Chaty a chalupy v bezpečí

Chaty a chalupy v bezpečí

V celkové škále případů vloupání do soukromých objektů představuje vloupání do víkendových chat zvláštní skupinu. I podle statistik je oblíbenost rekreačních objektů mezi zloději vyšší než v případě bytových jednotek.

Přestože ve víkendových objektech je obecně lákadel méně než v bytech a rodinných domech, mezi zloději jsou chaty a chalupy oblíbené hlavně z důvodu klidu na práci, bez zbytečného napětí. Máme pro vás několik základních rad týkajících se zabezpečení chat a chalup.

NEZVANÉ NÁVŠTĚVY

Vloupání nezpůsobí chatařům jen materiální škodu, ale hlavně jim nabourá pocit soukromí, což je pro řadu lidí stejně zásadní faktor jako újma na majetku. Ztrátu intimity obývaného prostoru bohužel nevyřeší žádná pojistka. S nepříjemným pocitem, že někdo cizí obýval chatu, se lidé vyrovnávají těžko.

POZOR NA DRAHÉ VYBAVENÍ

Zlodějům hraje do karet lehkovážnost majitelů. „Lidé nechávají na svých chatách a chalupách elektroniku, finanční hotovost, šperky nebo jiné cennosti, které je lepší co nejdříve převézt na bezpečnější místo – jejich převoz není dobré odkládat z týdne na týden. V okolí chaty není vhodné nechávat trubky, nářadí a jakékoli předměty, které mohou zlodějům usnadnit vniknutí do obydlí. Důležité je vzbudit dojem, že obydlí není zcela opuštěné, což bude zloděje odrazovat.

NEPODCEŇUJTE DVEŘE

K naprosté většině vloupání dojde právě překonáním vchodových dveří, a proto je detektor indikující jejich otevření jedním z nejdůležitějších. K dalším pak patří detektory pohybu či rozbití skel. V souvislosti se dveřmi a okny je také důležité upozornit na to, že zabedněná okna či zatlučené a leckdy uvnitř zatarasené dveře jsou především v chatových osadách pro zloděje jasným signálem, že dům je opuštěný, a oni tak mají dostatek času na překonání překážek. Neupozorňujte tedy zbytečně na svou nepřítomnost. Naopak vhodné je využít kombinaci více bezpečnostních prvků od kvalitních dveří a zámků přes bezpečností fólie na oknech po elektronický alarm.

ZABEZPEČTE OKNA POMOCÍ FÓLIÍ

Před odjezdem svůj rekreační objekt důkladně zabezpečte. Překontrolujte, zda jste zavřeli okna, kudy zloději velmi často vnikají. Pokud nemáte pevné okenice nebo mříže, účinné, rychlé a přitom finančně dostupné řešení představují bezpečnostní fólie, které zloději znesnadňují vniknutí do chaty a brání v násilném rozbití skla. Velice důležitý je pak psychologický moment překvapení. Pokud lupič narazí na neočekávanou a neviditelnou překážku, tato okolnost ho buď zcela odradí, nebo přinejmenším zdrží. Střepy drží v okenní tabuli i po silném nárazu pohromadě, okamžitá výměna skla proto není nutná.

Klepněte pro větší obrázek

ZABEZPEČENÍ NA MÍRU

Moderní alarmy mají dnes řadu dalších funkcí, které lze využít nejen k zajištění bezpečnosti, ale také ke zpříjemnění života. Vybírejte především podle velikosti a struktury objektu. Jiný alarm je vhodný pro menší chatu a odlišný pak pro vícepatrový dům sloužící k celoročnímu pobytu. V něm můžete využít například alarmy umožňující nezávislé střežení různých prostor. Při vybírání z nabídky alarmů se nerozhodujte jen podle ceny, ale zajímejte se také o spolehlivost, záruky a ujištění, že je výrobek certifi kovaný. Pro zabezpečení menšího objektu, například chaty či bytu, postačí alarm certifi kovaný na stupeň 1, pro rozsáhlejší víkendové obydlí nebo rodinný dům využijte spíše zařízení certifi kované na stupeň 2.

CHALUPU OHLÍDÁ KAMERA

Účinnou ochranu rekreačních objektů představují také kamerové systémy, které zaznamenávají veškeré události v chatě, chalupě i jejím bezprostředním okolí. Přispívají nejen ke včasnému zjištění hrozby či škody, snadnější identifi -kaci případného pachatele, ale i ke zhotovení dokumentace pro pojišťovnu. Další výhodou je, že umožňují vzdálený dohled nad tím, co se děje ve vaší chatě či chalupě. Kamerové systémy jsou vybaveny i harddiskovým záznamem, takže lze zkontrolovat též události, ke kterým došlo v uplynulých dnech či týdnech.

NEJEN ZLODĚJI

Mezi častá rizika patří například požár či zatopení objektu. Pokud chcete jejich následky co nejvíce eliminovat, pořiďte si alarm, který umožňuje využití detektorů kouře, zaplavení či úniku nebezpečného plynu.

ZPŘÍJEMNĚTE SI ŽIVOT

Je velmi důležité, abyste se cítili v bezpečí a v klidu. Moderní technika představuje pro řadu lidí stres spojený s jejím ovládáním. Vyberte si tedy takový alarm, jehož ovládání vám bude naprosto vyhovovat. Řada alarmů je dnes již bezdrátových, a lze je tedy snadno instalovat. Prostřednictvím některých alarmů můžete mimo jiné na dálku ovládat klimatizaci, vytápění či různé spotřebiče. Místo do vymrzlé chalupy můžete tedy přijet přímo do tepla.


NEBUĎTE LEHKOMYSLNÍ

Po víkendové návštěvě chaty či chalupy pečlivě ukliďte všechno, co se dá lehce ukrást. Zahradní nábytek, gril, zahradní nářadí, hadici, čerpadlo – vše raději uložte do bezpečí. Zloděje příliš nezajímá, že se příští víkend opět vrátíte, takže nemá cenu všechno schovávat. Veškeré nářadí, které by mohlo posloužit zloději jako nástroj ke vloupání, musí být pod zámkem. Jde o sekery, páčidla, železné tyče a trubky, žebříky, motorové pily, kladiva, kramle i větší kusy železa.

Pokud vám žebřík visí pod střechou, zabezpečte ho zámkem na kolo nebo řetězem s visacím zámkem, aby ho zloděj nemohl použít. A když už jsme u té kůlny – většina plechových petlic je zcela nevyhovujících a neodolá jednomu dobře mířenému úderu těžším předmětem ani páčidlu. Petlice musí být opravdu bytelná, s kvalitním zámkem – na trhu není problém takovou petlici získat. Nejlepší je petlice, která zároveň chrání zámek tím, že ho obemyká, a která nemá viditelné šrouby.


SMS NESTAČÍ

Moderní alarmy komunikují s majiteli objektu již naprosto běžně prostřednictvím GSM sítě. Pokud tedy dojde k narušení objektu, alarm vás bude informovat zasláním SMS nebo přímo telefonátem. Zvolte si tedy alarm, který lze napojit na bezpečnostní centrum s nonstop dispečinkem, který v případě potřeby vyšle na místo zkušené odborníky.

Díky stále se zlepšující komunikaci mezi alarmem, majitelem objektu a dispečinkem bezpečnostního centra je riziko planého výjezdu, jehož se řada lidí obává, naprosto zanedbatelné. Pokud jde o finanční náročnost takového střežení, závisí cena například na velikosti objektu a rozsahu poskytnutých služeb. Pro orientaci ale počítejte přibližně s 500 Kč na měsíc. Střežení si můžete také zdarma vyzkoušet na tři měsíce.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud