České módní hříchy: Jedna (dáma) jako druhá

České módní hříchy: Jedna (dáma) jako druhá

Ba ne, módní uniformita už není v českých ulicích tak výrazná, jako bývala, nicméně i tak by nám neškodilo více experimentování, odvahy a chuti si se svými outfity více pohrát – a pozor, není to vždy jen o penězích! Mnohé „šik“ dámy dokonce žádné značky k dokonalosti nepotřebují.

Docela jí to sluší; je mladičká, útlá, s jemným a souměrným (leč zbytečně hodně přepudrovaným) obličejem, výraznými očními linkami a delší odbarvenou kšticí. Štíhle ruce zdobí decentně růžové gelové nehtíky přesně ladící se rtěnkou.

Na pěstěnou ruku je navléknutá větší černá lesklá kabela s výrazným kovovým štítkem s názvem výrobce. Štíhlé nohy těsně obepínají džínové slimky a vyšší černé lesklé kozačky. Pravděpodobně hezké tělo je ukryté v závějích černých buřtíků sahajících pod zadek, „buřtíky“ jsou v pase stažené do pásečku, takže mladé dámě zvýrazní (naštěstí) útlý pas. Naopak krk je pečlivě zahalen do masívní černé šály. Slečně není co vytknout, ale ani vás ničím neupoutá, nepřekvapí, nepobaví.

Velmi podobně můžeme vykreslit i sportovně zaměřenou dámu, která „buřtíky“ vyměnila za fortelně ušitou funkční bundu, slimky se lehce rozšířily na přijatelné džínové „roury“, které jsou zakončeny poctivou sportovní obuví, popřípadě vysokohorsky působícími huculemi. Avšak i „turistka“ v sobě ukrývá kus ženskosti, a tak si k bundě koupila pleteného kulicha ve stejné barvě. Sportovkyně se neobejde bez batohu, v jehož postranních kapsách zcela jistě zahlédnete papírové kapesníčky a lůj na rty. I této dámě její praktický outfit, ve kterém ji žádné počasí nezaskočí, vcelku sluší, avšak když jí už třetí měsíc potkáváte ve stejné bundě a kulichu, říkáte si: proč tahle sympatická slečna rezignovala na svou ženskost?

Podléhejme oděvním stereotypům

Proč v oblékání tak rády lneme k určitým stereotypům? Možná zkrátka jen nemáme odvahu jít proti proudu, proti diktátu módy, a to i tehdy, když nám módní výkřiky sezóny nesedí a nevyhovují. Občas též nejsme sebekriticky ochotné pochopit, že střih kabátu, který velmi sluší kolegyni, z nás udělá nevzhlednou almaru apod. Nebo jsme snad málo kreativní a prostě nemáme čas ani chuť experimentovat?

Část generace stávajících čtyřicátnic může být kupříkladu v souvislosti s módou poněkud vykořeněná. Neboť v době jejich dospívání byla většina atraktivního oblečení nedostatková, a tak se šilo, improvizovalo, tvořilo – jenže vše bylo limitované materiály a nedostatkem různorodých doplňků, a tak se ne vždy domácí tvoření vydařilo na jedničku.

V době kdy se otevřely hranice a s lehkým odstupem nás zaplavovaly módní vlny ze západu, bylo najednou všeho dostatek – jak najednou najít svůj osobitý styl? Pro mnohé z nás je zkrátka jednodušší, děj se co děj, poslouchat každoroční módní diktát, než trendy sezóny přizpůsobovat svým potřebám a vkusu.

O penězích to rozhodně není!

Ano, pěkné a kvalitní věci často bývají drahé, ale i pěkné a kvalitní oděvy se musí umět nosit a kombinovat. I drahé značkové „hadříky“ a doplňky mohou svými urputnými logy, typickými vzory a rukopisem působit kýčovitě. Na některých dámách mohou dokonce doslova křičet do světa neblahou zprávu o stavu jejich ztraceného sebevědomí. Zkrátka to, že je něco drahé, ještě neznamená, že vám to „sedne“ a vypadáte automaticky „šik“.

Styl a „šmrnc“ si bohužel nezaplatíte, a kdo umí v módě „chodit“, obvykle žádné luxusní značky a tučné konto nepotřebuje (tedy skoro nepotřebuje). I v obyčejném „sekáči“ umí nadané dámy najít klenot – úžasný kašmírový svetr, hedvábný šátek, neobvyklý kabát, na míru šité sáčko nebo zajímavé šaty či sukni. Jiné rafinované dámy zase sází na detaily v duchu rčení; kdo má šátek, má i styl.

Vcelku nenápadný jednobarevný svetřík umí tyto kouzelnice probudit například výrazně barevným šátkem, zajímavým minimalistickým šperkem s výraznou orientací na geometrické tvary, nebo naopak monstrózním závěsem s orientálním nádechem či úžasně romantickým textilním šperkem ze sutažky. V takovém případě se klidně může stát, že šperk či šátek bude stát víc než onen svetřík.

Jaký styl je tedy „IN“!?

V dnešní tolerantní době může působit velmi „IN“ klidně i váš naprosto osobitý styl, ať již tíhnete ke sportovněji laděnému oblečení, italské elegantní módě, nebo lze ve vašem šatníku zaznamenat nostalgické tóny hippie či etno stylu – vzpomínek na bouřlivé mládí. Oblečení by však vždy mělo podtrhnout vaše přednosti, potlačit nedostatky a vzbudit dojem, že víte, co chcete, kam jdete a kým jste.

Milé dámy, já i vy budeme pravděpodobně i nadále nosit to, co se nám líbí (a peněženka dovolí). Nenechte se však ukolébat tím, že jste si včera koupily drahý svetřík z letošní kolekce a luxusní kabelku, buďte sebevědomé, nebojte se experimentovat a snažte se mít svůj styl. Oblékejte se a nad oblečením přemýšlejte naprosto stejně jako v dobách, kdy jste byla bláznivě zamilovaná.

Coco Chanel by možná podotkla: „Oblékejte se vždy tak, jako by to bylo naposled.“

Doporučujeme

Články odjinud