Chcete dítě po čtyřicítce? Pořiďte si "zajíčka", radí odborníci

Chcete dítě po čtyřicítce? Pořiďte si "zajíčka", radí odborníci

Stalo se jakousi módou úspěšných žen, že si ve vyšším věku pořídí výrazně mladšího partnera. Nejen celebrity – Halle Berry, Demi Moore či Susan Sarandon – si pochvalují či pochvalovaly (svého času) výkonnost takových mladých testosteronem překypujících hřebců. Také odborníci na plodnost to schvalují. Když chce mít totiž žena po čtyřicítce dítě, je podle nich nejlepší, když si k oplodnění najde zajíce mladšího třiceti let.

Kanadští vědci věří, že nejčastější příčinou problémů s početím je nekvalitní sperma mužů. Plodnost tohoto pohlaví se prudce snižuje obecně. Ale s věkem navíc klesá kvalita spermatu u každého muže.

Když se snaží žena vyššího věku otěhotnět, málo kvalitní sperma většinou selže. Vajíčka mladé ženy podle expertů z Montrealu totiž dokážou opravit defekty v genetickém materiálu spermií. Vajíčka starších žen už s tím mají problémy, proto potřebují spermie bez defektů. Tedy ideálně sperma mladíků mezi osmnácti a pětadvaceti roky.

Doktor Michael Dahan z McGill University v Montrealu tvrdí, že pro starší ženu může být řešením mladík s velmi kvalitním spermatem. „Ideálně tak mladý, jak jen je to možné. Tohle nám dává biologický argument pro to, proč se tak rozšiřuje fenomén pum,“ tvrdí Dahan.

Jako pumy se označují ženy, které mají partnery výrazně mladší, mnohdy i o polovinu vlastního věku. Muži mají různou kvalitu spermatu. Někteří jsou plodnější, jiní méně plodní, někdo se rodí neplodný. Ale i u těch nejplodnějších mužů s věkem počet zdravých spermií v ejakulátu klesá, klesá také objem ejakulátu. S věkem totiž působí na varlata stále více negativních vlivů z okolí (ze stravy, znečištění, záření) a tyto vlivy se sčítají. Nejkvalitnější sperma mají muži na počátku pohlavní zralosti, pak už kvalita ejakulátu klesá. Kupříkladu dárcovské banky přijímají sperma jen od mužů mladších pětatřicet let.

Doporučujeme

Články odjinud