Chcete se dobře vyspat? Pak přestaňte před usnutím dělat tyhle věci!

Chcete se dobře vyspat? Pak přestaňte před usnutím dělat tyhle věci!

Spánek potřebuje naše tělo jako sůl. Během něj regenerujeme a nabíráme sílu do dalšího dne. Pokud ale špatně spíme, často se budíme nebo máme jinou poruchu spánku, jen těžko můžeme být fit. Víte, že existují důvody pro váš narušený spánek a že je možné je odstranit?

Před usnutím nejezte brokolici ani cibuli

Je téměř nemožné dobře spát, když vás pálí žáha nebo máte břicho nafouklé jako balón. Některé potraviny způsobují velké potíže s trávením a ty byste večer neměli vůbec jíst. Vyvarujte se smažených jídel, pikantních nebo potravin s vysokým obsahem tuku či cukru. Podobně jsou na tom sice zdravé, ale na noc nevhodné, potraviny obsahující vlákninu. Takže žádné fazole, květák nebo brokolici, cibuli či chléb. Naopak vhodné jsou potraviny s vysokým obsahem melatoninu, který ke spánku potřebujeme – třešně, banány, jablka nebo lískové oříšky.

Chcete se vyspat lépe? Podívejte se, co pro to můžete udělat:

 

Pokračování 2 / 7

Večeře naposledy tři hodiny před usnutím

Kromě toho, co večer jíte, je také důležité, kdy jíte. Pokud chcete dobře spát, měli byste naposledy večeřet dvě až tři hodiny před ulehnutím. Vaše tělo bude mít ještě dost času jídlo strávit a vy nebudete mít nafouklé břicho.

Pokračování 3 / 7

Nepijte kávu ani alkohol

I když se zdá, že jedna sklenka piva nebo vína vás připraví na spánek, bohužel to tak není. Totéž platí o přemíře kofeinu. Pokud pijete kávu po celý den, kofein máte v těle pořád a večer pak nemůžete usnout. Alkohol vede také k nespavosti nebo častému buzení. Podle odborníků alkohol narušuje spánek a ráno se pak budíte vyčerpaní.

Pokračování 4 / 7

Necvičte těsně před spaním

Jestli toužíte po kvalitním spánku, je dobré tělo během dne unavit. Mějte ale na paměti, že zruinovat tělo jednou týdně a po zbytek týdne nic nedělat je nejen kontraproduktivní, když chcete hubnout, ale bude vám to bránit i v bezproblémovém usnutí. Ideální je sportovat pravidelně. A ještě něco, dvě až tři hodiny před spaním byste už neměli cvičit, abyste nebyli nabuzení.

Pokračování 5 / 7

Nepoužívejte tlačítko budíku šestkrát za sebou

Když budete chodit pravidelně ve stejnou dobu spát a ve stejnou dobu vstávat (a to i o víkendu), vaše tělo bude dobře regulovat cirkadiánní rytmus a budete odpočinutí. Choďte do postele a probouzejte se ve stejnou hodinu každou noc, snažte se spát aspoň sedm hodin a ráno, když zazvoní budík, hned vstaňte. Neodsouvejte dobu probuzení šestkrát za sebou, rozhodili byste si vaše vnitřní spánkové hodiny.

Pokračování 6 / 7

Nespěte během dne

Některé výzkumy sice naznačují, že odpolední „šlofík“ podporuje mozkovou aktivitu, jiné ovšem před krátkými spánky uprostřed dne varují. Odpolední siesta, i kdyby byla jen desetiminutová, může nabourat vaše spánkové návyky v noci. Vyhýbejte se přehnané únavě během dne a nechoďte si zdřímnout. Pokud se cítíte uprostřed dne unavení, zkuste jít do postele večer od třicet minut dříve.

Pokračování 7 / 7

Nebrouzdejte po sociálních sítích

Možná se to zdá jako uklidňující zvyk sedět v posteli ve tmě a prsty jezdit po dotykové obrazovce chytrého telefonu. Co nového se objevilo na Instagramu nebo Facebooku? Kolik lajků jste asi dostali? Bohužel tohle blikání není ve skutečnosti ani trochu uklidňující, ale vede k nespavosti. Mozek se totiž nemůže uvolnit a vy neusnete. Udělejte si z postele zónu bez techniky a snažte se telefon na noc vypínat úplně. Bude to těžké, ale za pár dnů si zvyknete.

Doporučujeme

Články odjinud