Tipnete si, kolik spořádají Češi ročně čokolády? A víte, čím je nám prospěšná tmavá - hořká - čokoláda?
Češi téhle pochoutky sní až 6 kilo ročně. V rámci evropského kontinentu jsou ale čeští spotřebitelé v konzumaci čokolády průměrní. Na Švýcarsko, Velkou Británii nebo Německo zatím nedosahují. Nejvyšší spotřeba čokolády na hlavu je z evropských zemí ve Švýcarsku, kde se ročně spotřebuje okolo 10kg čokolády na člověka.
Několikrát týdně ji přitom konzumuje až 55 % Čechů a celých 30 % dává přednost mléčné variantě. Hořkou, zdravější variantu, přitom jí jen pětina z nich. Nemusíte ji ale vyhazovat ze špajzu. Jeden z nedávných výzkumů totiž ukázal, že díky obsahu antioxidantů může tmavá čokoláda snížit riziko srdečních onemocnění až o jednu třetinu. A podle americké studie Kalifornské univerzity není důležité, kolik jí sníte, ale kolikrát týdně si ji dopřejete. Čím častěji si ji dáte, tím štíhlejší prý budete.