Červené víno snižuje riziko rakoviny prostaty

Červené víno snižuje riziko rakoviny prostaty

O blahodárných účincích červeného vína, je-li podáváno v malých dávkách s ohledem na to, že se jedná o alkoholický nápoj, referují vědci dnes a denně. Nejinak je tomu v případě amerických vědců, kteří tvrdí, že víno z modrých hroznů snížuje riziko vzniku rakoviny prostaty.

Doktorka Janet Stanfordová z amerického státu Washington zdůraznila, že příznivé účinky na prostatu má jen červené víno, neboť u bílého vína, piva a tvrdého alkoholu nebyly prokázány ani pozitivní ani negativní účinky.

"Zjistili jsme, že muži konzumující týdně čtyři skleničky kvalitního červeného vína si snížili riziko vzniku prostatické rakoviny o padesát procent. Muži konzumující týdně více než čtyři dvoudecové skleničky červeného vína, si snížili riziko vzniku agresivního typu rakoviny prostaty dokonce o šedesát procent. To je výrazné číslo," prohlásila doktorka Janet Stanfordová a upřesnila, že červené víno je účinné především u agresivních druhů prostatické rakoviny.

Za příznivé účinky červeného vína zodpovídá podle odborníků antioxidant resveratrol, jímž je červené víno bohaté. Resveratrol je obsažen zejména ve slupkách modrých (červených) odrůd vinné révy, mnohem méně je ho ve slupkách bílého vína. Červené víno se navíc nechává po lisování kvasit ve slupkách déle než víno bílé. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud