Červená inspiruje návrháře, ale my se jí bojíme nosit!

Červená inspiruje návrháře, ale my se jí bojíme nosit!

„Červená je moje šťastná barva,“ řekl Christian Dior v roce 1955. Magická, přitažlivá a vysoce elegantní červená byla vždy součástí návrhářových módních kolekcí.

A nejen Dior měl svou „červenou slabost“. Jedna ze tří základních barev spektra oslovila i řadu českých návrhářů. Červenou v české a světové módě, architektuře a designu mapuje projekt Red Fashion.



Červená nesmí chybět v kolekcích Beaty Rajské, Tatiany Kovaříkové, Timoure et group, Heleny Fejkové, Kláry Nademlýnské nebo Heleny Mertlové. Vedle zavedených značek je červená v kurzu i u mladých tvůrců. „Červená symbolizuje život a jako jediná barva může konkurovat černé,“ říká módní návrhář Pavel Ivančic tvořící – společně s manželkou Radanou – pod značkou Muset Fashion.

Podle Alice Klouzkové a Jany Jetelové, které se pod značkou Sistersconspiracy zaměřují na pánskou módu, červená sluší i mužům: „Červenou v našich kolekcích používáme často a rády. V naší poslední kolekci Orlando jsme měly například výraznou červenou košili a červenou pletenou propínací vestičku. Kluci se červené – na rozdíl třeba od růžové – nebojí a většinou jim i moc sluší!“

„Červená barva pro nás symbolizuje život, je to barva krve, která je pro život člověka nezbytná,“ říká tvůrčí duo Petr Mikošek a Michaela Vrátníková alias BOA Design. „Vzhledem k tomu, že mám ráda čisté a výrazné odstíny této barvy, je mi bližší její použití jen jako barevného akcentu. Červenou barvu mám ráda na doplňcích, které perfektně osvěží a prosvítí celý outfi t,“ dodává Michaela.

Slova designérky potvrzují i výsledky výzkumu, který byl v rámci projektu Red Fashion nedávno realizován. Češi se červené barvy trochu bojí. V mnoha případech jim připadá příliš vyzývavá a extravagantní a mají zábrany ji nosit.



Přitom i vědci potvrzují, že ženy oblečené v červené se zdají být mužům daleko atraktivnější než v jiných barvách. Červená se hodí na každodenní nošení i ke slavnostním příležitostem. Žena v červené je vnímána především jako sebevědomá, energická a vášnivá. Stejně tak jsou v červené vnímáni jako sebevědomí i muži. Za jejich sebevědomím se ale v těsném závěsu objevuje „excentrický agresivní lovec“.

Podle průzkumu pouze polovina dotázaných sáhne po červené v šatníku alespoň jednou za týden – a to nejčastěji v podobě trička, dámských šatů a podprsenky. Mladší generace nosí červenou častěji než starší a ženy častěji než muži.

Stejně tak i v interiéru se jí obklopuje málokdo – a když už, tak hlavně ve formě doplňků a drobnějších dekorací. „V interiéru bych například nesnesl červenou stěnu, ale červená židle, sedačka nebo jiný menší detail je pro mě příjemným zpestřením,“ říká designér Petr Mikošek.



ČTĚTE TAKÉ:
Tanečník Yemi si vezme svého přítele Jaromíra!






STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud