Chcete odnaučit psa strachu ze silvestrovských výbuchů?

Chcete odnaučit psa strachu ze silvestrovských výbuchů?

Zvěrolékaři každoročně s přicházejícím koncem roku varují majitele domácích mazlíčků, aby je co nejobezřetněji chránili před ranami explodujících ohňostrojů. Výbuchy petard totiž mohou způsobit především psům často i trvalé následky. Britský zvěrolékař Peter Coleshaw z Macclesfieldu přišel na způsob, jak na bujarou silvestrovskou noc můžete svá domácí zvířata připravit.

pes+ohnostroj Stačí jim už nyní začít pouštět nahrávky výbuchů, aby si na ně do konce prosince zvykli.

Podle Coleshawa byste měli přehrávat výbuchy svým domácím mazlíčkům každý den a v určitých intervalech je zesilovat. „K objevu mi dopomohl můj teriér Rab, který vždy na konci roku neskutečně vyváděl. Nejlepší je nahrát si různé rány a výbuchy a ty pak při pouštění kombinovat a střídat. Naprosto neškodnou a hlavně přirozenou cestou tak ušetříte svého pejska zbytečných silvestrovských stresů,“ říká lékař.

Mluvčí regionální organizace sdružující zvěrolékaře Kevin Hegarty uvedl, že sice nemohou Coleshawa za jeho lékařské metody kritizovat, ale je jejich povinností zdůraznit, že by se zvířata neměla vystavovat naprosto zbytečně stresovým situacím. „Někteří psi jsou z explozí ohňostrojů maximálně vyděšeni. Vůbec přitom nezáleží, jak jsou rány hlasité,“ řekl mluvčí a dodal, že by majitelé se svými mazlíčky měli během silvestrovské noci raději zůstat doma, aby o ně nešťastnou náhodou nepřišli. Často se totiž stává, že zvíře při detonacích začne šílet a může se vrhnout pod kola auta. (Plus)

Jak chráníte svého pejska před silvestrovským ohňostrojem?

Doporučujeme

Články odjinud