Možná jste červenou řepu kvůli nevábným zážitkům ze školních jídelen už léta neochutnali. Přitom je možné ji vařit, péct nebo smažit na tolik skvělých způsobů! Zkuste to.
Tatin (slaný koláč) s řepou a karamelizovanou cibulkou
na 1 koláč o Ø 26 cm, příprava: 60 minut
Potřebujete:
1 velkou bulvu červené řepy
1 lžíci másla
2 lžičky semínek fenyklu
1 velkou červenou cibuli
2 lžíce hnědého cukru
1 balení listového těsta
Na ozdobu:
hoblinky parmazánu
lístky rukoly nebo jakékoli zelené bylinky
Červenou řepu uvařte do poloměkka, oloupejte a nakrájejte ji na plátky. Na másle osmahněte fenykl, přidejte cibuli, orestujte ji a po několika minutách zasypte cukrem. Opékejte ještě tak dlouho, dokud cibule nezkaramelizuje. Potom ji rozprostřete do dortové formy vyložené pečicím papírem. Na cibulku rozložte plátky řepy a nahoru položte plát rozváleného listového těsta – přečnívající okraje zasuňte dovnitř. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte dozlatova (bude to trvat přibližně 25 minut). Po vytažení z trouby nechte chvilku zchladnout, potom přiložte na formu talíř a rychlým pohybem koláč převraťte těstem dolů. Podávejte ho zdobený parmazánem a zelenými bylinkami.
Tereza Langmajerová
10. března 2023
Pokračování 2 / 5
Posilující talíř z červené řepy: Hummus, salát i chipsy
4 porce, příprava: 60 minut
Potřebujete:
Na chipsy:
2 bulvy červené řepy
olej na smažení
sůl podle chuti
Na salát:
1 bulvu červené řepy
400 g sterilovaných fazolí
2 lžíce čerstvého koriandru nebo jiných zelených bylinek
1 stroužek česneku
olivový olej
šťávu z 1 citronu
sůl a pepř
Na hummus:
2 bulvy červené řepy
2 lžíce olivového oleje
400 g sterilované cizrny
2 lžíce sezamové pasty tahini
1 stroužek česneku
1 chilli papričku
šťávu z 1 citronu
sůl a pepř
Tři bulvy červené řepy dejte vařit – uvařte je doměkka. Mezitím si připravte chipsy: Předehřejte troubu na 100 °C. Řepy oloupejte a škrabkou na brambory z nich nakrájejte tenké plátky. Na pánvi je zprudka opečte na oleji. Potom je přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 50 minut. Osolte.
Udělejte salát: Jednu vařenou řepu oloupejte, nakrájejte na stejně velké kousky a smíchejte je s ostatními ingrediencemi.
Nakonec připravte hummus: Poslední dvě řepy oloupejte a nakrájejte na větší kusy. Přidejte k nim všechny ostatní suroviny a vše společně rozmixujte.
Každou porci pro jednu osobu vytvořte z části salátu a části hummusu, přidejte chipsy a doplňte čerstvou i nakládanou zeleninou. Podávejte s opečenými toasty.
Kristina Hamplová
17. ledna 2022
Pokračování 3 / 5
Pažitkový kuskus s řepou
4 porce, příprava: 50 minut
Potřebujete:
1 velkou bulvu červené řepy
sůl
2 lžíce olivového oleje
1,5 hrnku kuskusu
1 lžíci másla
50 g nastrouhaného parmazánu
2 jarní cibulky
1 velké rajče
2 lžíce nasekané pažitky
citronovou šťávu podle chuti
čerstvý sýr
řeřichu nebo jinou zelenou bylinku na ozdobu
Z červené řepy odřízněte vršek a kořínek, omyjte ji, osolte, potřete olivovým olejem a zabalte do alobalu. Vložte ji do trouby a pečte 30 až 40 minut při 190 °C. Kuskus nasypte do mísy, pokapejte ho olivovým olejem, osolte a zalijte 3 hrnky vroucí vody. Jemně pročechrejte vidličkou a nechte 10 minut stát pod pokličkou. Upečenou řepu oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Do hotového kuskusu zapracujte máslo a parmazán a opět ho zakryjte. Cibulku spolu s rajčetem nakrájejte najemno. Pak do kuskusu vmíchejte cibuli, rajče, řepu a pažitku, ochuťte podle potřeby citronovou šťávou a solí a nakonec ozdobte sýrem a čerstvými zelenými bylinkami nebo nasekanou natí z jarních cibulek.
NÁŠ TIP: Řepa je výborná i s kozím sýrem. Pokud ho máte rádi, nahraďte jím v receptu fetu.
Tereza Langmajerová
4. února 2019
Pokračování 4 / 5
Jablečno-řepné komínky s fetou
4 porce, příprava: 10 minut
Potřebujete:
3 bulvy řepy
2 zelená jablka
100 g fety
3 lžíce olivového oleje
balzamikový ocet (podle chuti)
2 snítky tymiánu (může být i sušený)
sůl a čerstvě mletý pepř
1 lžíci loupaných pistácií
řeřichu nebo jinou zelenou bylinku
Řepu oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Jablka nakrájejte také na tenoučké plátky a z jejich středů odstraňte opatrně jádřince. Fetu rozdrobte. Olej, ocet a lístečky tymiánu smíchejte a důkladně prošlehejte. Dresink osolte a opepřete podle chuti. Plátky jablek a řepy skládejte do komínků, mezi ně vkládejte kousky fety a zakapávejte jednotlivé vrstvy dresinkem. Hotové komínky přelijte zbytkem dresinku, doplňte oříšky a ozdobte bylinkami.
Pokračování 5 / 5
Pečená řepa se sýrem v oříškové krustě
4 porce, příprava: 60 minut
Potřebujete:
Na řepu:
4 malé bulvy červené řepy
4 rozdrcené stroužky česneku
nastrouhaný zázvor (2 cm)
sůl
2 lžíce olivového oleje
Na oříškovou pastu:
40 g sezamových semínek
10 g semínek koriandru
15 g nasekaných lískových oříšků
špetku soli a čerstvě mletý pepř
olivový olej podle potřeby
Na sýr v krustě:
100 g drcených piniových oříšků nebo mandlí
1 rozdrcený stroužek česneku
hrst nasekané hladkolisté petržele
kůru z 1 citronu
3 lžíce olivového oleje
250 g sýra Halloumi
olej na smažení
Z řep odřízněte vršky a kořínky, omyjte je, potřete směsí oleje, soli, rozdrceného česneku a zázvoru a zabalte do alobalu. Vložte je do trouby a pečte 30 až 40 minut při 190 °C. Nasucho opražte semínka sezamu i koriandru. Přidejte oříšky a ještě chvíli pražte. Přidejte sůl a pepř a vše rozdrťte v hmoždíři nebo rozmixujte. Pokud je pasta příliš tuhá, přidejte do ní trochu olivového oleje. Na krustu smíchejte oříšky, česnek, petržel, citronovou kůru a olej a obalte v ní sýr nakrájený na 8 kousků. Opékejte ho na trošce oleje asi 2 minuty z každé strany. Z řepy sloupněte slupku, nakrájejte ji na měsíčky, obalte v oříškové pastě a podávejte s opečeným sýrem. Ozdobte bylinkami.
Kristina Hamplová
7. března 2018