Červené zelí je desetkrát zdravější než bílé, rychle mizí z pultů

24. 2. 2015
Červené zelí je desetkrát zdravější než bílé, rychle mizí z pultů
Stačí, aby o něčem začali výživoví poradci a dietologové hovořit jako o zázraku, a rázem zboží mizí z pultů. Teď se musejí radovat producenti a prodejci červeného zelí. To je totiž podle biochemických analýz zdravější než bílá varianta. A na Západě tolik oblíbení výživoví poradci na červené zelí nedají dopustit. Fakt je, že díky tmavé barvě obsahuje desetkrát více vitaminu A.

Tedy tato barviva obsažená v červeném zelí slouží jako provitamin, z něhož si tělo vitamin A tvoří.

„Červené zelí je výživově nejbohatším druhem ze všech zelí, obsahuje desetkrát více vitaminu A a dvakrát více železa než zelí bílé,“ píše britský magazín Grocer, který vysvětluje, proč je červené zelí žádanější. A také dražší.

Červené zelí se častěji podává jako příloha k pečeným vodním ptákům, husám a kachnám, které stále častěji nahrazují – v Česku – oblíbené vepřo, knedlo, zelo, u něhož se používá spíše zelí bílé.

Hlávka červeného zelí je nejzdravější syrová, nakrouhaná do salátu a podávaná s olejem, který zajistí rozpuštění barviv (vitaminu A) a jejich absorpci do těla.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Při všech starostech o rodinu byste určitě měli začít více myslet i na sebe. Vypadá to, že se náhle objeví nějaký nečekaný fyzický nebo psychický problém. Rozhodně jej nepřehlížejte. Vůbec…

Nejčtenější články

Články odjinud