Luštěniny, tradiční české bílkoviny
Luštěniny, zvláště pak hrách, u nás patřívaly k nejvýznamnějším zdrojům bílkovin. Hrách se upravoval naslano i nasladko a mlela se z něj i mouka. Ve městech se běžně prodávala hrachová pochoutka zvaná pučálka, ta se připravovala z naklíčeného hrachu. Ten se smažil naslano i nasladko! Luštěniny byly snadno dostupné, levné a skvěle skladovatelné. Maso se zdaleka nejedlo každý den jako dnes. Čím však bylo dostupnější, tím více vytlačovalo luštěniny na okraj jídelníčku. Osvědčené recepty upadaly v zapomnění a nové se „smrskly“ do hrachové polévky, kaše a čočky nakyselo.
V současnosti máme k dispozici nepřeberné množství luštěnin, ingrediencí i receptů, pojďme se tedy ke zdravým luštěninám alespoň zčásti vrátit. Skvělá a nesmírně variabilní luštěnina je červená čočka – připravit z ní jde exotický indický dhál či kari, vegetariánské burgery, krémovou polévku, lehký salát nebo pomazánku.
Jak na polévku z červené čočky? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 5
Červená má mnoho výhod!
Čočky jsou jedny z nejstarších pěstovaných kulturních plodin. A není divu! Patří mezi rostliny s největším podílem bílkovin. Mimo bílkovin a hojnosti vlákniny obsahuje čočka i významné množství železa, selenu, fosforu, zinku, hořčíku, draslíku a vitaminu B6. Je též prokázané, že její konzumace pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi a je skvělou potravinou pro diabetiky. Pokrmy z čočky jsou výrazně syté, avšak neobsahují prakticky žádný tuk, pakliže ho nepřidáte. Tuto jejich vlastnost lze využívat u redukčních diet. V luštěninách obsažená vláknina a složité sacharidy rafinóza a stachyóza dělají mnohým strávníkům problémy při jejich trávení. Červená čočka je však v tomto báječnou výjimkou!
Martina Machová
28. února 2025
Pokračování 3 / 5
Je vhodná i pro děti a citlivé strávníky
Červená čočka se zpravidla prodává loupaná, což významně zvyšuje její stravitelnost bez vedlejších efektů, jakými je nadměrná tvorba plynů a v některých případech i bolesti břicha. Červená čočka je jedinou luštěninou, kterou lze beze strachu z probdělých nocí zařazovat do jídelníčku batolat a osob s citlivějším zažíváním. Její stravitelnost usnadníte též správným postupem vaření a případného máčení. Velmi rychle lze pak uvařit půlenou čočku.
Jiřina Sivcová
29. dubna 2022
Pokračování 4 / 5
Kulinářská specifika
Červenou čočku není nutné před vařením máčet. Bez namáčení je uvařená do patnácti minut, předem namočenou uvaříte klidně za poloviční dobu. Červená čočka, je-li navíc půlená, se snadno rozvaří, což může představovat výhodu i nevýhodu. Pokud chceme využít výhod této její vlastnosti, můžeme ji použít k zahuštění některých polévek, lze ji přidat do bramborové kaše nebo z ní připravit vegetariánskou pomazánku na pečivo či čočkový hummus. Skvěle se z ní vyrábějí i nejrůznější placičky a burgery.
Martina Machová
15. ledna 2025
Pokračování 5 / 5
Jak správně vařit luštěniny?
Jak již bylo řečeno, červenou čočku sice není nutné máčet, ale pokud ji chcete uvařit rychle, můžete ji na pár hodin dát do vody. Jakmile se začne tvořit pěna, je nutné vodu slít a luštěninu propláchnout. Voda po máčení se nikdy nepoužívá k vaření čočky. Luštěniny obecně se doporučuje vařit v neosolené vodě, jde však spíše o mýtus, nezbytně nutné to není. Pro lepší stravitelnost lze přidat kousek mořské řasy či snítky bylinek usnadňujících trávení, kupříkladu tymián, majoránku, saturejku či obyčejný kmín. Stravitelnost uvařené luštěniny usnadní také její předchozí naklíčení.
Tereza Langmajerová
5. února 2022