Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. 2018
Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?
Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá „celozrnný“, zdravé, nebo se jedná jen o módní výstřelek mezi příznivci zdravého životního stylu? Jaký je rozdíl mezi celozrnnou a bílou moukou? Proč je celozrnná mouka zdravější a jak se dá v receptech využít?

Proč je celozrnná mouka zdravější než bílá?

Celozrnná mouka , jak již z názvu vyplývá, se získává mletím celého zrnka, které obsahuje tři části: jádro, klíček a otruby. Tyto části obsahují velké množství minerálních látek, jako jsou magnezium, zinek, železo, vitaminy skupiny B a vláknina, která napomáhá s vyprazdňováním střeva.

Co jíst proti pálení žáhy? Zkuste tyto potraviny

Oproti tomu bílá mouka je o tyto vzácné složky ochucena, jelikož se vyrábí obroušením zrna až k samotnému jádru. Ze zrna tak zůstane pouze škrob, který se lepí na stěny střev a může způsobovat zácpu. Celozrnnou mouku tělo také déle tráví, díky tomu celozrnná mouka zasytí na delší dobu a je přirozeně pro naše zdraví prospěšná.

Druhy celozrnné mouky

Celozrnnou mouku můžete koupit v různých variantách, v obchodech najdete mouku pšeničnou, žitnou nebo špaldovou. Celozrnnou mouku dále dělíme na hladkou, polohrubou a hrubou. Hladká mouka po umletí ještě prochází sítem, a má tedy nižší obsah otrub, díky čemuž se z ní rychleji uvolňuje lepek. Proto je vhodná především do receptů, kde se předpokládá kratší čas vaření nebo pečení.

Zdravé pečení: Zkuste mrkvový chlebíček s mákem nebo mandlový koláč z cizrny

Cena celozrnné mouky

Oproti klasické bílé mouce je celozrnná mouka dražší, což je způsobeno šetrnějším výrobním procesem. Ty nejkvalitnější mouky se melou na mlýnských kamenech, čímž zůstávají všechny důležité látky zachovány. Tento typ výroby je oproti výrobě klasické bílé mouky náročnější. Do ceny vstupuje také fakt, že celozrnná mouka se často vyrábí v ekologicky kontrolovaném zemědělství, které je náročnější na vzrůst. Taková mouka má označení bio.

Jídla, která zaženou smutek: Zkuste čočku nebo dýňové muffiny

Použití celozrnné mouky v kuchyni

Díky celým zrnům má celozrnná mouka nejenom vyšší výživovou hodnotu, ale také tmavší barvu a výraznější chuť. Celozrnná mouka má velkou variabilitu v přípravě jídel, ať při vaření nebo pečení sladkého i slaného pečiva, dezertů, celozrnných placek nebo pudingů.

Nejčastěji se celozrnná mouka přidává do směsi na celozrnný domácí chléb – recept najdete ZDE, lze ji ale přidat také do houskového knedlíku – recept TADY, celozrnné bábovky nebo do celozrnných palačinek. Z celozrnné mouky jsou skvělé také celozrnné sušenky, které díky ní získají vyšší výživovou hodnotu. I ovocný koláč můžeme díky celozrnné mouce udělat zdravější.

Pečení s celozrnnou moukou je jednoduché a rychlé, lze s ní připravit i domácí celozrnnou pizzu nebo italský chléb focaccia. Takže hurá do obchodu a můžete začít experimentovat!

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Vaše kariéra nabere nyní ten správný směr a výsledky vaší práce vám přinesou sladké uspokojení. Začátek víkendu bude obecně naplněn dobrými zprávami, a to nejen v pracovním, ale i v…

Nejčtenější články

Články odjinud