Češi a kardiovaskulární onemocnění: Jak jsme na tom?

Češi a kardiovaskulární onemocnění: Jak jsme na tom?

Pojem kardiovaskulární onemocnění zná snad každý. Jde o choroby srdce a cév a patří mezi takzvaná civilizační onemocnění, která často vznikají v důsledku nezdravého životního stylu. Proč by prevence těchto onemocnění měla nás Čechy obzvlášť zajímat?

Podle údajů Evropské komise jsou u nás kardiovaskulární choroby nejčastější příčinou smrti. Úmrtnost s nimi spojená je v České republice ve srovnání s průměrem EU dvojnásobná. Jsou nejčastější příčinou smrti jak u žen (50 % všech úmrtí), tak u mužů (42 %). Na přístup Čechů ke zdravému životnímu stylu se v této souvislosti ptal průzkum agentury Ipsos pro společnost Upfield, výrobce margarínů Rama, Flora, Hera a Perla. Co o Češích a jejich návycích průzkum ukázal?

Pohyb a strava, dva základní kameny

Podívejme se nejprve na vztah Čechů k pohybu. Cvičení se věnuje třetina dotazovaných, jakékoli pohybové aktivity pak provozuje sedm lidí z deseti. Mezi nimi je nejrozšířenější chůze, cyklistika a plavání. Lidé se pohybu nejčastěji věnují několikrát týdně (44 %), čtvrtina lidí pak denně.

Další z důležitých faktorů prevence kardiovaskulárních onemocnění je strava. Jak konstatuje zpráva Evropské komise, špatný způsob stravování a nedostatek fyzické aktivity mohou vést k vysokému krevnímu tlaku, vysokému indexu tělesné hmotnosti, vysokému cholesterolu a jiným rizikovým faktorům kardiovaskulárních onemocnění.

Zdroje rostlinných tuků

  • Zdroje rostlinných tuků
  • Rostlinné oleje
  • Margarín
  • Ořechy
  • Lněná, chia a další semínka
  • Olivy
  • Avokádo

Vyvážená strava by měla být především pestrá a s ohledem na naše srdce a cévy by měla zahrnovat i kvalitní tuky. Ty mají našem jídelníčku tvořit kolem 30 % z celkového denního příjmu energie. Dvě třetiny denního příjmu tuků by měly tvořit ty rostlinného původu s nízkým podílem nasycených mastných kyselin. Mají značný vliv na hladinu cholesterolu v krvi, a proto by měly mít přednost před živočišnými tuky. „Hlavní výhodou tuků rostlinného původu je nízký obsah nasycených mastných kyselin, a naopak vyšší obsah nenasycených mastných kyselin, které podporují snižování hladiny cholesterolu v krvi. Jsou tedy účinnou prevencí vzniku kardiovaskulárních chorob,“ říká Soňa Vojtíšková, nutriční terapeutka pracující metodou Systém asistovaného hubnutí.

shutterstock_649474978.jpg

V rostlinných tucích Češi nemají jasno

Jak jsou na tom se stravou Češi? Na otázku, zda jedí vyváženě, tři čtvrtiny respondentů průzkumu odpověděly ano nebo spíše ano. Sedm z deseti lidí ví, že k vyvážené stravě patří tuky živočišného i rostlinného původu. Pokud jde o tuky rostlinného původu, většina Čechů (57 %) je považuje za zdravé. Zároveň ale rozdílně vnímají různé formy rostlinných tuků. Olivový olej považuje za součást vyvážené stravy pětkrát více lidí než margarín – přitom i ten se skládá z rostlinných olejů a dnes již není důvod se mu vyhýbat. Měli bychom využít každou příležitost, jak si stravu rostlinnými tuky zpestřit. „Do jídelníčku doporučuji jejich denní zařazení, ať již ve formě konkrétních surovin, jako jsou ořechy, semínka (např. chia, lněná), olivy či avokádo, nebo v podobě margarínů a olejů,“ doplňuje Soňa Vojtíšková.

Co je vlastně margarín?

Margarín je roztíratelný rostlinný tuk. Vyrábí se z rostlinných olejů, například slunečnicového nebo řepkového, které se za stálého chlazení míchají s vodou. Aby se tyto dvě jinak neslučitelné látky spojily, přidává se emulgátor, například přírodní lecitin. Margarín si můžete připravit i doma a jako emulgátor použít třeba vaječný žloutek.

Doporučujeme

Články odjinud