Centrum emocí odpovídá za závislost na nikotinu

Přestože se anatomům podařilo detailně popsat jednotlivé součásti mozku, jeho četné funkce však zůstávají záhadou, jež stále čeká na objasnění. Vědci sice již dlouho věděli, že tzv. insula, která se ukrývá v šedé kůře mozkové, odpovídá za lidské pocity a emoce. Netušili však, že má co do činění i se závislostí na nikotinu.

Přišli na to víceméně náhodou. Pacienti s mozkovou příhodou, jež lékaři ošetřovali v nemocnici, totiž doslova přes noc ztratili jakoukoli chuť na cigaretu. A nijak tím netrpěli. Proto se tým vědců z univerzity v Iowě vedený Nasirem Naqvim rozhodl věnovat tomuto jevu větší pozornost.

Pečlivě probádal skupinu 67 kuřáků, kteří utrpěli poranění mozku nebo je sklátila mrtvice. U 19 z nich došlo právě k poškození insuly. Podle studie, již otiskl odborný časopis Science, plný tucet z nich zanevřel na tabák a vzdal se jeho konzumu bez jakýchkoli nepříznivých vedlejších účinků.

Nasir Nagvi a jeho kolegové se domnívají, že se tak otvírá cesta, jak zbavit milovníky modravého dýmu jejich zničující slabosti. Stává se výzvou pro farmaceutický výzkum, aby se pokusil najít účinnou látku, jež by zapůsobila právě na insulu a bezbolestně pomohla lidem, kteří se rozhodli pro odvykací kúru. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud