Červené zelí je desetkrát zdravější než bílé, rychle mizí z pultů

24. 2. 2015
Červené zelí je desetkrát zdravější než bílé, rychle mizí z pultů
Stačí, aby o něčem začali výživoví poradci a dietologové hovořit jako o zázraku, a rázem zboží mizí z pultů. Teď se musejí radovat producenti a prodejci červeného zelí. To je totiž podle biochemických analýz zdravější než bílá varianta. A na Západě tolik oblíbení výživoví poradci na červené zelí nedají dopustit. Fakt je, že díky tmavé barvě obsahuje desetkrát více vitaminu A.

Tedy tato barviva obsažená v červeném zelí slouží jako provitamin, z něhož si tělo vitamin A tvoří.

„Červené zelí je výživově nejbohatším druhem ze všech zelí, obsahuje desetkrát více vitaminu A a dvakrát více železa než zelí bílé,“ píše britský magazín Grocer, který vysvětluje, proč je červené zelí žádanější. A také dražší.

Červené zelí se častěji podává jako příloha k pečeným vodním ptákům, husám a kachnám, které stále častěji nahrazují – v Česku – oblíbené vepřo, knedlo, zelo, u něhož se používá spíše zelí bílé.

Hlávka červeného zelí je nejzdravější syrová, nakrouhaná do salátu a podávaná s olejem, který zajistí rozpuštění barviv (vitaminu A) a jejich absorpci do těla.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Zatoužíte svému okolí dokázat, že máte ve všem pravdu. Bohužel přitom zapomenete na jednu důležitou věc. Máte štěstí, že jsou vaši nejbližší tak tolerantní a že vám prominou špatnou…

Nejčtenější články