Červené maso zvyšuje riziko vzniku artritidy

Červené maso zvyšuje riziko vzniku artritidy

Velké množství červeného masa do jídelníčku zdravého člověka určitě nepatří, neboť vědci opět odhalili nepříznivé účinky jeho nadměrného příjmu. Neumírněná konzumace totiž může vést k vyššímu riziku vzniku revmatoidní artritidy.

Lidé, kteří musejí mít kousek červeného masa na svém talíři každý den, zdvojnásobují riziko onemocnění touto nepříjemnou chorobou oproti těm, kteří jedí červené maso méně než dvakrát týdně.

"Konzumace masa může být buďto příčinou nebo spolupůsobící látkou, ale dosud nebylo zjištěno, že by měla přímý vliv na revmatoidní artritidu. Tohle je poprvé," prohlásil profesor Alan Silman z Univerzity v Manchesteru.

Podle něj jsou dalšími rizikovými faktory pro rozvoj této choroby také kouření, nízký obsah vitaminu C v potravě a vysoký příjem bílkovin, ať už rostlinných či živočišných.

Revmatoidní artritida je velmi nepříjemné a bolestivé onemocnění, během nějž dochází opakovaně k zánětům kloubní blány. Následkem tohoto zanícení dochází k přecitlivělosti, tuhosti a otokům kloubů. Jen v České republice trpí nepříjemnou chorobou na desítky až stovky tisíc, zvláště starších obyvatel, které omezuje v pohybu.

Červené maso sice přímo neohrožuje lidské zdraví, ale jeho množství ve vyváženém jídelníčku by mělo být omezené. Ve svalovině vepřového, hovězího a skopového dobytka je hodně kolagenu, který patrně dráždí imunitní systém člověka. Následkem toho pak dochází k častým zánětům kloubů. Dalším možným viníkem je nadbytek železa, které se pak hromadí v revmatoidní kloubní membráně a způsobuje poškození tkáně.

Pomocí při onemocnění revmatoidní artritidou by mohl být jídelníček středomořských národů, které mají ve svém jídelníčku jen omezené množství červeného masa, případně vegetariánská či veganská strava. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud