Chcete být šťastnější? Naučte se přemýšlet jako optimista

Chcete být šťastnější? Naučte se přemýšlet jako optimista

Patříte k lidem, kteří se ráno budí s úsměvem a těší se z toho, co nového zažijí? Anebo vstáváte s jistotou, že tohle bude zase další hrozný den plný nástrah? V každém případě platí, že v jádru jsme každý optimista. Stačí se jen tak trochu přeprogramovat.

Odborníci tvrdí, že pesimistické myšlení není nikdy vrozené, ale naučené. Pesimismus je podle nich zkrátka jenom způsob, jak se naše mysl naučila fungovat. Vzorem jí mohl být pohled rodičů na svět, jejich výchova a způsob komunikace . Možná vás rodiče odmalička strašili tím, co všechno se vám v životě může stát a na co všechno si je třeba dávat pozor.

Nebo byl tatínek jen starý bručoun, který se celé večery schovával za noviny a nadával na politiku, a maminka vzdychala nad tím, jak zase zdražili máslo. „Každé dítě své rodiče kopíruje a učí se od nich, jak řešit běžné situace. Důvodem k pesimismu může být i komunikace rodiče s dítětem,“ říká psycholožka a terapeutka Lucie Bouzková, která se zabývá osobním rozvojem a koučinkem.

„Když rodič dítě sráží a všechno mu zakazuje, protože by to nezvládlo, jeho potomek se pak chová stejně i v dospělosti. Je skleslý, posmutnělý a přesvědčený, že se v životě nic nesmí a možnosti jsou omezené.“ Dobrá zpráva je, že to, co jsme se v mládí naučili, se můžeme v dospělosti přeučit.

Prvním krokem, jak se dopracovat k pozitivnímu náhledu na svět, je najít v sobě vnitřní sílu a pevně se rozhodnout se sebou konečně něco udělat. „Ten, kdo si řekne ‚já jsem prostě takový‘ nebo ‚to je v genech‘, se opravdu nezmění. Ale nikoli proto, že by to nešlo, ale proto, že sám sebe takhle programuje,“ říká Lucie Bouzková, která nabízí následujících deset tipů, jak se pozitivně naladit.

1. Učte se od druhých

Pokud máte ve svém okolí nenapravitelného optimistu, nestyďte se ho pozorovat, a dokonce kopírovat. Všimněte si, co říká, jakým způsobem komunikuje s ostatními, a sledujte také, jak se chová, když se mu zrovna nedaří.

2. Vyhýbejte se pesimistům

Pokud budete celý večer poslouchat, jak je doba zlá, lidé jsou špatní, a podobné jobovky, opravdu jen těžko se cestou domů přinutíte k úsměvu. Naopak jakmile kolem sebe začnete šířit pozitivní náladu, budou se k vám hlásit podobně naladění lidé, a pesimisté si najdou novou oběť, do které budou moci hučet své stížnosti na svět. S tím souvisí také další poznatek: pravý pesimista rád pomlouvá ostatní a vyžívá se ve špatných zprávách. Proto zkuste začít mluvit o ostatních jen pozitivně, a pokud se na někom opravdu vůbec nic kladného či dobrého nenajde, tak zkrátka raději mlčte, případně ho politujte.

3. Všechno zlé je k něčemu dobré

To říkávaly už naše babičky a měly samozřejmě pravdu. Odborníci doporučují hledat pozitivní věci i tam, kde zdánlivě nejsou. Pokud vám už poněkolikáté vykradli auto, zkuste si říct, že vám naštěstí tentokrát rozbili jen to malé boční okénko, a ne čelní sklo, a navíc jste měli to štěstí, že zloději přehlédli dioptrické brýle, které byly schované pod sedadlem.

4. Stopněte včas proud negativních myšlenek

Pokud se vám při sebemenším problému v hlavě automaticky rozjíždějí pesimistické scénáře, znamená to, že je vaše mysl navyklá se tímto směrem ubírat a že je třeba ji usměrnit a naučit chodit jinudy. „Zkuste si například představit, že máte v hlavě velkou značku STOP, pesimistické myšlenky vygumujte pomyslnou gumou nebo prosviťte myšlenky bílým světlem,“ doporučuje Lucie Bouzková jednu se svých imaginačních metod, které používá i se svými klienty.

5. Osvojte si rituály

Tak si například každé ráno představte svůj den v nejlepších barvách a místo klasického ranního brblání nakráčejte vzpřímeně do koupelny, usmějte se na sebe do zrcadla a pochvalte se. Možná se budete při tom pohledu na rozcuchanou hlavu a pomačkaný obličej muset sami sobě zasmát, ale už i to stačí k pozitivnímu startu do nového dne. Smích je totiž nejdůležitější součástí vašeho přerodu v optimistickou bytost. Zkuste se usmívat a smát co nejčastěji.

6. Používejte afirmace

Ne, nemusíte si stokrát denně říkat „jsem úžasná bytost hodna lásky“, pokud se tak zrovna necítíte. Nad postel nebo na ledničku si nalepte lístek s krátkou pozitivní zprávou, jako například: „Mám práci, která mě baví,“ nebo: „Jsem zdravá,“ případně: „Mám krásné děti,“ která vás povzbudí. Každý den ráno, přes den i večer před spaním si větu několikrát zopakujte.

7. Nepoužívejte negativní slova

Zkuste vyměnit výrazy jako „to nejde“, „nemůžu“ za „je možné“, „to půjde“. Také se pokud možno co nejvíce vyvarujte slůvka NE. Zjistíte, že se spousta věcí najednou začne dařit sama.

8. Nelžete o svých emocích

Pozitivně myslet neznamená předstírat, že jsem šťastný a plný optimismu i ve chvíli, kdy se mi chce spíš brečet! Svým pocitům dejte volný průchod, klidně se vybrečte a vyvztekejte, ale pak nechte negativní emoce odejít a nedržte v sobě pocit křivdy.

9. Ve zdravém těle zdravý duch

Sportujte, hýbejte se, starejte se o své tělo. Když je náš organismus oslaben, máme tendence propadat pesimismu. Proto pečujte o svoji tělesnou schránku co nejlépe a dopřávejte jí relaxační kúry.

10. Nepouštějte si v televizi Temný případ,

když vás něco trápí nebo máte špatnou náladu. Vyhýbejte se depresivním filmům či zprávám v televizi, a naopak si čas od času bez obav zajděte na možná slaboduchou, ale dobrou komedii, u které se zasmějete. Počítejte také s tím, že celková přeměna vašeho naladění bude probíhat postupně. „Při důslednosti a opakování už po týdnu pocítíte změny, které se postupně usadí a stanou trvalými,“ slibuje terapeutka Lucie Bouzková. Odměnou za vaše úsilí vám budou vnitřní klid, lepší vztahy, dobrá nálada a také lepší zdraví.

Článek najdete ve zbrusu novém speciálu časopisu Moje psychologie: Manuál pro šťastný život

„Chceme čtenáře přesvědčit, že štěstí není jakási konstelace šťastných okolností nebo muška jenom zlatá, kterou můžeme jen toužebně vyhlížet. Naopak: Jestli jsme šťastní, či nešťastní, závisí do značné míry na nás samotných, máme to ve svých vlastních rukou,“ říká šéfredaktorka Mojí psychologie Bára Šťastná. „A na stránkách Manuálu se snažíme ukázat nejrůznější způsoby, jak žít o něco šťastněji.“

Manuál šťastného života je rozdělený do tematických kapitol, z nichž každá se zabývá nějakou oblastí našeho života: Šťastná mysl, Šťastné tělo, Šťastné vztahy, Šťastně v práci a Šťastně doma . Šlo nám o to ukázat, že štěstí nemusíme prožívat jenom o víkendu, o Vánocích nebo na dovolené, ale kdykoli. Třeba i v pondělí ráno, když čekáme na autobus do práce.

Na stáncích právě teď! Kupte si Manuál pro šťastný život prostřednictvím SMS:

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

MPSTESTI mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ Příklad: MPSTESTI Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 99 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.

Klepněte pro větší obrázek

Manuál pro šťastný život Autor: Archiv Moje psychologie

Doporučujeme

Články odjinud