České, tradiční a oblíbené: Frgále, králík nebo bryja

České, tradiční a oblíbené: Frgále, králík nebo bryja

Ochutnejte skvělá jídla napříč východním Českem, od Beskyd až do Slezska k polským hranicím. Chutím místní kuchyně vládnou králičí maso pečené dokřupava, valašské frgále i levné recepty z hor.

Beskydský králík

Lehce stravitelné králičí maso se chuťově nejvíce podobá drůbežímu a v kombinaci s uzeným bokem se perfektně hodí jako večeře pro celou rodinu. Beskydský recept vsází na jednoduchost a dochucení divokým kořením. Recept najdete zde.

Valašský frgál

Tradiční valašský koláč neboli frgál, nejčastěji zdobený mákem, tvarohem, marmeládou či jinou náplní. Základem je kynuté těsto a navrch nesmí chybět drobenka. Již v roce 1826 se o frgálech mluvilo a tyto koláče se tak staly nepostradatelnou součástí všech slavností. Recept najdete zde.

Hrušková bryja s plackami

Bryja se dříve považovala za pokrm chudých, dnes ji využijete třeba na chalupě s přáteli. Ráno se uvaří plný hrnec a kdo má během dne hlad nebo chuť, pořádně si nabere. Když do omáčky přidáte slívy, vůči tradici se rozhodně neprohřešíte. Recept najdete zde.

Fazolová polévka

Vyžaduje přípravu předem, kdy musíte namočit fazole na několik hodin - jsou lépe stravitelné, změknou a znásobí svou velikost. Správný říz dodá fazolové polévce hovězí vývar a smetana na zjemnění. Recept najdete zde.

Víte, co znamená dát si "divoženku"?

Doporučujeme

Články odjinud