Čerstvé pečivo k snídani: 4 italské recepty na chléb, focacciu i krekry

6. 11. 2019
Čerstvé pečivo k snídani: 4 italské recepty na chléb, focacciu i krekry
Italské pečivo nemá konkurenci. Ať už je z bílé, nebo z celozrnné mouky, s ořechy, sušenými rajčaty, sýrem anebo olivami, vždy je naprosto skvělé. Upečte si víkendovou snídani podle tradičních receptů.

Ořechový chléb

1 bochník příprava: 80 minut + kynutí

375 ml podmáslí, 20 g droždí, 2 lžičky medu, 250 g pšeničné celozrnné mouky (typ 405) + na podsypávání, 250 g žitné mouky (nebo pšeničné chlebové), 1 lžička soli, 30 g rozpuštěného másla, 100 g vlašských ořechů, 3 lžíce plnotučného mléka

Ve vlažném podmáslí rozmíchejte droždí s medem a 3 lžícemi celozrnné mouky. Obě mouky prosejte a smíchejte se solí a máslem. Přidejte podmáslí a uhněťte hladké pružné těsto. Podle potřeby přidejte trochu mouky nebo podmáslí. Nakonec zapracujte nahrubo nasekané ořechy (část jich můžete nechat úplně nenasekaných). Překryjte a nechte na teplém místě asi hodinu kynout, těsto zhruba zdvojnásobí objem. Plech vyložte pečicím papírem. Z těsta vytvarujte bochník a položte na plech, použít můžete samozřejmě i ošatku nebo formu na chleba. Povrch třikrát lehce našikmo nařízněte a nechte v teple ještě 15 minut kynout. Mezitím troubu předehřejte na 220 °C. Bochník potřete troškou mléka. Pečte asi 50 minut dozlatova. Domácí chléb krájejte až vychladlý, aby se těsto nesrazilo.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Naprogramujte se na příjemnou změnu! Vyžeňte si z hlavy starosti, hádky i horší zdravotní stav! Myslete výhradně na pozitivní věci. Poté se může situace změnit k lepšímu. Nebuďte na sebe…

Nejčtenější články

Doporučujeme