Čerstvé pečivo k snídani: 4 italské recepty na chléb, focacciu i krekry

6. 11. 2019
Italské pečivo nemá konkurenci. Ať už je z bílé, nebo z celozrnné mouky, s ořechy, sušenými rajčaty, sýrem anebo olivami, vždy je naprosto skvělé. Upečte si víkendovou snídani podle tradičních receptů.

Ořechový chléb

1 bochník příprava: 80 minut + kynutí

375 ml podmáslí, 20 g droždí, 2 lžičky medu, 250 g pšeničné celozrnné mouky (typ 405) + na podsypávání, 250 g žitné mouky (nebo pšeničné chlebové), 1 lžička soli, 30 g rozpuštěného másla, 100 g vlašských ořechů, 3 lžíce plnotučného mléka

Ve vlažném podmáslí rozmíchejte droždí s medem a 3 lžícemi celozrnné mouky. Obě mouky prosejte a smíchejte se solí a máslem. Přidejte podmáslí a uhněťte hladké pružné těsto. Podle potřeby přidejte trochu mouky nebo podmáslí. Nakonec zapracujte nahrubo nasekané ořechy (část jich můžete nechat úplně nenasekaných). Překryjte a nechte na teplém místě asi hodinu kynout, těsto zhruba zdvojnásobí objem. Plech vyložte pečicím papírem. Z těsta vytvarujte bochník a položte na plech, použít můžete samozřejmě i ošatku nebo formu na chleba. Povrch třikrát lehce našikmo nařízněte a nechte v teple ještě 15 minut kynout. Mezitím troubu předehřejte na 220 °C. Bochník potřete troškou mléka. Pečte asi 50 minut dozlatova. Domácí chléb krájejte až vychladlý, aby se těsto nesrazilo.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Katalog zboží na Dámě Další zajímavé věci

Horoskopy

Den otevírání studánek na vás bude působit nostalgicky, protože se vrátíte do krásných dětských let. Tato doba vás také nesmírně inspiruje a v hlavě se vám zrodí skvělé nápady. Konec…

Nejčtenější články

Doporučujeme