8
Fotogalerie

Chcete konzumovat potraviny bez zbytečné chemie? Poradíme vám konkrétní výrobky

Stále více z nás se při rozhodování zajímá nejen o cenu, ale i o složení potravin a dopad stravování na naše zdraví. Jelikož je těžké se v této oblasti orientovat, přichází spotřebitelům na pomoc potraviny označené logem CEFF. Logo zaručuje, že dané potraviny neobsahují konzervanty, umělá barviva, sladidla a glutamáty. Máte jistotu, že kupujete potraviny bez zbytečné chemie.

V dnešní době jsme obklopeni množstvím podobných výrobků, v jejichž rozdílech se těžko orientujeme. Průzkum trhu prokázal, že spotřebitelé mají zájem kupovat zdravější a kvalitnější potraviny, ale nejsou schopni rozlišit, která potravina lépe splňuje tato kritéria.

Jednou z oblastí, jež hraje při nákupním rozhodování roli je i obsah přídatných látek - Éček. Vzhledem ke složitosti problematiky Éček nemá běžný občan dostatečné znalosti jak interpretovat informace z obalu.

Problematiku ztěžuje i fakt, že Éčka mohou být na obalu uvedena dvěma způsoby, buď vypsaným názvem nebo E-kódem. Například vitamin C můžeme na etiketě potraviny vidět jednou jako kyselinu L-askorbovou jindy jako E 300. Zmatení spotřebitelé, pro které je složení potravin důležité, potom používají různé pomocné a často bohužel velmi pochybné "kartičky" se seznamy nebezpečných Éček s informacemi bez jakéhokoli vědeckého podložení. Jen pro příklad - často se na těchto kartičkách mezi nebezpečnými látkami objevuje E 330, tedy všeobecně neškodná kyselina citrónová.

CEFF - nezáviský projekt zaměřený na diskutované kategorie Éček, Vám poskytuje:

  • Garanci, že označená potravina neobsahuje spotřebiteli nejvíce sledovaná Éčka, tedy konzervanty, umělá barviva, sladidla a glutamáty.
  • Informaci, že kupujete potravinu s nižším podílem chemie než obdobné konkurenční výrobky.
  • Jistotu, že děláte něco pro své zdraví a zdraví vaší rodiny, jelikož snižujete příjem sporných látek ve své stravě. Tato látky lidské tělo nepotřebuje, nemají nutriční hodnotu a organizmus je není schopen zpracovat.
  • Snadnou orientaci mezi širokou nabídkou výrobků, aniž byste museli číst jejich detailní složení.
  • Jasná a nemanipulovatelná pravidla pro získání loga. Kategorizace Éček do skupin konzervanty, umělá sladidla a umělá barviva vychází z české legislativy a evropských norem. Správnost kategorizace potvrdil i Státní zdravotní ústav při Ministerstvu zdravotnictví.

Novinky, které na svých obalech mají nově uvedené logo CEFF.

1. Instantní nudlová polévka drožďová - rychlá a zdravá polévka, zcela bez glutamátu, což je na českém trhu opravdu jedinečné

2. Bezlepkové housky - kvalitní housky pro bezlepkovou dietu

3. Filet Pepper, Bilbo E-free - speciální vyvinutá přírodní šunka zcela bez éček

4. Pomazánkové máslo s paprikou a feferonkou - velmi chutné a poctivé pomazánkové máslo

5. Mascarpone - italsky krém na výrobu Tiramisu, vyrobený v České republice z moravského mléka

Více informací a seznam dalších produktů na www.ceff.info.

ČTĚTE TAKÉ:
Umíte pro děti nakupovat vhodné potraviny?

ČTĚTE TAKÉ:
Zařizujeme bydlení podle Feng Shui - hlavní vchod a předsíň

Doporučujeme

Články odjinud