Česká vánoční klasika: Připravte poctivý salát, kapra i hrachovku!

Česká vánoční klasika: Připravte poctivý salát, kapra i hrachovku!

Nejtypičtější vánoční duo smažený kapr a bramborový salát jsme letos doplnili hrachovou polévkou, která také patří ke štědrovečerní klasice se staročeským rodokmenem. Vše vás naučíme připravit ve volném tempu a krok za krokem, abyste si v klidu vychutnali vánoční atmosféru. Slavnostní štědrovečerní menu i atmosféra kolem večeře vnesou do našeho života tradiční prvek, na který se pak budeme celý další rok těšit. Vychutnejme si ho tedy v klidu a s radostí, které k 24. prosinci patří!

Sváteční hrachová polévka

Na 4 porce, příprava: 30 minut + namáčení

250 g zeleného či žlutého loupaného hrachu, drůbeží nebo zeleninový vývar, 2 stroužky česneku, 200 ml smetany ke šlehání, 4 plátky anglické slaniny, sůl, bílý pepř a majoránka na dochucení

Hrách propláchněte, zalijte vodou a nechte aspoň hodinu (nejlépe ale přes noc) máčet. V téže vodě jej uvařte úplně doměkka (asi v půlce varu osolte), rozmixujte a vraťte na plotnu. Nechte projít varem, podle potřeby přilijte vývar. Vmíchejte smetanu, rozetřený česnek, sůl a pepř. Ještě zlehka povařte. Polévku ozdobte plátkem vyškvařené slaniny, podávejte s chlebovými krutony a případně zakápněte trochou olivového oleje.

Proč se o Vánocích jí kapr? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 3

Bramborový salát

Na 4 porce, příprava: 20 minut

1 kg lojovitých brambor (varný typ A), uvařených ve slupce, kořenová zelenina (2 mrkve, 2 petržele, 1/4 celeru), 300 g mraženého hrášku, nakládané okurky, majonéza, ocet, sůl, pepř, cukr a petrželka

Uvařené a trochu vychladlé brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo plátky. Kořenovou zeleninu uvařte ve vodě s trochou octa, cukru a soli doměkka. Vychladlou také pokrájejte na malé kostičky stejně jako nakládané okurky. Smíchejte v misce, přidejte hrášek, přilijte lák a ochuťte. Ve větší míse vše promíchejte s majonézou (lze vylehčit jogurtem nebo zakysanou smetanou), dochuťte a nechte aspoň hodinu uležet, aby se všechny chutě krásně prolnuly.

Pokračování 3 / 3

Smažené kapří řízky

Na 4 porce, příprava: 30 minut

filet z kapra o váze asi 600 g, hrubá mouka a strouhanka, 3 vejce, prošlehaná, rostlinný olej nebo sádlo na smažení, sůl na dochucení

Filet rozkrájejte na jednotlivé porce. Osušte je a dobře osolte. Rybu obalte nejdřív v mouce, poté v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance (vláčná a zároveň křupavá je z čerstvého pečiva). Obalené porce kapra vkládejte do středně rozehřátého tuku (měla by ho být vyšší vrstva, ryba v něm musí opravdu plavat – nenasákne ho pak tolik) a zvolna smažte. Přebytečný tuk pak odsajte papírovými kuchyňskými utěrkami.

Doporučujeme

Články odjinud