Čekáte nový přírůstek do rodiny? Užijte si těhotenství naplno! | Shutterstock

Shutterstock

Čekáte nový přírůstek do rodiny? Užijte si těhotenství naplno!

Těhotenství je pro většinu žen jedním z nejkrásnějších období života. Těšíte se na nového člena rodiny a přípravy na jeho příchod jsou vzrušující. Kromě radosti ale cítí většina nastávajících maminek také obavy, aby bylo vše v pořádku. Poradíme vám, co dělat v těhotenství, aby proběhlo bez problémů a miminko se narodilo zdravé.

Kromě radosti ale cítí většina nastávajících maminek také obavy, aby bylo vše v pořádku. Poradíme vám, co dělat v těhotenství, aby proběhlo bez problémů a miminko se narodilo zdravé.

První krůčky v těhotenství

Na těhotenském testu se objevily dva proužky a po návštěvě gynekologa je jisté, že jste těhotná. Začíná se vám plnit sen a s partnerem společně sdílíte radost z očekávání nového člena rodiny. Během následujících devíti měsíců vás čeká zařizování řady věcí i změna životního stylu. Ale z toho, jak probíhá těhotenství, nemusíte mít vůbec strach. Vše je pro dobro nastávající maminky i jejího děťátka. S průběhem těhotenství vás seznámí váš lékař a s ostatním pomůže rodina, partner nebo kamarádky, které už mají své potomky. My jsme pro vás sestavili seznam nejdůležitějších informací, které by každá těhotná žena měla vědět.

Vaše zdraví je na prvním místě

V prvním trimestru těhotenství je velmi důležité dodržovat pokyny lékaře a chodit na pravidelné kontroly, protože v tomto období hrozí největší riziko samovolného potratu. Díky prvotrimestrálnímu screeningu také zjistíte, jestli je s miminkem vše v pořádku a v případě komplikací vám lékař doporučí, co dělat. V prvních třech měsících na vás těhotenství není zatím vidět, ale i přesto je tomu potřeba přizpůsobit životní styl. Zatím můžete dělat vše jako před otěhotněním, ale důležitá je zdravá životospráva a vyvážená kombinace pohybu i odpočinku. Díky vhodné volbě potravin, vitamínů a cvičením pro těhotné uděláte maximum pro zdraví svoje i rostoucího miminka.

Jak cvičit v těhotenství

Každý trimestr má svá specifika a hodí se pro něj jiný typ fyzické aktivity. Zatímco na začátku těhotenství můžete pokračovat ve cvičení, na které jste zvyklá, od druhého trimestru by na sebe žena měla být opatrná. To ale neznamená, že byste se měla přestat pohybovat. Ideální jsou svižné procházky, plavání nebo pilates či jóga pro těhotné. Ve specializovaných kurzech pro nastávající maminky se dozvíte, kterým pohybům byste se měla vyhýbat a které jsou naopak vhodné jako příprava na závěrečné týdny těhotenství i na porod.

Nestyďte si říct o pomoc

Těhotenství je náročné po fyzické i psychické stránce a každá těhotná žena by se neměla stydět využít jakoukoli pomoc, která je jí nabídnutá, nebo si o ni sama říct. Ať už se jedná o to, že partner pro jednou vypere prádlo, tchýně nakoupí to, co chcete vy, nebo kamarádka bude v kavárně poslouchat jenom vás. Velmi prospěšné jsou také předporodní kurzy, kde vás zkušené porodní asistentky provedou tím, jak probíhá těhotenství, a zároveň budete moci sdílet své zkušenosti s dalšími těhotnými ženami.

A rada na závěr? Buďte sama sebou a těhotenství si užijte.

Doporučujeme

Články odjinud