Cestování autobusem v USA

Chtěli byste v Americe jezdit autobusem? Nechte mě Vás odradit.

Cestování autobusem v USA

Chtěli byste v Americe jezdit autobusem? Nechte mě Vás odradit. S vyjímkou centra velkých mest se cestování autobusem stává záležitostí skoro dobrodružnou. Budete-li cestovat autobusem, připravte se nato že:

  • autobusy jsou drahé
  • autobusem většinou cestuje nižší třída obyvatelstva
  • v autobusech se krade
  • řidič autobusu si zkrátí přestávku s daným časem 15-ti minut na 5 a vy si pak dělejte bez zavazadel na neznámém místě co chcete

Americký řidič autobusu je na své povolání patřičně pyšný a svou práci vykonává s hrdostí. Popřeje Vám krásný den při nástupu i výstupu. Nikam nespěchá. Nikdy Vám nezastaví jinde, než na zastávce. Zodpoví Vám na otázky, aniž byste se museli obávat negativní reakce. Každému vozíčkářovi se od něho dostane náležité péče. [Mimochodem každý zdejší autobus má vybavení na přepravu vozíčkáře!] A občas, když má opravdu dobrou náladu, laškuje se všemi cestujícími.A to se pak mezi pasažéry rozvine vášnivá konverzace. Lidé, kteří se neznají na sebe začnou pokřikovat, jak bylo v práci a že támhle měli báječné slevy a ještě mezi dveřmi si předávají zaručeně výborné recepty, protože přeci pan řidič nespěchá, že?
Absolutní profesionalitu ze strany řidiče jsem zažila v Las Vegas. Asi 40 m za zastávkou se nám naskytl pohled na zepředu přibíhajícího mladého, černého muže, který řečeno nestíhal. Když viděl, že nemá šanci, nevzdal to a zamával na řidiče, dávaje mu znamení, že ho zkusí doběhnout na další zastávce, protože americky řidič Vám přece nikde jinde nezastaví. Avšak další zastávka byla nepředpokládaně dál, než patrně mladík očekával, a tak jsem ani nepomyslela, že se stane to co se stalo. Řidič autobusu vypnul na zastávce motor, popadnul noviny a začal si číst. A cestující? Cestující místo, aby řidiče ukamenovali, začali vystrkovat své hlavy z okýnek a vášnivě fandili přibíhajícímu mladíkovi, který za dobrých 5 min doběhl a vyznamenán bouřlivým tleskotem, provedl uctivou poklonu na znak díků a usedl na volné místo. Pan řidič sroloval noviny, nastartoval motor a pokračoval v jízdě. Přitom za 20 minut jel autobus další.
Pomyslete to blaho, tu krásu vědomí, když se rozeběhnete, pevně rozhodnut chytit svůj ujíždějící autobus do práce, že se Vám to podaří, aniž byste při tom museli byt ztrapněni žertovnými hrátkami našich řidičů, kteří si pak o přestávce při kartách veselí nad tím, kolik že to lidí dneska zase vypekli.
Školní autobusy jsou zářivě žluté. Většinou nemají standardní zastávky a děti na ně čekají před domem. Silniční pravidla praví:" Zastaví-li školní autobus se zapnutou signalizací stop, musí se zastavit provoz vozidel v obou směrech". Určitě se Vám to přihodí, když příšerně spěcháte do práce v nějaké hustě obydlené části, kde čekají děti na každém 30-tém metru.
Na dětskou bezpečnost se tu klade opravdu výrazný důraz. U každé školy ráno poskakuje pověřená osoba, či přímo strážce zákona v oranžové vestě a jakmile se u přechodu objeví nějaký školák, zastaví Vás.

Autor: čtenářka z USA

Doporučujeme

Články odjinud