Gabriela Sabatini Miss Gabriela EdT Zdroj: archiv firem

Gabriela Sabatini Miss Gabriela EdT Zdroj: archiv firem

Christina Aguilera Unforgettable EdP Zdroj: archiv firem
s.Oliver Soulmate women EdT Zdroj: archiv firem
Sex and the City EdP Zdroj: archiv firem
James Bond 007 Quantum EdT Zdroj: archiv firem
8
Fotogalerie

Chcete darovat parfém? Víte, jak vybírat?

Mezi nejčastější vánoční dárky patří kromě knih, šperků, elektroniky a peněz do obálky samozřejmě také vůně a parfémy. Jenže jak z nepřeberného množství na trhu vybrat ten pravý? Přinášíme vám malý návod, abyste se v parfumerii neztratili.

Toaletka, nebo parfém?

V první řadě si musíte rozmyslet, jaký druh vůně chcete koupit. To se samozřejmě odvíjí také od toho, kolik do ní chcete investovat. Parfémy se rozlišují podle procentuálního zastoupení parfémové kompozice, jednoduše řečeno podle intenzity vůně, zbytek směsi pak zastupuje koncentrovaný líh.

Parfém je ve skutečnosti tou nejdražší a nejkoncentrovanější vůní, kterou můžete koupit. Podíl vonných látek je zde 15 – 40 %. Vzhledem k jeho vysoké ceně se s parfémy setkáte jen v parfumeriích. Pokud na flakonku najdete zkratku EdP , která znamená Eau de Parfum (parfémovaná voda), jedná se o slabší vůni s podílem vonných látek okolo 12 — 15 %. Ještě slabší podíl vonných látek má EdT , tedy Eau de Toilette (toaletní voda), a to pouze 6 – 12 %. EdT a EdP sice nejsou tak intenzivní a aplikovat se musí častěji, na druhou stranu vás potěší cena a dostupnost, najdete je běžně v drogeríich.

Velikost

Ženám i mužům na velikosti záleží, alespoň co se týče velikosti vůně. Podívejte se své drahé polovičce do koupelny, najdete tam větší, nebo spíš menší flakonky? Někteří preferují větší vůně o obsahu třeba 100 ml, často je nechávají v koupelně na poličce a používají jen ráno a večer, když jdou do společnosti. Naopak jíní, zejména ženy, ocení malé vůně, třeba jen 20 nebo 30 ml (vy samozřejmě navíc ušetříte), protože je často nosí v kabelce, kde mají už tak dost věcí. Vůni pak používají během celého dne nebo třeba po cvičení.

Rozdělení

Dnes už se nepoužívají parfémy vyrobené z jedné květiny jako za časů našich prababiček. Parfémy jsou většinou namíchané z esencí získaných z květů, ovoce, koření a vzácných dřevin. Podle toho, která složka převažuje, jsou vůně orientačně rozdělené do skupin.

Orientální vůně

V parfémech převažují exotické esence z orientálních rostlin, vzácného koření a dřevin. Jsou těžké a hodí se pro večerní příležitosti.

Květinové vůně

Pravděpodobně největší skupina. Převažují esence z květů ovocných stromů, jasmínu a pižma. Vhodné jsou i pro společenské příležitosti. Typickými podskupinami květinových vůní jsou květinově-orientální nebo květinově-ovocné vůně.

Osvěžující citrusové vůně

Svěží, šťavnaté vůně s výraznou citrusovou složkou (pomeranč, mandarinka, bergamot, citron, limeta). Hodí se na odpoledne i pro sport.

Parfém na zimu

Na svěží a tropické letní vůně už je poněkud pozdě, porozhlédněte se po těžších a výraznějších. Na podzim a zimu se skvěle hodí orientální a kořenité parfémy, které obsahují teplé dřevité tóny. I sami výrobci parfémů moc dobře vědí, že tohle pravidlo je potřeba dodržovat, a tak na trh přicházejí s jednou novinkou za druhou.

Tipy redakce:

PRO NI

Podnikatelce - s.Oliver Soulmate (EdT 50 ml 720 Kč)

Romantičce - Gabriela Sabatini Miss Gabriela ( EdT 30 ml, 529 Kč)

Sexy dračici – Christina Aguilera Unforgettable (EdP 30 ml 650 Kč)

Milovnici luxusu - Sex and the City by Day (EdP 60 ml 619 Kč)

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

PRO NĚJ

Drsňákovi - James Bond 007 Quantum (EdT 30 ml 520 Kč)

Sportovci - Mexx Energizing (EdT 50ml 660 Kč)

Elegánovi - Tom Tailor East Coast Club (EdT 50 ml 580 Kč)

Pohodáři - New Yorker STYLE UP (EdT 50ml 390 Kč)

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Doporučujeme

Články odjinud