chuť, jídlům ale právě ona propjčuje zajímavost. Dejte jí šanci. Věříme, že vás nezklame.
Salát s čekankou a granátovým jablkem
4 porce příprava: 35 minut
120 g pancetty, 400 g ve slupce vařených brambor, slunečnicový olej, 1 hlávka salátu frisée, 1 bílá a 1 červená čekanka, 5 lžic balzamika, 50 ml olivového oleje, sůl a pepř, 1 vyloupané granátové jablko
Pancettu nakrájenou na malé kostičky opékejte na pánvi, dokud nezačne zlátnout. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.Ty osmažte na slunečnicovém oleji dozlatova. Salát a čekanku očistěte a rozeberte na lístky, ty čekankové natrhejte na kousky. Připravte zálivku z balzamika, olivového oleje, soli a pepře. Vše promíchejte a podávejte posypané granátovým jablkem.
Gratinované čekankové puky
4 porce příprava: 55 minut
8 bílých čekanek, 8 plátků vařené šunky, 40 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 200 ml plnotučného mléka, 150 ml smetany ke šlehání, 50 g ementálu, sůl a muškátový oříšek
Čekanku omyjte a osušte. Vyřízněte košťálovitý střed a vložte do něj šunku. Takto připravené puky položte vedle sebe do zapékací misky. Troubu zapněte na 190 °C. Máslo rozpusťte, zaprašte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Postupně vmíchejte mléko a smetanu, až vznikne hladká omáčka. Přiveďte k varu, vmíchejte nastrouhaný sýr a dochuťte solí a muškátovým oříškem. Čekanku zalijte omáčkou a pečte asi 25 minut dozlatova.Jako příloha se hodí petrželové brambory.
Grilovaný chléb se žampiony a čekankou
4 porce příprava: 20 minut
5–6 hub pečárek (nebo portobello), 1 malé červené čekanky, 2 mozzarelly v nálevu (250 g), 4 plátky chleba, 1 lžíce másla, sůl a pepř, olivový olej, 4 lžíce krémového balzamika, čerstvé oregano na ozdobu
Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Čekanku omyjte, osušte a nakrájejte na nudličky. Mozzarellu nakrájejte na plátky. Chleba opečte v topinkovači. Houby orestujte na kousku másla dozlatova. Osolte a opepřete.
Každý plátek chleba zakápněte asi lžící oleje a navrstvěte na něj houby a mozzarellu. Posypte čekankou a pokapejte balzamikem. Ozdobte oreganem a podávejte. Náš TIP: Houby použijte podle sezony, k čekance se hodí i hnědé žampiony nebo hlíva ústřičná.
Čekankový salát se slaninou
4 porce příprava: 25 minut
120 g anglické slaniny, 2 červené čekanky, 4 bílé čekanky, 5 lžic bílého balzamika, 1 lžička ostřejší hořčice, 1 lžička krupicového cukru, 50 ml olivového oleje, 30 g pekanových ořechů
Plátky slaniny opečte na pánvi dokřupava. Oba druhy čekanky omyjte, očistěte a nakrájejte na nudličky. Balzamiko rozmíchejte s hořčicí, cukrem a olivovým olejem. Pak promíchejte s čekankou a nechte asi 5 minut odležet.
Vmíchejte nahrubo nasekané ořechy a podávejte ozdobené slaninou. Náš TIP: Slaninu vyměňte za tyrolský špek. V severní Itálii je kombinace červené čekanky a špeku velmi oblíbená – i na těstoviny.
Zbavte čekanku hořkosti
Pokud vám je hořká chuť čekanky nepříjemná, můžete se jí částečně zbavit. Košťál dole trochu seřízněte a čekanku na čerstvý řez postavte do slané vody. Ta z ní hořkost vytáhne. Pomáhá také povařit ji ve vodě s citronem. Hořčejší je světlá čekanka, která se pěstuje pod zemí – hořkne totiž až na světle. Správně by se proto měla prodávat zabalená do tmavé fólie nebo papíru.