Chcete dítě? Nekuřte!

Chcete dítě? Nekuřte!

Celkem notoricky známou skutečností je fakt, že kouření matky během těhotenství je velmi nebezpečné, protože dosud nenarozenému miminku způsobuje zvýšené riziko zdravotních komplikací všeho druhu.

Chcete dítě? Nekuřte!

Celkem notoricky známou skutečností je fakt, že kouření matky během těhotenství je velmi nebezpečné, protože dosud nenarozenému miminku způsobuje zvýšené riziko zdravotních komplikací všeho druhu.

Děti kuřaček ohrožuje vyšší úmrtnost, výskyt dýchacích onemocnění nebo nižší porodní váha. Vědci z Oxfordské a Bristolské univerzity ovšem přišli se zjištěním, které ukazuje, že kuřačky mají problém dítě vůbec počít, pokud o něj usilují.
Jedné ze studií, které tento fakt dokazují, se zúčastnilo asi 8500 párů, jimž se narodilo dítě v letech 1991 a 1992 během rozsáhlého zdravotního výzkumu. Možné opoždění početí bylo ovlivněno například tím, zda ženy užívaly alkohol, jaký byl jejich sociálněekonomický status (hodnocený například podle dosaženého vzdělání) nebo zda měly brzy první pohlavní styk - to s sebou přináší vyšší riziko infekcí, které mohou snížit plodnost ženy. Ale i po zvážení těchto faktorů se ukázalo, že svůj nepopiratelný vliv má také samotné kouření.

Kuřačky, které denně spotřebovaly více než 14 cigaret, měly oproti nekuřačkám o 54% vyšší riziko, že si na své dítě počkají alespoň rok; nejméně půl roku na své dítě čekalo dalších 23% silných kuřaček. Ženy, které byly vystaveny pasivnímu kouření, musely půl roku čekat s pravděpodobností vyšší o 17% a rok častěji o 14%. Celkově tato čísla ukazují, že pro ty, kdo touží po potomkovi, je kouření výrazně kontraproduktivní aktivitou i velkým rizikem.
Rozhodně je také vhodné, aby se potenciální maminka vyhýbala i místům, která jsou zakouřená. Pokud se vám třeba nezdá, že roční čekání je nějak zvlášň dlouhé, vědci upozorňují, že stále přibývá žen, které se chtějí stát matkami ve vyšším věku. Tehdy jejich plodnost sama o sobě podstatně klesá, a proto pro tyto ženy může mít roční zpoždění velmi zásadní roli. Přitom působení nikotinu jako faktoru, ovlivňujícího schopnost otěhotnět, je velmi logické - je totiž známo, že tato látka má vliv na metabolismus hormonu estrogenu. Nemluvě o tom, že nikotin poškozuje i kvalitu spermatu. Proto vědci jednoznačně radí: Potenciální rodiče a kouř - NE!

Zdroj: Reuters Health News
Health Scout - Fertility and Sterility
BBC News
UniSci
American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine,HealthScout
Journal of the National Cancer Institute

Doporučujeme

Články odjinud