Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty | Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz

Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů jeho rudého bratra.

Vegetariánské kuličky v pita chlebu

4 porce – příprava: 40 minut

  • 400 g konzervované cizrny
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mleté papriky (může být i pálivá)
  • sůl a mletý pepř
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 2–3 lžíce olivového oleje
  • 1 velká mrkev
  • 1/2 malé salátové okurky
  • 4 lžíce nakrouhaného červeného zelí
  • 4 pita chleby

NA DOPLNĚNÍ:

  • 200 ml zakysané smetany
  • 1–2 stroužky česneku
  • 1 lžička olivového oleje
  • 2 lžičky nasekaného čerstvého koriandru

Troubu předehřejte na 180 °C. Okapanou cizrnu rozmačkejte a smíchejte ji s nakrájenou cibulí, rozetřeným česnekem, moukou, kořením, solí a práškem do pečiva.

Menší pekáček vymažte olejem. Z cizrnové hmoty dělejte kuličky a skládejte je do pekáčku, pokapejte olejem a vložte do trouby asi na 20 minut.

Očištěnou nastrouhanou mrkev a plátky okurky smíchejte se zelím. Pita chleby naplňte zeleninou, přidejte kuličky a podávejte se zakysanou smetanou smíchanou s utřeným česnekem, olejem a koriandrem.

Pohár se zelím, jablky a česnekovou remuládou

4 porce – příprava: 10 minut + rozležení

  • 1 velké kyselejší jablko (například Granny Smith)
  • citronová šťáva
  • 4 hrsti nakrouhaného červeného zelí
  • 2 natvrdo vařená vejce

REMULÁDA:

  • 125 g smetanového bílého jogurtu
  • 3 lžíce majonézy
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • špetka mleté papriky (může být i pálivá)
  • 1/2 lžičky hořčice
  • citronová šťáva podle chuti
  • 1 lžíce nasekané čerstvé pažitky + celé stonky na ozdobení
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Nejprve připravte remuládu. Všechny ingredience smíchejte, důkladně prošlehejte metličkou a nechte chvilku proležet v chladu.

Jablko nastrouhejte na hrubém struhadle nebo najemno nakrájejte i se slupkou a zakapejte ho citronovou šťávou, aby nezhnědlo.

Do misek nebo sklenek dejte na dno vždy nakrouhané zelí, na ně přidejte nastrouhané jablko a zakončete remuládou. Nakonec poháry ozdobte vždy polovinou vařeného vajíčka a několika stonky pažitky.

Podávejte jako předkrm nebo zdravou odpolední svačinku s opečeným toastem.

Klobásky v zelném pekáčku

6–8 porcí – příprava: 60 minut

  • 1 malá hlávka červeného zelí
  • 3 kyselá jablka
  • 3 cibule
  • 200 g anglické slaniny
  • tuk na vymazání pekáčku
  • krupicový cukr podle chuti
  • sůl a mletý pepř
  • 200 ml červeného vína
  • ocet podle chuti
  • 4–6 utřených stroužků česneku
  • 6 rozdrcených hřebíčků
  • 8 nožiček párků nebo klobás
  • nasekaný estragon nebo petrželka na posypání

Zelí nakrájejte na tenké proužky, oloupaná jablka na jemné plátky, cibuli na tenká půlkolečka a slaninu na kostičky.

Malý pekáček vymažte tukem a skládejte do něj vrstvy: zelí, na něj jablečné a cibulové plátky a nakonec slaninu. Dokončenou vrstvu mírně ocukrujte, osolte a opepřete, zakapejte vínem a octem, ochuťte česnekem a špetkou hřebíčku a pokračujte další vrstvou, dokud nevypotřebujete všechny suroviny. Poslední vrstva by měla být zelí.

Do pekáčku vlijte zbytek vína (pokud vám nějaké zbylo), přiklopte jej a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Za občasného zkontrolování pečte zelí téměř doměkka, asi 35 minut. Potom ho odkryjte, nahoru položte klobásky nebo párky a dopečte. Podávejte s chlebem sypané bylinkami.

Krůtí bagetky se zelím a kukuřicí

4 porce – příprava: 25 minut + proležení

  • 400 g krůtích prsíček v celku
  • olej na opečení
  • sůl a mletý pepř
  • 4 ciabatty nebo menší světlé bagetky
  • 4 lžíce jemně nakrouhaného červeného zelí
  • 2 lžíce nakládané kukuřice

DRESINK:

  • 5 lžic smetanového bílého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce kvalitního kečupu
  • 1 jemně nakrájená chilli paprička
  • 1 jemně nakrájená jarní cibulka

Nejprve si připravte dresink. Všechny ingredience na něj smíchejte, přidejte sůl a pepř a prošlehejte důkladně metličkou. Hotovou směs dejte do ledničky proležet a naopak maso nechte před tepelnou úpravou asi hodinu při pokojové teplotě.

Kuřecí prsíčka potřete olejem, rozpalte pánev a maso zprudka opečte na oleji (asi 4 minuty z každé strany). Vyjměte je z pánve, osolte a opepřete a nechte chvilku odpočinout před krájením.

Mezitím prokrojte podélně bagetky a z vnitřní strany je nechte chvilku opéct v troubě, aby pěkně křupaly.

Maso nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky. Na spodní polovinu bagetek dejte vždy lžíci dresinku, na něj rozložte krůtí plátky, přidejte zelí a kukuřici, opět zakápněte jogurtovým dipem a přiklopte vrchní půlkou bagety. Zbytek podávejte v misce vedle.

Doporučujeme

Články odjinud