Chalupářské recepty s bramborami

19. 9. 2014
Na sklonku léta je stále dost tepla, a tak trávíme víkendy na zahradě u chalupy. I tam si můžeme pochutnat na mnoha specialitách z čerstvých i uskladněných brambor - jsou totiž tou nejlepší sezonní surovinou končícího léta.

Brambory s bylinkovými kotletami

4 porce - příprava: 45 minut

  • 1 kg brambor typu B
  • 1/2 svazku šalvěje
  • 4 šalotky
  • 1 palice česneku + 3 stroužky na dip
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • 4 silné vepřové kotlety
  • čerstvá bazalka a petržel
  • 50 g másla
  • 1–2 lžíce světlého i tmavého sezamu
  • 150 g zakysané smetany

Troubu zapněte na 180 °C. Brambory podle velikosti nakrájejte na poloviny až čtvrtiny. Přidejte polovinu šalvěje, na měsíčky nakrájené šalotky, přepůlenou palici česneku, trochu oleje, sůl a čerstvě mletý pepř a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 40 minut.

Bazalku, petržel a zbytek šalvěje jemně nasekejte, smíchejte s měkkým máslem, solí a pepřem. V kotletách ostrým nožem nařízněte kapsu, naplňte ji bylinkovým máslem a sevřete párátkem.

Kotlety potřete olejem, osolte a opepřete a zprudka opečte na pánvi, z každé strany dvě minuty. Přidejte je k bramborám, posypte sezamem a ještě 5 až 7 minut dopečte. Smetanu smíchejte s drceným česnekem a solí a podávejte ke kotletám s bramborami jako dip.


Bramborové pyré s červenou řepou

4 porce - příprava: 50 minut

  • svazek šalvěje
  • 3 lžíce másla
  • 750 g malých bulv červené řepy
  • 1 pomeranč
  • sůl a pepř
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 800 g brambor typu C
  • 300 ml smetany na vaření
  • muškátový oříšek
  • 50 g gorgonzoly
  • 50 g vlašských ořechů

Šalvěj zpěňte na másle, vyjměte ji a nechte okapat na papírové utěrce. Polovinu másla z pánve odeberte a na zbytku poduste na kousky pokrájenou očištěnou řepu. Ochuťte nastrouhanou pomerančovou kůrou, solí i pepřem, podlijte vývarem a pomerančovou šťávou. Duste asi 20 minut.

Mezitím uvařte brambory doměkka, slijte je, přidejte 200 ml smetany a umixujte pyré, které dochuťte muškátovým oříškem.

Troubu zapněte na 220 °C. Podušenou řepu narovnejte do zapékacích misek vymazaných máslem, posypte sýrem a navrch dejte pyré z brambor a nasekané ořechy. Pečte asi 15 minut dozlatova, ozdobte šalvějovými lístky a podávejte.


Bramborové gnocchi s vepřovou pečení

4 porce - příprava: 95 minut

  • 1 kg vepřové plece
  • sůl a pepř
  • 3 šalotky
  • 75 g másla
  • 1 lžíce strouhaného perníku
  • 2 dl červeného vína
  • 2 lžíce balzamikového krému
  • 2 hřebíčky
  • kousek skořicové kůry
  • 2–3 kuličky nového koření
  • 800 g brambor typu B
  • 1 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 1/2 hlávky kapusty
  • hrst rozinek

Troubu zapněte na 180 °C. Maso svažte provázkem. Ze všech stran ho osolte a opepřete. Pokrájené šalotky zpěňte na másle a zaprašte strouhaným perníkem. Podlijte vínem, přidejte balzamikový krém a koření a přendejte do pekáče. Do omáčky vložte maso a pečte pod poklicí asi 1,5 hodiny.

Uvařte brambory na loupačku, nechte zchladnout a oloupané prolisujte. Přidejte vejce, mouku a sůl a vypracujte těsto. Listy kapusty asi 2 minuty vařte, pak prudce ochlaďte v ledové vodě a nakrájejte na proužky.

Maso vyjměte z pekáče, do omáčky přidejte rozinky a na plotně omáčku zredukujte. Z těsta odkrajujte malé nočky, které vařte asi 2 minuty. Kapustu prohřejte na zbytku másla.


Bramborová pánev s jelitem

4 porce - příprava: 45 minut

  • 750 g uvařených brambor typu B
  • 1 jelito
  • 50 g másla
  • 350 g pastináku
  • 4 jarní cibulky
  • čerstvá majoránka
  • šťáva z 1 citronu
  • řepkový olej
  • sůl a pepř

Brambory na loupačku si uvařte ideálně den předem, drží pak lépe pohromadě než čerstvě uvařené. Jelito zbavte slupky, nakrájejte na plátky a ty opečte na kapce oleje.

V hluboké pánvi rozehřejte máslo a na něm doměkka opečte na kostky nakrájený pastinák. Přidejte na kousky pokrájené brambory, nasekanou jarní cibulku a prohřejte.

Promíchejte s nasekanou majoránkou, dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a podávejte s opečenými kolečky jelita.

Náš TIP: Místo jelita můžete použít třeba na kolečka nakrájenou pikantní klobásu. Majoránku v tom případě nahraďte oreganem nebo nasekanou petrželkou.


Pikantní rybí polévka s bramborami

4 porce - příprava: 80 minut

  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka artyčoků
  • 200 ml bílého vína
  • sůl a pepř
  • 1 limetka
  • 1 lžíce cukru
  • 1 fenykl
  • 2 mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • bílá část z 1 pórku
  • 120 g cherry rajčátek
  • 2 větvičky tymiánu
  • 3 bobkové listy
  • 750 g brambor
  • 800 ml vývaru
  • 4 malé rybí filety
  • 250 g lososa bez kůže
  • 500 g slávek
  • olivový olej

Šalotku a česnek orestujte. Přidejte artyčoky, podlijte polovinou vína, dochuťte solí, pepřem, čtvrtinami limetky a cukrem. Pět minut duste.

Orestujte pokrájenou zeleninu kromě rajčat, podlijte ji zbytkem vína a provařte. Přidejte tymián, bobkový list a brambory, podlijte vývarem a vařte 20 minut.

Filety nakrájejte a vařte v polévce 3 až 4 minuty. Nakonec přidejte slávky, rajčata a artyčoky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Jste schopni zaregistrovat až neuvěřitelné detaily, které se v práci i osobním životě ukazují jako velmi podstatné. Odmítáte si nasazovat růžové brýle a většinu věcí si ověřujete z…

Nejčtenější články

Články odjinud