Na sklonku léta je stále dost tepla, a tak trávíme víkendy na zahradě u chalupy. I tam si můžeme pochutnat na mnoha specialitách z čerstvých i uskladněných brambor - jsou totiž tou nejlepší sezonní surovinou končícího léta.
Brambory s bylinkovými kotletami
4 porce - příprava: 45 minut
- 1 kg brambor typu B
- 1/2 svazku šalvěje
- 4 šalotky
- 1 palice česneku + 3 stroužky na dip
- olivový olej
- sůl a pepř
- 4 silné vepřové kotlety
- čerstvá bazalka a petržel
- 50 g másla
- 1–2 lžíce světlého i tmavého sezamu
- 150 g zakysané smetany
Troubu zapněte na 180 °C. Brambory podle velikosti nakrájejte na poloviny až čtvrtiny. Přidejte polovinu šalvěje, na měsíčky nakrájené šalotky, přepůlenou palici česneku, trochu oleje, sůl a čerstvě mletý pepř a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 40 minut.
Bazalku, petržel a zbytek šalvěje jemně nasekejte, smíchejte s měkkým máslem, solí a pepřem. V kotletách ostrým nožem nařízněte kapsu, naplňte ji bylinkovým máslem a sevřete párátkem.
Kotlety potřete olejem, osolte a opepřete a zprudka opečte na pánvi, z každé strany dvě minuty. Přidejte je k bramborám, posypte sezamem a ještě 5 až 7 minut dopečte. Smetanu smíchejte s drceným česnekem a solí a podávejte ke kotletám s bramborami jako dip.
Bramborové pyré s červenou řepou
4 porce - příprava: 50 minut
- svazek šalvěje
- 3 lžíce másla
- 750 g malých bulv červené řepy
- 1 pomeranč
- sůl a pepř
- 100 ml zeleninového vývaru
- 800 g brambor typu C
- 300 ml smetany na vaření
- muškátový oříšek
- 50 g gorgonzoly
- 50 g vlašských ořechů
Šalvěj zpěňte na másle, vyjměte ji a nechte okapat na papírové utěrce. Polovinu másla z pánve odeberte a na zbytku poduste na kousky pokrájenou očištěnou řepu. Ochuťte nastrouhanou pomerančovou kůrou, solí i pepřem, podlijte vývarem a pomerančovou šťávou. Duste asi 20 minut.
Mezitím uvařte brambory doměkka, slijte je, přidejte 200 ml smetany a umixujte pyré, které dochuťte muškátovým oříškem.
Troubu zapněte na 220 °C. Podušenou řepu narovnejte do zapékacích misek vymazaných máslem, posypte sýrem a navrch dejte pyré z brambor a nasekané ořechy. Pečte asi 15 minut dozlatova, ozdobte šalvějovými lístky a podávejte.
Bramborové gnocchi s vepřovou pečení
4 porce - příprava: 95 minut
- 1 kg vepřové plece
- sůl a pepř
- 3 šalotky
- 75 g másla
- 1 lžíce strouhaného perníku
- 2 dl červeného vína
- 2 lžíce balzamikového krému
- 2 hřebíčky
- kousek skořicové kůry
- 2–3 kuličky nového koření
- 800 g brambor typu B
- 1 vejce
- 300 g hladké mouky
- 1/2 hlávky kapusty
- hrst rozinek
Troubu zapněte na 180 °C. Maso svažte provázkem. Ze všech stran ho osolte a opepřete. Pokrájené šalotky zpěňte na másle a zaprašte strouhaným perníkem. Podlijte vínem, přidejte balzamikový krém a koření a přendejte do pekáče. Do omáčky vložte maso a pečte pod poklicí asi 1,5 hodiny.
Uvařte brambory na loupačku, nechte zchladnout a oloupané prolisujte. Přidejte vejce, mouku a sůl a vypracujte těsto. Listy kapusty asi 2 minuty vařte, pak prudce ochlaďte v ledové vodě a nakrájejte na proužky.
Maso vyjměte z pekáče, do omáčky přidejte rozinky a na plotně omáčku zredukujte. Z těsta odkrajujte malé nočky, které vařte asi 2 minuty. Kapustu prohřejte na zbytku másla.
Bramborová pánev s jelitem
4 porce - příprava: 45 minut
- 750 g uvařených brambor typu B
- 1 jelito
- 50 g másla
- 350 g pastináku
- 4 jarní cibulky
- čerstvá majoránka
- šťáva z 1 citronu
- řepkový olej
- sůl a pepř
Brambory na loupačku si uvařte ideálně den předem, drží pak lépe pohromadě než čerstvě uvařené. Jelito zbavte slupky, nakrájejte na plátky a ty opečte na kapce oleje.
V hluboké pánvi rozehřejte máslo a na něm doměkka opečte na kostky nakrájený pastinák. Přidejte na kousky pokrájené brambory, nasekanou jarní cibulku a prohřejte.
Promíchejte s nasekanou majoránkou, dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a podávejte s opečenými kolečky jelita.
Náš TIP: Místo jelita můžete použít třeba na kolečka nakrájenou pikantní klobásu. Majoránku v tom případě nahraďte oreganem nebo nasekanou petrželkou.
Pikantní rybí polévka s bramborami
4 porce - příprava: 80 minut
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka artyčoků
- 200 ml bílého vína
- sůl a pepř
- 1 limetka
- 1 lžíce cukru
- 1 fenykl
- 2 mrkve
- 2 stonky řapíkatého celeru
- bílá část z 1 pórku
- 120 g cherry rajčátek
- 2 větvičky tymiánu
- 3 bobkové listy
- 750 g brambor
- 800 ml vývaru
- 4 malé rybí filety
- 250 g lososa bez kůže
- 500 g slávek
- olivový olej
Šalotku a česnek orestujte. Přidejte artyčoky, podlijte polovinou vína, dochuťte solí, pepřem, čtvrtinami limetky a cukrem. Pět minut duste.
Orestujte pokrájenou zeleninu kromě rajčat, podlijte ji zbytkem vína a provařte. Přidejte tymián, bobkový list a brambory, podlijte vývarem a vařte 20 minut.
Filety nakrájejte a vařte v polévce 3 až 4 minuty. Nakonec přidejte slávky, rajčata a artyčoky.



Článek vyšel v časopise F.O.O.D.