Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů jeho rudého bratra.
Vegetariánské kuličky v pita chlebu
4 porce – příprava: 40 minut
- 400 g konzervované cizrny
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky mleté papriky (může být i pálivá)
- sůl a mletý pepř
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 2–3 lžíce olivového oleje
- 1 velká mrkev
- 1/2 malé salátové okurky
- 4 lžíce nakrouhaného červeného zelí
- 4 pita chleby
NA DOPLNĚNÍ:
- 200 ml zakysané smetany
- 1–2 stroužky česneku
- 1 lžička olivového oleje
- 2 lžičky nasekaného čerstvého koriandru
Troubu předehřejte na 180 °C. Okapanou cizrnu rozmačkejte a smíchejte ji s nakrájenou cibulí, rozetřeným česnekem, moukou, kořením, solí a práškem do pečiva.
Menší pekáček vymažte olejem. Z cizrnové hmoty dělejte kuličky a skládejte je do pekáčku, pokapejte olejem a vložte do trouby asi na 20 minut.
Očištěnou nastrouhanou mrkev a plátky okurky smíchejte se zelím. Pita chleby naplňte zeleninou, přidejte kuličky a podávejte se zakysanou smetanou smíchanou s utřeným česnekem, olejem a koriandrem.
Pohár se zelím, jablky a česnekovou remuládou
4 porce – příprava: 10 minut + rozležení
- 1 velké kyselejší jablko (například Granny Smith)
- citronová šťáva
- 4 hrsti nakrouhaného červeného zelí
- 2 natvrdo vařená vejce
REMULÁDA:
- 125 g smetanového bílého jogurtu
- 3 lžíce majonézy
- 2 prolisované stroužky česneku
- špetka mleté papriky (může být i pálivá)
- 1/2 lžičky hořčice
- citronová šťáva podle chuti
- 1 lžíce nasekané čerstvé pažitky + celé stonky na ozdobení
- sůl a čerstvě mletý pepř
Nejprve připravte remuládu. Všechny ingredience smíchejte, důkladně prošlehejte metličkou a nechte chvilku proležet v chladu.
Jablko nastrouhejte na hrubém struhadle nebo najemno nakrájejte i se slupkou a zakapejte ho citronovou šťávou, aby nezhnědlo.
Do misek nebo sklenek dejte na dno vždy nakrouhané zelí, na ně přidejte nastrouhané jablko a zakončete remuládou. Nakonec poháry ozdobte vždy polovinou vařeného vajíčka a několika stonky pažitky.
Podávejte jako předkrm nebo zdravou odpolední svačinku s opečeným toastem.
Klobásky v zelném pekáčku
6–8 porcí – příprava: 60 minut
- 1 malá hlávka červeného zelí
- 3 kyselá jablka
- 3 cibule
- 200 g anglické slaniny
- tuk na vymazání pekáčku
- krupicový cukr podle chuti
- sůl a mletý pepř
- 200 ml červeného vína
- ocet podle chuti
- 4–6 utřených stroužků česneku
- 6 rozdrcených hřebíčků
- 8 nožiček párků nebo klobás
- nasekaný estragon nebo petrželka na posypání
Zelí nakrájejte na tenké proužky, oloupaná jablka na jemné plátky, cibuli na tenká půlkolečka a slaninu na kostičky.
Malý pekáček vymažte tukem a skládejte do něj vrstvy: zelí, na něj jablečné a cibulové plátky a nakonec slaninu. Dokončenou vrstvu mírně ocukrujte, osolte a opepřete, zakapejte vínem a octem, ochuťte česnekem a špetkou hřebíčku a pokračujte další vrstvou, dokud nevypotřebujete všechny suroviny. Poslední vrstva by měla být zelí.
Do pekáčku vlijte zbytek vína (pokud vám nějaké zbylo), přiklopte jej a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Za občasného zkontrolování pečte zelí téměř doměkka, asi 35 minut. Potom ho odkryjte, nahoru položte klobásky nebo párky a dopečte. Podávejte s chlebem sypané bylinkami.
Krůtí bagetky se zelím a kukuřicí
4 porce – příprava: 25 minut + proležení
- 400 g krůtích prsíček v celku
- olej na opečení
- sůl a mletý pepř
- 4 ciabatty nebo menší světlé bagetky
- 4 lžíce jemně nakrouhaného červeného zelí
- 2 lžíce nakládané kukuřice
DRESINK:
- 5 lžic smetanového bílého jogurtu
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce kvalitního kečupu
- 1 jemně nakrájená chilli paprička
- 1 jemně nakrájená jarní cibulka
Nejprve si připravte dresink. Všechny ingredience na něj smíchejte, přidejte sůl a pepř a prošlehejte důkladně metličkou. Hotovou směs dejte do ledničky proležet a naopak maso nechte před tepelnou úpravou asi hodinu při pokojové teplotě.
Kuřecí prsíčka potřete olejem, rozpalte pánev a maso zprudka opečte na oleji (asi 4 minuty z každé strany). Vyjměte je z pánve, osolte a opepřete a nechte chvilku odpočinout před krájením.
Mezitím prokrojte podélně bagetky a z vnitřní strany je nechte chvilku opéct v troubě, aby pěkně křupaly.
Maso nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky. Na spodní polovinu bagetek dejte vždy lžíci dresinku, na něj rozložte krůtí plátky, přidejte zelí a kukuřici, opět zakápněte jogurtovým dipem a přiklopte vrchní půlkou bagety. Zbytek podávejte v misce vedle.