Chat s Petrem Havlíčkem: 5200 kJ na den je nesmyslně málo!

Chat s Petrem Havlíčkem: 5200 kJ na den je nesmyslně málo!

Známý výživový poradce a garant soutěže 7 statečných odpovídal na facebooku časopisu Dieta na vaše otázky. Co si myslí o detoxikaci? Proč si dopřát „cheat day“? A jak nejlépe vařit brambory?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co je vhodné jíst večer po cvičení? Zhruba 1,5–2 hodiny před cvičením si dám večeři (např. salát s kuřecím masem a těstovinami), ale když přijdu domů kolem 20.30, tak nevím, zda si ještě něco dát nebo už nejíst nic, pokud půjdu spát tak kolem 22.00? Zdá se mi, že už je to pozdě na jídlo, ale jíst poslední jídlo kolem 17.30 se mi taky nezdá úplně vhodné, když jdu pak ještě cvičit. Nevím si s tím moc rady... Děkuji za odpověď.

Romana

Dobrý den, Romano, rozhodně nechoďte spát hladová, obzvláště ne po cvičení. Doporučuji menší svačinu na bázi například cereálií asi 1–1,5 hodiny před cvičením a do 1 hodiny po cvičení si dát zmiňovanou večeři – salát s kuřecím masem a těstovinami :-)

Dobrý den, pane Havlíčku! Pokládala jsem na „zdi“ dotaz ohledně jarní detoxikace. Myslíte, že je to dobrý start pro další zlepšování kondice, zdravotního stavu a v neposlední řadě shození nadbytečných kil? Teď mám sice virózu, ale pořád uvažuji o tom, že bych detoxikaci zkusila. Děkuji za vaše vyjádření a ještě bych jenom chtěla poděkovat za to, že na nás tak pozitivně a sympaticky působíte:-) Ivana

Dobrý den, Ivano, z detoxů už zešílím :-) To je úplná epidemie :-) Jezte zdravě, kupujte si kvalitní suroviny, správně je upravujte a věřte svému tělu, že se s toxickými látkami umí vypořádat. Pokud ovšem máte zdravotní problém, pak navštivte specialistu, který vám na základě diagnózy upraví stravu. Při viróze byste si mohla detoxem i ublížit. V případě detoxu a shazování kil jsem skeptický a radil bych vám raději přejít na zdravý životní styl, ten vám rozhodně nijak neublíží.

Dobrý den. Rád bych se zeptal, zda jako výživový poradce sám dodržujete pravidelnou a zdravou stravu a zda k tomu vedete i svou dceru. Děkuji za odpověď.

Mariane

Dobrý den, Mariane, snažím se. Ale občas si i já dopřeju hřešící den, kdy si dám, na co mám chuť. Protože jsem aktivní, pak si ho mohu dovolit i dvakrát týdně. Své dceři se samozřejmě snažím být příkladem já i její maminka.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak velký rozdíl je mezi bramborami se slupkou uvařenými ve vodě a upečenými v troubě úplně bez oleje nebo na grilu. Ještě by mne zajímal váš názor na účinnost pití teplé vody s citronem ráno nalačno. Děkuji moc.

Petra

Dobrý den, Petro, rozdíl mezi bramborami upravenými různým způsobem je poměrně značný. Brambora vařená ve slupce v páře má rozhodně nižší glykemický index než brambora pečená v troubě při 200 stupních Celsia. Paradoxně pokud pečenou bramboru trošku omastíme, její glykemický index se sníží, ale stoupne její energetická hodnota díky přidanému tuku. Pokud se snažíte redukovat váhu, volte pouze brambory vařené, doporučuji varný typ A.

Pokud jde o teplou vodu s citronem, nevím, na jakou účinnost se ptáte. Jestli vám jde o rychlejší zavodnění a stimulování trávení, plus dodávku antioxidantů, pak proč ne.

Hezký večer, ve vaší knize Superjídelníček doporučujete jednou začas cheat day... Opravdu je v poho ten den sníst cokoli a v jakémkoli množství? Zrychlí to zase metabolismus?

Agáta

Dobrý večer, není to o tom sníst cokoli v jakémkoli množství, jinými slovy přejíst se až do prasknutí, ale spíš o pocitu, že nic není zakázané a jídlo není stereotyp. Navíc i váš metabolismus si oddechne, že jej nedržíte stále na krátkých opratích.

Mě zajímá, co poradit typickým „hruškám“, aby snížily počet centimetrů právě v jejich problémových partiích.

Jane

Dobrý den, Jane, samozřejmostí je správné stravování a pohyb. Ale je potřeba volit takový pohyb, který nebude rozvíjet přílišným způsobem svalovou hmotu dolních končetin. Takže spíše ostřejší chůze po rovném terénu, ale rozhodně ne výběhy do kopců, zumba či intenzivní lekce spinningu. U postavy typu hruška je navíc riziko zhoršené činnosti lymfatického systému. Doporučuji proto všem navštívit specialistu, který posoudí jejich stav a dá vhodná doporučení.

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, co doporučujete, pokud chce někdo přibrat na váze i svalovou hmotu, stačí k tomu zvýšit příjem bílkovin? Děkuji.

Veronika

Trénink zaměřit spíše na těžší silové cvičení a zvyšte celkový energetický příjem, nikoli jen příjem bílkovin. Smiřte se ale s tím, že s nárůstem svalové hmoty se pojí i nárůst trošky tuku.

Dobrý večer, ráda bych se zeptala, jestli existuje nějaké pravidlo nebo návod, jak asi by měly být velké moje porce, kdybych se snažila něco shodit. Je mi jasné, že každý to má trochu jinak, ale nějaké průměrné porce? Děkuji.

Lucie

Průměrná porce neexistuje stejně jako průměrně velké rifle :-)

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, co si myslíte o půstech za úplňku a při novoluní, kdy se jí jenom ovoce, zelenina a rýže?

Také by mě zajímalo, jestli je nutné nutit se do jídla, když není hlad – třeba večer? A také, jestli musejí celiaci dodržovat nějaký zvláštní režim ohledně diety a cvičení. Děkuji za odpověď.

Jana

Dobrý večer, Jano, celiak musí bezpodmínečně dodržovat striktní bezlepkovou dietu. Jinak si vážně poškozuje zdraví!!! V případě sportu žádná omezení nejsou, což dokazuje řada vrcholových sportovců s tímto onemocněním. Půst za úplňku či při novu vám určitě neublíží (pokud nejste diabetik), ale nevím, zda vám nějak pomůže :-) Do jídla se nenuťte, ale zkuste se zamyslet nad tím, proč nemáte hlad, zda na vině není vyšší míra stresu.

Dobrý den, Petře, chtěla jsem se zeptat, co říkáte na krabičkové diety. Dostala jsem k narozeninám knihu krabičková dieta – maximální příjem je 5200 kJ na den. Zkoušela jsem to a po 2 měsících jsem zhubla 5 kg, ale pokud přestanu dodržovat jídelníček, vždy se mi kilo až dvě vrátí zpátky, i když se snažím jíst 5x denně menší porce a vynechala jsem sladké a tučné. Teď se mi váha zastavila na 67 kg – měřím 168 cm a mám tři děti. Chtěla bych ještě 3 kg shodit, ale nějak se mi váha zasekla a nemohu s ní hnout. Cvičit chodím 3x týdně, jednou SM systém, potom velké míče a fitness mix – rychlé a posilovací cvičení. Dělám něco špatně? Děkuji za odpověď.

Mirka

Dobrý večer, Mirko, opakuji po sto padesáté první – 5200 kJ je nesmyslně nízký příjem a jeho následkem je po čase zastavení úbytku váhy a její pozvolný nárůst v případě, že sebeméně ujedete. Počítejte tedy s únavou, nervozitou, podrážděním a dalšími negativními projevy souvisejícími s příliš nízkým dlouhodobým energetickým příjmem.

Dobrý den, pane Havlíčku, poraďte prosím věčně HLADOVÉ alergičce na mléčné bílkoviny. Snažím se hubnout a dodržuju jídelníčky dle časopisu Dieta, ale bohužel mám po nich hlad. Sníst například 200 g ovoce na svačinu je pro mě nemyslitelné – do oběda šilhám hlady. Na zasycení je pro mě nejlepší jíst bílkoviny, ale bohužel nemůžu jíst na svačiny tvarohy, jogurty, sýry a tím pádem jím víc sacharidových věcí a o to větší je hlad :-( Poradíte mi, kde čerpat inspiraci na přípravu svačinek?

Adriana

Vyzkoušejte Superjídelníček, kde je rozhodně více jídla než 200 g ovoce na svačinu. A máte pravdu, bílkoviny skutečně zasytí, zkuste tvaroh nahradit nějakým sójovým výrobkem. I když živinově to zcela nesedí.

Dobrý den, myslíte si, že lidé v ČR obecně pořád jedí špatně a málo sportují? Tady na FB mám dojem, že lidí aktivně zapojených do zdravého životního stylu a fitness života je čím dál víc. Jak to vidíte vy?

Pavlína

Dobrý den, Pavlíno, na tento FB chodí pouze lidé aktivní, kteří se snaží žít zdravě a být v pohodě. Proto se vám může falešně zdát, že počet lidí sportujících a pravidelně sportujících narůstá. Ovšem statistiky říkají pravý opak. Stali jsme se nejtlustším národem v Evropě a osmým na světě. Navíc i podíl metabolických onemocnění neustále narůstá. Ještě stále máte pocit, že žijeme zdravě?

Na jaké další otázky odpověděl Petr Havlíček, zjistíte zde.

Přidejte se k nám na facebook časopisu Dieta www.facebook.com/casopisDieta

Příště se můžete těšit na chat s šéfredaktorkou časopisu Dieta Petrou Lamschovou!

Klepněte pro větší obrázek

Doporučujeme

Články odjinud