Červené zelí je desetkrát zdravější než bílé, rychle mizí z pultů

24. 2. 2015
Červené zelí je desetkrát zdravější než bílé, rychle mizí z pultů
Stačí, aby o něčem začali výživoví poradci a dietologové hovořit jako o zázraku, a rázem zboží mizí z pultů. Teď se musejí radovat producenti a prodejci červeného zelí. To je totiž podle biochemických analýz zdravější než bílá varianta. A na Západě tolik oblíbení výživoví poradci na červené zelí nedají dopustit. Fakt je, že díky tmavé barvě obsahuje desetkrát více vitaminu A.

Tedy tato barviva obsažená v červeném zelí slouží jako provitamin, z něhož si tělo vitamin A tvoří.

„Červené zelí je výživově nejbohatším druhem ze všech zelí, obsahuje desetkrát více vitaminu A a dvakrát více železa než zelí bílé,“ píše britský magazín Grocer, který vysvětluje, proč je červené zelí žádanější. A také dražší.

Červené zelí se častěji podává jako příloha k pečeným vodním ptákům, husám a kachnám, které stále častěji nahrazují – v Česku – oblíbené vepřo, knedlo, zelo, u něhož se používá spíše zelí bílé.

Hlávka červeného zelí je nejzdravější syrová, nakrouhaná do salátu a podávaná s olejem, který zajistí rozpuštění barviv (vitaminu A) a jejich absorpci do těla.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Nakročte do nového týdne s vitalitou a úsměvem na tváři, jinak nepůjde všechno jako po másle. Potíže v trvalém vztahu jen těžce nesete, a tak by vám prospěla dřívější dovolená. To však…

Nejčtenější články

Doporučujeme