Česká vánoční klasika: Připravte poctivý salát, kapra i hrachovku!

23. 12. 2016
Česká vánoční klasika: Připravte poctivý salát, kapra i hrachovku!
Nejtypičtější vánoční duo smažený kapr a bramborový salát jsme letos doplnili hrachovou polévkou, která také patří ke štědrovečerní klasice se staročeským rodokmenem. Vše vás naučíme připravit ve volném tempu a krok za krokem, abyste si v klidu vychutnali vánoční atmosféru. Slavnostní štědrovečerní menu i atmosféra kolem večeře vnesou do našeho života tradiční prvek, na který se pak budeme celý další rok těšit. Vychutnejme si ho tedy v klidu a s radostí, které k 24. prosinci patří!

Sváteční hrachová polévka

Na 4 porce, příprava: 30 minut + namáčení

250 g zeleného či žlutého loupaného hrachu, drůbeží nebo zeleninový vývar, 2 stroužky česneku, 200 ml smetany ke šlehání, 4 plátky anglické slaniny, sůl, bílý pepř a majoránka na dochucení

Hrách propláchněte, zalijte vodou a nechte aspoň hodinu (nejlépe ale přes noc) máčet. V téže vodě jej uvařte úplně doměkka (asi v půlce varu osolte), rozmixujte a vraťte na plotnu. Nechte projít varem, podle potřeby přilijte vývar. Vmíchejte smetanu, rozetřený česnek, sůl a pepř. Ještě zlehka povařte. Polévku ozdobte plátkem vyškvařené slaniny, podávejte s chlebovými krutony a případně zakápněte trochou olivového oleje.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Vodnáři začnou mrazivý prosincový týden naprosto pohodově. Vstoupí do reje pracovních povinností nažhavení. Ne všechno se však musí podařit podle plánu. To nevadí, protože Vodnáři nemají…

Nejčtenější články

Doporučujeme