Cestování s krizí v zádech - díl I.

Cestování s krizí v zádech - díl I.

V poslední době potřebujeme spíš šetřit, ale v létě chceme i bavit se a poznávat. Tak proč si nevybrat cestovatelské cíle, kam dojedeme vlastním autem?

Na kole kolem Neziderského jezera

Výjimečné stepní jezero a jeho okolí jsou od roku 2001 památkou UNESCO. Kolísavou hladinu i plochu jezera s velmi pozvolně se zvedajícími břehy a nevyzpytatelnými, nepravidelnými cykly způsobuje jediný přítok, který je nižší než výpar z jeho hladiny. Vtéká sem jen jediná říčka. V roce 1867 jezero zcela vyschlo a po čtyři roky se tu neobjevila ani kapka vody. Snivou náladu podporují břehy obrostlé šustícím rákosem. Nelekejte se mléčně kalné vody jezera, může za ni jeho malá hloubka.

Celá masa vody je proto při větrném počasí v pohybu a drobné minerální vápnité částečky ze dna se nestačí usadit.

Nelze vynechat ani vinařství. Zdejší oblast je druhá nejvýznamnější v Rakousku i v Maďarsku. Vínu i vinařství se tu daří už od dob Římanů. Z bílých moků doporučujeme Ryzlink vlašský, Sauvignon a Chardonnay, z červených St. Laurent a Pinot Noir nebo krajovou specialitu, směsku zvanou Inamera. Maďarsku patří jižní cíp Neziderského jezera.

Stezka zde krouží přes obce s nenapodobitelně maďarskými jmény Fertörákos, Hidegség, Fertöhomog, Hegykö, Fertöszéplak a Fertöd, která rovněž náleží k vinařské oblasti, ale navíc lze ve zdejších termálních lázních polaskat namožené svaly a klouby.

Doprava

Autem z Prahy přes Bratislavu asi 380 km, 4 hodiny na severní břeh jezera (Neusiedl am See, Rakousko – Burgenland); na jižní břeh jezera asi 440 km, 5 hodin Široká škála možností ubytování – hotely, wellness hotely, penziony, apartmány, ubytování v soukromí. MyLife doporučuje bydlení v soukromí, které je tu k dispozici za příznivé ceny, obvykle včetně zahradního posezení.

Kam na výlet:

* Neusiedl am See – rekreačně-sportovní centrum s římskými památkami

* Rust – domovina vynikajících vín a sídliště spousty čápů leží uprostřed rakouské strany jezera

* Mörbisch – v hudebním světě proslulo toto vinařské středisko a přístaviště každoročním festivalem klasické operety

* Eisenstadt – barokní město se zachovalými uličkami ve staré části, zámek postavený knížetem Eszterházym

* Hegykö – termální lázně

* Fertöszéplak – poutní kostel a skanzen vývoje venkovské architektury u jezera

* Fertöd – eszterházyovský zámek označovaný jako „maďarské Versailles“, od roku 1959 místo Mezinárodního hudebního festivalu na počest Josepha Haydna

* Sopron – historický drahokam Západního Zadunají, za ochutnání stojí místní lahodné víno Kékfrankos Dva národní parky: Neusiedler SeeSeewinkel (Rakousko), Fertö-Hanság (Maďarsko)

ČTĚTE TAKÉ:
Žena čeká dvě děti. Nejsou to dvojčata!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud