České a slovenské páry nejčastěji rozhádají malichernosti a rodinné finance

České a slovenské páry nejčastěji rozhádají malichernosti a rodinné finance

Převážná většina lidí v partnerském svazku v České i Slovenské republice by se znovu rozhodla pro svého současného partnera nebo partnerku, pokud by měli možnost si znovu vybírat. I když jsou hádky a neshody ve vztazích běžné, jak přiznává převážná většina lidí žijících v manželství či v partnerském svazku, tak 80 procent zadaných Čechů a 83 procent zadaných Slováků by si opětovně zvolilo stejného partnera nebo partnerku.

Na druhé straně, zhruba 7 procent zadaných lidí v obou zemích by už raději do téže řeky nevstoupilo, a znovu by vztah se svým současným partnerem nezakládalo. Nerozhodnutých bylo 13 procent Čechů žijících v partnerském svazku a 9 procent zadaných Slováků.

Zajímavým zjištěním průzkumu je, že ve skupině „odpůrců vztahu“ nebo ve skupině „nerozhodnutých“ nalezneme výrazně častěji ženy. Muži jsou ve vztazích zjevně spokojenější než ženy. Taktéž mnohem častěji uvádějí, že nejsou zvyklí se se svojí partnerkou hádat. Vyplývá to ze srpnového průzkumu společnosti GfK, který byl realizován na reprezentativním vzorku populace, 2000 respondentů z České a Slovenské republiky.

„Nepodstatné malichernosti uvádělo jako nejčastější důvod vyostřující vzájemný vztah až 39 procent Čechů a 44 procent Slováků žijících s partnerem či partnerkou. Druhým nejzávažnějším důvodem partnerských neshod jsou rodinné finance, které rozhádají více než čtvrtinu vztahů v obou zemích. Průzkum ukázal, že lidé, kteří jsou spokojenější se svým příjmem, jsou spokojenější i se svým partnerským svazkem“, říká Mgr. Monika Bodorová Ph.D., Consumer Goods Sector Leader. Dalšími nejběžnějšími důvody hádek v českých a slovenských domácnostech jsou domácí práce, výchova dětí, zaneprázdněnost a nedostatek času na rodinu.

Na Slovensku je podíl párů, které se hádají, vyšší než v České republice. Téměř čtvrtina zadaných Čechů tvrdí, že se se svým partnerem nehádá. Oproti tomu na Slovensku není zvyklá se hádat pouze pětina vztahů. Slováci se hádají častěji než Češi hlavně kvůli malichernostem, výchově dětí a alkoholu.

ČTĚTE TAKÉ:
Průlomový objev: Stáří otce má vliv na zdraví potomka

ČTĚTE TAKÉ:
Jsem zamilovaná. Do přítele nejlepší kamarádky!

Doporučujeme

Články odjinud