Chamonix

4 komentáře

Hedvika
24. ledna • 0:10

pro trosku aktualnejsi informace a tak vsechno kolem http://www.zimni-alpy.cz Prece jen ceny a kde co je, to neni vse. Ale lyzovacka je tu bez pochyby fajn. Pa Hedvika

Jet
3. července • 22:12

Jenom mala drobnost. Italie je sice od Chamonix vzdalena cca 11km, ale prusvih je v tom, ze tunel je uz asi 2 roky zavren. Bohuzel ne bezduvodne, pred cca 2 lety tam shorel belgicky kamion vezouci margarin a mouku a spolu s nim, bohuzel, uhorelo asi 50 lidi (tim cislem si nejsem moc jisty, uz je to prece jenom dost dlouho). Je to pomerne smutna historka. Od te doby je tunel uzavren a upravuji ho, aby byl bezpecnejsi. Mezitim se da dostat do Italie lanovkou nebo jednim ze dvou ne moc blizkych prusmyku. Kazdopadne je to pomerne velka zajizdka (v pripade Grande San Bernardo dokonce pres jiz zminene Svycarsko, takze pasy s sebou a pripravte se na osobni prohlidky apod. Svycarsti celnici jsou bestie.).

jesterka
20. listopadu • 15:07

Ahoj Bedy,
Omlouvám se, že reaguji tak pozdě, ale odskočila jsem si na Filipíny. Tak tedy: Meteorologická základna – Maison de la Montagne (Bureau des Guides, Ecole de Ski, Office de Haute-Montagne, Météo) je na place de l´Eglise č.190. Na malé náměstíčko, kterému vévodí starý kamenný kostel se dostaneš z jakési promenády Rue du Dr.Paccard, zleva bude turistická informační kancelář a kousek dál vpravo vedle kostela je ta stanice. Domek poznáš-je u článku na obrázku. V Maison de la Montagne je v prvním patře velká knihovna, kde si můžeš cokoliv zjistit zdarma, ale je tam strašně lidí, tak si připrav trpělivost. V té turistické kanceláři dávají zdarma letáčky hotelů a kempů, informace o tom kdy jezdí lanovky, vleky, autobusy, vlak a kolik to všechno stojí. Taky mapku Chamionix a takové ty nepodrobné mapky sjezdovek. No a dobrou radu, když se ovšem budeš nějaké asistentce líbit (já měla smůlu). Jestli tě zajímá výstupová mapa na Mt. Blanc, pak je za 20F. Jsou i lepší, které stojí víc a dají se sehnat ve všech obchůdcích s pohledy a suvenýry. Ale ta za dvacku postačuje. Má vyznačeno mnoho tras podle obtížnosti. Telefon je (0033)0836680808 na stanici, přímo pro meteorologickou předpověď je 3615. Ale stejná předpověď se objevuje i na internetu. Oni jsou v předpovídání docela struční, tak se nediv, že se dozvíš jen předpoklad teplot a maximálně že bude zataženo.
Teď k tomu pojištění – vezměme například Evropskou cest. poj.: pojištění Holiday na 5-10 dní stojí 1090,- Kč a jsou v něm léčebné výlohy a zavazadla do 30 tisíc (i lyže) a platí i pro zimní sporty (lyžování, snowboarding,…). Pro trošku extrémnější sportovce – výstupy na hory, ale třeba i bungee jumping je pojištění Sport risk, které se k základní sazbě připočítává (tedy + 950,- na 10 dní). O tom, jak extrémní výstup budeš dělat si prý musíš rozhodnout sám (při pojišňování nemají žádná kritéria – nevím jak to řeší, až se něco stane). Tak to by snad už bylo všechno. A jestli funguje tobogán už budeš muset zjistit sám.

Bedy
30. října • 23:33

Chybí zde ale ty opravdu důležité údaje: kde se nachází ona Meteorolog. základna a jaké informace jsou k mání a zda jsou zdarma (např. kopie výstupových cest), kolik stojí pojištění a zda se vyplatí, jestli je pořád na všechny(skoro) hory světa, kdy je aktuální předpověď počasí po telefonu (číslo...) ve francoužštině. A v neposlední řadě, jestli funguje tobogan...

Doporučujeme

Články odjinud