Celerová šťáva je hit! Je skutečně tak zázračná pro naše zdraví?

Celerová šťáva je hit! Je skutečně tak zázračná pro naše zdraví?

Poslední trend? Popíjet zelenou šťávu z řapíkatého celeru! Dělá to herečka Gwyneth Paltrow, Jenna Dewan či Miranda Kerr. A popíjejí ji i české celebrity, které se tím „chlubí“ na sociálních sítích. Ovšem má to vůbec smysl? Není to jen nějaký další populární úlet, kolem kterého se pouze strhnul humbuk?

Celer – zdravá zelenina nabitá vitaminy

Celer patří bezesporu k nejzdravější zelenině a nedá se mu upřít, že je doslova nabitý řadou vitaminů a minerálů. Obsahuje hodně draslíku, hořčíku, vitaminů A, B, C i K, spoustu fytonutrientů – tedy látek, které jsou protizánětlivé. Stejně tak i látek, které mají antioxidační vlastnosti. Pravidelná konzumace je podle odborníků prospěšná pro naši imunitu i celkové zdraví. „Díky fytochemikáliím snižuje celer krevní tlak, snižuje v těle zánětlivé reakce a bojuje proti oxidačnímu stresu,“ uvádí dietoložka Erin Palinski-Wade. Kromě toho tvrdí, že s celerem můžete bojovat i proti takovým nemocem, jako je virus Epstein-Barrové (herpes virus, původce mononukleózy), ovšem vědecké důkazy na to chybí.

Zázrak, nebo „jen“ zdravá zelenina?

Devin Alexander, dietolog, který sestavuje zdravý jídelníček i celebritám, ale tvrdí, že řapíkatý celer je sice zdravý, nicméně to není žádný zázračný lék a neexistuje vědecký důkaz o tom, že by popíjení celerové šťávy bylo významně zdravější než popíjení šťávy z jiné zeleniny.

Lidé, kteří říkají, že zhubli o deset či patnáct kilogramů nebo získali jasnější a zářivější pleť poté, co začali pít celerovou šťávu, by měli zvážit, co pili a jedli předtím. „Pokud pili denně dva litry jablečné šťávy nebo smoothie s ovocem s vysokým obsahem cukru, jako jsou banány nebo mango, je jasné, že když tohle nahradili celerovou šťávou, která má samozřejmě méně cukru a kalorií, tak zhubnou,“ dodává. Je také možné, že celer omezí vaše chutě k jídlu.

Celer je nejlepší v přirozené podobě

Abychom ale získali co nejvíc zdravých látek z celeru, neměli bychom ho odšťavňovat – odstraníme z něj totiž cennou vlákninu, která má vliv na hladký průběh trávení. Vláknina navíc pomůže zasytit, vyrovnat hladinu cukru v krvi, udržet zdravou hladinu cholesterolu, posílit imunitní systém a snížit riziko srdečních onemocnění a cukrovky. Navíc odšťavňování trvá nějaký čas, takže je lepší vzít do ruky řapíkatý celer a sníst ho v naprosto přirozeném stavu. „Když jídlo koušete a nikoli pijete, budete se cítit plnější,“ dodává odborník na výživu Alexander.

Benefity celerové šťávy

Na druhou stranu ale nemusíme tuhle zelenou šťávu hanět. Pořád lepší popíjet šťávu z celeru než pít Coca-Colu nebo jiné ochucené nápoje plné cukru. Spousta lidí má také problémy s trávením syrové zeleniny, takže je pro ně lepší ji odšťavnit. Není nic špatného na pití celerové šťávy, máte-li chuť. „Nutriční vlastnosti téhle šťávy ale nejsou jedinečné a stejný přínos najdete i v jiné listové zelenině,“ říká Palinski-Wade. Prostě zlaté pravidlo: všeho s mírou. 

Doporučujeme

Články odjinud